QUALICO Puzzelmat – 500 | 1000 | 1500 Stukjes

Deel deze pagina!

Over de QUALICO Puzzelmat 1500 Stukjes

Ik heb deze Qualico Puzzelmat voor 500, 1000 en 1500 stukjes gekocht in Augustus 2021 voor 38 euro bij Bol.com. Deze puzzelmat heeft een afmeting van 66 centimeter hoog en 122 centimeter breed. Ter indicatie voor de afmetingen van standaard puzzels:

 • Een puzzel van 500 stukjes is: 49 centimeter breed en 35 centimeter hoog
 • Een puzzel van 1000 stukjes is: 68 centimeter breed en 49 centimeter hoog
 • Een puzzel van 1500 stukjes is: 90 centimeter breed en 60 centimeter hoog
 • Een puzzel van 2000 stukjes is: 98 centimeter breed en 68 centimeter hoog
 • Een puzzel van 3000 stukjes is: 122 centimeter breed en 85 centimeter hoog

In een afbeelding de grootte en afmetingen van deze puzzelmat

qualico_puzzelmat_tot_1500_stukjes_-_alleen_de_mat_incl_afmetingen
Bovenstaande nog eens in tabel: welke puzzel past op deze Qualico puzzelmat tot 1500 stukjes?

Aantal Stukjes Afmetingen Puzzel Afmetingen Qualico Puzzelmat
500 49 cm breed x 45 cm hoog 122 cm breed x 66 cm hoog
1000 68 cm breed x 49 cm hoog 122 cm breed x 66 cm hoog
1500 90 cm breed x 60 cm hoog 122 cm breed x 66 cm hoog
2000 98 cm breed x 68 cm hoog (PAST NIET) 122 cm breed x 66 cm hoog

Mocht je andere afmetingen van puzzels willen bekijken, raadpleeg dan onze pagina ‘Puzzel afmetingen‘. Zoals je ziet passen er maximaal puzzels van 122 x 66 centimeter op deze puzzelmat. Een puzzel van 2000 stukjes zou dus net NIET passen op deze puzzelmat. Ik heb de zeldzame puzzel van 1000 stukjes ‘Jan van Haasteren Sportdag 2 – 81260H‘ gemaakt op deze puzzelmat.


Wat zit er in de doos van de QUALICO Puzzelmat 1500 Stukjes

Ik heb alles uit de doos even uitgelegd, zodat je precies kunt zien wat je koopt. Mocht je een puzzel van 500 of 1000 stukjes gaan maken (ik ga een 1000 stukjes maken), dan wordt er op sommige puzzelmatten met witte lijntje aangegeven welk formaat puzzel je waar kunt leggen op de puzzelmat, ter voorbeeld een Jumbo puzzelmat waarop je ook puzzels van 1500 of 2000 of 3000 stukjes kunt leggen:
HEMA-fotopuzzel-1000-stukjes-op-jumbo-puzzelmat-2

In de doos zit dus:

 • De zwarte puzzelmat zelf afmetingen 66 centimeter hoog en 122 centimeter breed, gemaakt van Neopreen. Neopreen is hetzelfde materiaal als waarvan een muismat is gemaakt (of de ons wel bekende duikerspakken)
 • 1 witte foam buis, van hard materiaal, wit
 • 3x zwarte sluitstrippen van klittenband
 • Een kaartje met daarop een leuke tekst (zie hieronder), inclusief een te scannen QR code (ook hieronder meer hierover)

Qualico puzzelmat tot 1500 stukjes - alles uit de doos van boven

De vierkante doos met de teksten

Ik heb van alle kanten van de doos een foto gemaakt, echter nergens staat dat deze puzzelmat voor puzzels tot en met 1500 stukjes is:
Qualico puzzelmat tot 1500 stukjes doos - 1

Qualico puzzelmat tot 1500 stukjes doos - 2

Qualico puzzelmat tot 1500 stukjes doos - 3

Qualico puzzelmat tot 1500 stukjes doos - 4

De 3 sluitbanden of Klitten banden

Handig los te maken en vast te maken:
Qualico puzzelmat tot 1500 stukjes - 3 klittebanden los

De 3 sluitbanen / klitten banden

Nogmaals een foto, maar dan zie je de 3 klitten banden om de puzzelmat rol heen zitten:
Qualico puzzelmat tot 1500 stukjes - de 3 klitteband banden

De Neopreen Qualico puzzelmat – zwart

Deze verschuift niet vanwege het rubber aan de onderkant en van de bovenkant is hij heel glad. Zorg ervoor dat het logo boven te zien is, dat je de puzzelmat niet verkeerd om houdt.
Qualico puzzelmat tot 1500 stukjes - alleen de matJPG

Nogmaals de puzzelmat met het Qualico logo

Zo weet je precies wat de bovenkant van de puzzelmat moet zijn, namelijk die met het logo:
Qualico puzzelmat tot 1500 stukjes - mat met Qualico erop

De Foam oprolband erbij

Je ziet de foam buis erbij, nu liggend op de puzzelmat. Deze buis is niet hol. In tegenstelling tot andere puzzelmatten is dit geen harde kartonnen buis die je in elkaar moet zetten:
Qualico puzzelmat tot 1500 stukjes - foam oprolband erbij

Kaartje met leuke tekst en QR code

De QR code is dezelfde als de QR code op de buitenkant van de doos, die had ik al gescand – zie de video hieronder over de QR code (en verdien tot 55 euro aan waardebonnen!). Leuke boodschap van Qualico, inclusief een Whatsapp telefoonnummer:
Qualico puzzelmat tot 1500 stukjes - kaartje

En de puzzelmat nog eens opgerold

En nog een afbeelding van de opgerolde Qualico puzzelmat:
Qualico puzzelmat tot 1500 stukjes - opgerolde puzzelmat


QUALICO Puzzelmat 1500 Stukjes - de doos uitpakken

Ik heb een uitpak video gemaakt voor de Qualico Puzzelmat tot 1500 stukjes:


QUALICO Puzzelmat en het scannen van de QR code

Op de doos van de QUALICO puzzelmat staat een QR code die je kunt scannen ik heb dat meteen gedaan en was erg benieuwd naar wat je te zien krijgt. Je krijgt te maken met een chatrobot in Facebook Messenger die je prima op weg helpt en allerlei informatie en tips geeft. Het begint met de kop ‘Info & Service’. Maar hier staan niet een gehele handleiding of instructie filmpje. Je krijgt een afbeelding te zien (behoorlijk wat taalfouten – lijkt te zijn vertaald vanuit een andere taal zou ik zeggen). Je moet kiezen in welke taal je verder wilt gaan en vervolgens welk product je hebt gekocht (hadden ze dat niet in die QR code kunnen stoppen, want ik scan mijn puzzelmat?). Maar: het werk fijn en simpel en handig. Je kunt op de afbeelding zien wat er in de doos zit en hoe je de puzzelmap moet gebruiken: start de puzzel – gebruik de foamtube – rol de puzzel op – bevestig de straps. Tevens geven ze nog puzzeltips. Handig, mooi en netjes gedaan!

Dan: je kunt nog voor 55 euro aan waardebonnen verdienen! Wow, terwijl deze puzzelmat ongeveer 40 euro kostte. Wat moet je daarvoor doen? Het volgende:
– review geven van de QUALICO puzzelmat bij Bol.com: levert je 5 euro op in waardebonnen
– een video maken waarin je laat zien dat je de QUALICO puzzelmat gebruikt en waarom je dat product goed vindt; deze moet je dan uploaden in Facebook Messenger. Dit levert je 50 euro aan waardebonnen op van QUALICO! Best de moeite waard!

Ik moet zeggen dat ik nadat ik zowel een review had geplaatst als een filmpje had gemaakt, ik erg lang moest wachten op een menselijke reactie van Qualico. Zowel de Bol.com kortingscode als de waardebon lieten meerdere dagen op zich wachten. Tot ik een medewerker van Qualico via Facebook Messenger ‘aan de lijn’ kreeg. Je moet weten, voor de rest praat je steeds met een zogenaamde chat-bot. Duurde dus best lang, maar toen ik eenmaal contact had gehad, verliep alles netjes en vlotjes en kreeg ik gewoon de kortingscode voor Bol.com en de waardebon.


Het uitleggen van de puzzel

Ik ben de puzzel gaan uitleggen, dat wil zeggen alle stukjes op de Qualico puzzelmat gaan sorteren. Eerst zie je hier de doos en de stukjes uit de doos op de Qualico puzzelmat:
Qualico puzzelmat tot 1500 stukjes met doos Sportdag 2 erbij en stukjes op puzzelmat
Waarbij ik altijd de rechte stukjes uit sorteer van de andere stukjes. Deze keer was dat niet nodig, want ik had de puzzel 2de hands gekocht, en tot mijn verrassing zaten alle rechte stukjes al netjes in een plastic zakje! Scheelt weer dus :-). Wat mij dan meteen opvalt en tegenvalt, is dat niet alle stukjes op de puzzelmat voor 1500 stukjes passen. De puzzel natuurlijk wel, want die is van 1000 stukjes (68×49), maar redelijk wat stukjes moet ik buiten de puzzelmat leggen:
Qualico puzzelmat alle stukjes gesorteerd en uitgeelgd maar nog niet de rechte
Ik ben er altijd voor om een hele ruime puzzelmat te kopen van 3000 stukjes als je een puzzel van 1000 stukjes legt. Welke puzzelmat zou jij kiezen? Ik heb hiervoor voor je het een en ander uitgelegd: “welke puzzelmat moet ik kiezen of welke puzzelmat past bij mij“?
Wat mij wel meteen opviel was de hele fijne ondergrond van deze puzzelmat, gemaakt van neopreen. Het ruikt een klein beetje deze zwarte puzzelmat (waarom is deze zwart en zijn al die vilten puzzelmatten groen?). Neopreen is van hetzelfde materiaal als waarvan duikpakken zijn gemaakt. Maar de ondergrond lijkt erg fijn, heel glad en ik veegde heel makkelijk een paar kattenharen van deze mat af! Dat belooft wat!

Al het bovenstaande kun je ook nog 1x zien in mijn video:

Arggh….wil ik de rechte stukjes oftewel de randen gaan leggen, past hij NIET op de puzzelmat zoals ik hem gelegd! Wat wil het geval? De puzzel ‘Sportdag 2‘ is een verticale puzzel (wat is een Verticale puzzel?)! En dan past hij dus net niet op deze puzzelmat:
jan_van_haasteren_sportdag_2_-_verticale_puzzel
Waardoor ik alles even heb moeten herleggen tot de juiste proporties:
jan van haasteren sportdag 2 verticale puzzel goed gelegd op qualico puzelmat
Maar dan weet je meteen waarom er tegenwoordig vrijwel geen (of geen??) verticale puzzels meer worden gemaakt, het puzzelt gewoon minder fijn en makkelijk. Zoals je ziet kan ik gewoon minder goed bij de bovenkant van de puzzel. Je gaat altijd onderaan de puzzel zitten, maar de bovenkant is vrij ver weg. En dat vinden de meeste puzzelaars niet fijn, ik ook niet 🙂


De QUALICO Puzzelmat oprollen of opbergen

Ik ben de Qualico puzzelmat gaan oprollen. Heb bewust de stukjes erg aan de rand laten liggen om te zien wat daar mee gebeurt. Bij de groene vilten puzzelmatten willen daar nog wel eens wat stukjes uitvallen, omdat die wat minder sterk (lees slap=vilt) zijn. Echter dart gebeurt niet, slecht 1 stukjes viel eruit. De Qualico puzzelmat heeft ook nog een hele kleine (vrijwel onzichtbaar) opstaande rand gemaakt geheel rondom de puzzelmat. Ik denk wel dat dat helpt, maar wat zeker helpt is dat de Qualico puzzelmat heel robuust en stevig is. En je kunt met de klittenbanden de puzzelmat sterk aantrekken zodat hij goed vast zit. Ik had zelf een paar keer moeite met hoe ik de klittenbanden eromheen moet doen, zodat de klitenbanden ook altijd vast kunnen. Maar wellicht is dat mijn eigen onhandigheid (?). Enig is dat je rekening moet houden dat er stukjes geheel aan het einde eruit kunnen vallen. Laat dat een tip zijn voordat je je puzzel in deze mat gaat oprollen. Zie hiervoor de video, zodat je exact begrijpt wat ik bedoel:


De QUALICO Puzzelmat afrollen

Ik heb een afrol video gemaakt, met alle puzzelstukjes erin. Om te zien of de puzzelstukjes blijven liggen. En bovenwel goed moet ik zeggen! Slechts enkele stukjes waren omgedraaid en de puzzel bleef ook vrijwel geheel goed. Ik heb veel ervaringen met vilten groene puzzelmatten, maar deze is net een klein stukje beter zou ik zeggen. Er zijn geen stukjes uitgevallen, buiten de stukjes aan het gehele uiteinde (maar zie hiervoor de tekst hierboven bij ‘De QUALICO Puzzelmat oprollen of opbergen’. Klein beetje lastig vond ik het losmaken van de klitten banden, omdat je die eronder weg moet halen. Dat gaat bij een groene vilten puzzelmat iets handiger, daar zit meestal een soort sluitklip aan de vastmaak-banden.
Dit is de video die ik erover heb gemaakt:


QUALICO en het SGS Keurmerk

Het blijkt dat de Qualico puzzelmat een SGS keurmerk heeft. Mij zegt dat niks. Ik heb het even opgezocht. SGS schrijft dit op hun website ‘Kwaliteitsborgings- en kwaliteitsgarantiediensten van SGS – verzeker u ervan dat uw materiaal, producten, machines, apparaten en industriële faciliteiten zijn vervaardigd volgens alle voorschriften.’ Verder is SGS een erg groot bedrijf: “SGS is wereldleider op het gebied van inspectie, controle, analyse en certificering. Wij staan bekend als de global benchmark voor kwaliteit en integriteit. SGS onderhoudt wereldwijd een netwerk van ca. 2600 kantoren en laboratoria met meer dan 93.000 werknemers.’


QUALICO Puzzelmat 1500 Stukjes - Schoonmaken

Wat betreft het vies worden: bij ons in huis heb je 2 poezen, maar nog geen enkele keer is een poes op de puzzelmat gaan zitten. In tegenstelling tot de groene vilten matten, waar ze heel vaak op gingen zitten en liggen. Met als gevolg dat er behoorlijk wat haren op kwamen te zitten, die lastig te verwijderen zijn. De Qualico wordt dus minder snel vies, maar is ook veel makkelijker schoon te maken. Twee mogelijkheden: met je handen gaat het al vrij goed. Maar ook met een beetje vochtige doek gaat dat erg gemakkelijk. Alle stof en haren van huisdieren verdwijnen erg gemakkelijk! Ik heb hiervan een video gemaakt:


Kwaliteit van de puzzelmat

Als je het hebt over de kwaliteit van de puzzelmat, dan denk ik aan: kan ik de puzzelstukjes makkelijk schuiven op de puzzelmat? Ja! Dat gaat echt heel erg fijn. Ongelooflijk makkelijk. Maar erg mooi gedaan, ze hebben ook een kleine verhoogde rand gemaakt, zodat de puzzelstukjes niet van de puzzelmat afvallen EN als je hem oprolt dat ze er minder makkelijk afvallen. En dat werkt. Verder heb ik ervaren: onze katten gaan er niet echt opzitten, terwijl ze altijd direct op zo’n groene vilten mat gaan zitten, ook al zette ik er allerlei dingen op ter voorkoming daarvan. Wellicht is het het materiaal wat ze niet aantrekkelijk vinden om op te gaan zitten. De Qualico kun je vergelijken met een soort muis-mat. Feit dat de katten er niet op gaan zitten betekent überhaupt al dat er veel minder/geen kattenharen op komen. En mochten er haren opkomen, dan kun je die heel makkelijk eraf halen met je handen. En ik weet zeker dat je dat nog met een vochtige doek kunt doen. Daar gaat deze puzzelmat niet onder leiden. Tevens is het geen hele zware puzzelmat. Erg tevreden over de kwaliteit dus!!
Ik heb van het bovenstaande nog even een video gemaakt:


Plus- en minpunten van de QUALICO puzzelmat

Plus:

 • Goed materiaal dat neopreen, puzzelstukjes schuiven erg makkelijk
 • Goed materiaal dat neopreen, makkelijk schoon te houden met je hand of vochtige doek
 • Opstaande rand, waardoor puzzelstukjes er vrijwel niet uitvallen bij oprollen
 • Lichtgewicht puzzelmat
 • Prijs-kwaliteit: Top! Maar net hoe je het bekijkt. Topkwaliteit, maar wel duurder, tenzij je ervoor bereid bent / (het kunt) te betalen

Min:

 • Beetje onhandig die klittenbanden. Ik had er een klein beetje moeite mee
 • Prijs-kwaliteit: Matig! Maar net hoe je het bekijkt. Prijzig, als je niet ervoor bereid bent / (het kunt) te betalen. Een vergelijkbare groene vilten mat heb je voor circa 22 euro
 • Mocht je een puzzel van 1000 stukjes maken, niet alle stukjes passen dan op deze puzzelmat. Ga je oprollen, moeten er zeker stukjes in de doos
 • Contact met Klantenservice als je echt met een persoon/mens wilt praten liet lang op zicht wachten. Maar na het contact met een medewerker van Qualico was dit verder prima en heel behulpzaam

Mijn TIP?
Ik vind dit tot op heden echt de allerbeste puzzelmat die ik heb getest (September 2021). Is inderdaad een duurdere puzzelmat, maar wat krijg je er veel voor terug!


De score van deze puzzelmat in de lijst 'Beste Puzzelmat': Rapportcijfer 7,82

Deze puzzelmat staat op de lijst van ‘Beste Puzzelmat’. Uiteindelijke score: 7,82
Je ziet hier de score:


En alle beoordeelde items van de Qualico puzzelmat toegelicht:
Test Item Beschrijving
1. Koker Kwaliteit Voordeel van de Qualico puzzelmat is dat de koker is gemaakt van foam. Dat is hard maar tevens ook licht materiaal. Handig dus, niet erg gevoelig voor beschadigingen.
2. Koker Gebruiksgemak Het gebruiksgemak is erg simpel, je hoeft de koker niet zelf in elkaar te zetten. Kan dus niks misgaan
3. Sluitbanden De sluitbanden zijn gemaakt van klittenband. Ik vond dit niet erg handig moet ik zeggen, zat er steeds mee te worstel hoe ik die nu vast kon krijgen. Tevens ging er na verloop van tijd 1 kaopt.
4. Eenvoudig te begrijpen Het is een eenvoudig product. Voor mij wees het zich vanzelf. Je hebt altijd wel wat vragen, die niet allemaal beantwoord worden via de handleiding.
5. Handleiding aanwezig Beperkt. Er is wel een QR code die je kunt scannen en die je verwijst naar een filmpje en stappenplan hoe je de puzzelmat kunt gebruiken. Tevens kun je gebruik maken van de chat service - alsKlantenservice. Destijds bij mij liet die nogal lang op zich wachten met een reactie op mijn vragen. Uiteindelijk echter prima geholpen.
6. Vies worden puzzelmat Ja, hij wordt vies met stof / haren van huisdieren, maar beperkt, mede omdat de poezen er veel minder graag op liggen dan op een groene vilten puzzelmat.
7. Schoonmaken puzzelmat Gaat prima, en handig en snel! Dat is fijn. Qualico meldt hier zelf verder niks over.
8. Oprollen puzzelmat Extra nuance in de puzzelmat door een randje aan de buitenkanten van de puzzelmat, voorkomt een klein beetje het eruit vallen van de stukjes.
9. Afrollen puzzelmat No problem!
10. Kwaliteit puzzelmat zelf Prima, puzzelstukjes schuiven erg makkelijk. Vind ik zelf 1 van de belangrijkste items van een puzzelmat. Makkelijk schoon te maken, wordt beperkt viezig. Licht gewicht.
11. Prijs-Kwaliteitsverhouding Heel fijn. Zeker het rubber. Kleine verhoogde rand aan de buitenkant van de puzzelmat. Duurder van de groene vilten puzzelmatten, maar je krijgt er ook wat voor

Wil je de hele test uitslag weten van mijn ervaringen met de puzzelmatten? Lees dan de pagina ‘Beste puzzelmat‘.


Over deze aanbieder

Item
Afmeting 122 centimeter (breedte) x 66 centimeter (hoogte)
Gewicht 1,5 kilogram
Merk QUALICO
EAN 5419980047427
Keurmerk SGS Keurmerk
Materiaal puzzelmat Neopreen
Materiaal Foam buis
Voor welke puzzels? 500, 1000 en 1500 stukjes
Voor welke puzzels? 90 cm breed x 60 cm hoog
Sluitbanden Ja, 3 stuks. Klittenbanden
Puzzel? Nee, zit er niet bij

Waar kan ik kopen?

Aanbieder Prijs Naar website
Bol.com 37,95 (Aug 2021) Nu kopen

Reviews

Plaats een review
1
2
3
4
5
Versturen
     
Annuleren

Plaats een review

Puzzel 1000 stukjes
Gemiddelde beoordeling:  
 2 reviews
door marc op Puzzel 1000 stukjes
Belachelijk duur

Wilde nu de puzzelmat bestellen, is de prijs hiervan inmiddels opgelopen tot 79,95 voor deze maat! Toch belachelijk om de prijs zo te laten stijgen. Ik haak helaas af.

door Gerben van Wijngaarden op Puzzel 1000 stukjes
Beste Puzzelmat tot op heden!

Ik heb de bovenstaande review geschreven en moet zeggen dat dit de duurste puzzelmat tot op heden was (38 euro), maar dat ik werkelijk heel enthousiast over ben! Eigenlijk had ik graag een 6 of 7 sterren willen geven. Ik ben toch gaan vergelijken met de groene vilten puzzelmatten. En ja, hij is duurder, maar je krijgt wel waar voor je geld.

Deel deze pagina!