Puzzelmat materiaal: welke zijn er en welke keuze kun je maken?

Het materiaal waar een puzzelmat van is gemaakt, is erg belangrijk als je een puzzelmat wilt gaan kopen. Op het materiaal van de puzzelmat leg je namelijk de puzzel. Welke materialen kunnen we onderscheiden?

Op welke items van puzzelmat materiaal moet je letten?

Mocht je een puzzelmat gaan kopen, dan zijn bij het materiaal van belang:

1. Schuiven de puzzelstukjes makkelijk
Het schuiven van puzzelstukjes is erg belangrijk, het is namelijk erg fijn als je een blokje van bijvoorbeeld 5 puzzelstukjes hebt gelegd ergens op je puzzelmat en je kunt deze opeens gaan aansluiten op een andere plek binnen je puzzel. Dan wil je dat blokje met 5 puzzelstukjes graag schuiven en niet hoeven op te pakken (want dan vallen ze vaak uit elkaar). Dan is het erg fijn als een puzzelmat een makkelijk schuifbare oppervlakte heeft.
2. Wordt de puzzelmat makkelijk vies
Dat hangt er wel een beetje van af hoe schoon je huis is en waar je puzzelt in huis en of je bijvoorbeeld huisdieren hebt. Ik heb zelf poezen thuis en mijn ervaring is dat die heeeel graag op een puzzelmat gaan liggen. Blijkbaar vinden ze dat fijn. Dan komen er haren op te zitten en na een paar keer puzzelen op een puzzelmat is het fijn als je die makkelijk kunt schoonmaken met bijvoorbeeld een vochtige doek.
3. Is de puzzelmat ook makkelijk schoon te maken
Het is er fijn als je je puzzelmat gemakkelijk kunt schoonmaken op een laagdrempelige manier. Ik vind het fijn als ik dat even snel kan doen met een vochtige doek. Dat je hem niet in een wasmachine hoeft te wassen bijvoorbeeld en moet laten drogen.

Welke puzzelmatten heb ik getest?

Ik heb ter voorbeeld twee puzzelmatten genomen, namelijk:
1. de JUMBO puzzelmat voor puzzels tot 3000 stukjes (met de groene vilten puzzelmat)
jumbo_puzzelmat_voor_puzzel_van_1000_1500_2000_en_3000_stukjes_alles_uitgelgd_op_de_puzzelmat_zelf 600x400
2. de Qualico puzzelmat voor puzzels tot 1500 stukjes (met de zwarte rubberen puzzelmat)
Qualico puzzelmat tot 1500 stukjes - alles uit de doos van boven

De groene vilten puzzelmat – wat is kenmerkend voor het groene vilt?

In mijn case: de JUMBO puzzelmat voor puzzels tot 3000 stukjes
Het schuiven van de puzzelstukjes: dat gaat prima, echte als je het vergelijkt met de rubberen puzzelmat, dan gaat het makkelijker op de rubberen puzzelmat.
Vies worden: de groene vilten puzzelmat wordt eerder ‘vieser’ omdat er eerder haren of stof in kan blijven hangen. ECHTER: dit hangt er echt wel van af of je huisdieren hebt, hoe schoon je huis is en waar je puzzelt!
Schoonmaken: de groene vilten puzzelmat is schoon te maken met een vochtige doek, echter je krijgt er niet alle haren en/of stof uit, dan moet je toch rigoreuzer aan de slag. Bijvoorbeeld je vilten puzzelmat in een wasmachine doen. Maar: erg bepalend is hoe erg vies is je puzzelmat en hoe schoon wil je hem hebben?? Met een vochtige groene doek krijg je je groene vilten puzzelmat behoorlijk goed schoon. Ben je cht van de schoon-schoon, dan moet de wasmachine er aan te pas komen.De rubberen puzzelmat – wat is kenmerkend voor het rubber?

In mijn case: de Qualico puzzelmat voor puzzels tot 1500 stukjes
Het schuiven van de puzzelstukjes: dit gaat prima. De Qualico puzzelmat is gemaak van Neopreen. Dit is een soort rubber waar ook de duikpakken van worden gemaakt. Of ter voorbeeld de muismatten. Schuift echt makkelijker in vergelijking met een groene vilten puzzelmat.
Vies worden: ook de Qualico werd bij mij vies, met 2 poezen die thuis rondlopen. Echter ze liggen minder graag op de zwarte rubberen mat dan op de groene vilten puzzelmat. In mijn geval worden beide puzzelmatten even vies met zowel poezen haren als ook gewone haren en stof.
Schoonmaken: de rubberen puzzelmat maakt net wat beter schoon met een vochtige doek dan een groene vilten puzzelmat. Echter op zowel de rubberen puzzelmat als op de groene vilten puzzelmat gaat het strijken met een vochtige doek over de puzzelmaten prima en makkelijk. Echter: de rubberen wordt net een beetje beter schoon.


De test van de groene vilten puzzelmat versus de rubberen puzzelmat in de video

Al het bovenstaande kun je ook nog eens goed zien in de volgende video:Dus: is de groene vilten puzzelmat beter of de rubberen zwarte puzzelmat

Item Vilten Puzzelmat Rubberen Puzzelmat
Makkelijk Schuiven van puzzelstukjes
Vies worden van de puzzelmat
Makkelijk schoonmaken
Prijs van de Puzzelmat

Mijn advies: maak je eigen keuze. Er is niet 1 ultiem eindoordeel te geven. Want de groene puzzelmat is vrijwel altijd (een stuk) goedkoper dan de rubberen puzzelmat. En bij de ene persoon wordt een puzzelmat nooit viezig en bij de andere wel. Dit is wat mijn bevindingen waren bij de test van deze twee puzzelmatten van deze twee merken. Mocht je een ander merk puzzelmat kopen, kunnen de materialen ook weer anders zijn.

Overzicht van alle groene vilten puzzelmatten en alle rubberen zwarte puzzelmatten

Puzzelmat Aantal Stukjes Vilt Rubber
1500
3000
1500
1500
1000
3000