Kruidvat puzzelmatten

De puzzelmatten van Kruidvat zijn kenmerkend door hun lage prijs. Kruidvat staat natuurlijk bekend om over het algemeen hun lage prijzen van al hun producten. Kruidvat verkoopt momenteel (December 2020) twee soorten puzzelmatten, namelijk:
1. King Puzzelmat Puzzelrol 1000 Stukjes inclusief Puzzel Neuschwanstein (Lees mijn review over deze puzzelmat)
king-puzzelmat-puzzelrol-1000-stukjes-puzzel-puzzelmat-neuschwanstein-alleen-doos-2-1
2. Clementoni puzzelmat (Lees mijn review over deze puzzelmat)

Meer over deze twee puzzelmatten

Beide puzzelmatten zijn de echte bekende groene vilten matten. En in beide gevallen rol je de groene vilten mat om harde kartonnen buizen heen. Groot voordeel is dat deze twee puzzelmatten ontzettend goedkoop zijn en bij 1 puzzelmat krijg je er zelfs een puzzel bij, waarvan ik wel heb gelezen dat de kwaliteit van deze puzzelstukjes behoorlijk te wensen overlaat. Dus be prepared voordat je koopt of wees niet teleurgesteld als je hebt gekocht – weet ook je koopt voor heel weinig geld een puzzelmat inclusief puzzel! Zowel kwa afmetingen als welk aantal stukjes puzzels je op beide puzzelmatten kunt leggen zijn er verschillen. Ik heb deze verschillen onderstaand beschreven.

De King puzzelmat

De afmeting van de deze puzzelmat is van 1,29 centimeter breed en 65 centimeter hoog. Aangegeven wordt dat deze puzzelmat voor puzzels tot 1500 stukjes gebruikt kan worden. Dat klopt. Want een standaard afmetingen van een puzzel van 1500 stukjes is 90 centimeter breed en 60 centimeter hoog en die van een puzzel van 1000 stukjes is 68 centimeter breed en 49 centimeter hoog.
Echter, bedenk wel dat je dan niet alle 1000 of 1500 stukjes kunt oprollen in de puzzelmat; en het heeft niet veel zin de puzzelstukjes uit te leggen op de puzzelmat tijdens het puzzelen; je moet ze dan om je puzzelmat heen leggen. Zie mijn uitleg hierover hieronder.
Lees mijn review over deze puzzelmat

De Clementoni puzzelmat

De afmeting van de deze puzzelmat is 105 centimeter breed en 78 centimeter hoog. Aangegeven wordt dat deze puzzelmat voor puzzels tot 2000 stukjes gebruikt kan worden. Dat klopt. Want een standaard afmetingen van een puzzel van 2000 stukjes is 98 centimeter breed en 68 centimeter hoog en die van een puzzel van 1500 stukjes is 90 centimeter breed en 60 centimeter hoog.
Echter, bedenk wel dat je dan niet alle 1000 of 1500 stukjes kunt oprollen in de puzzelmat. Zie mijn uitleg hierover hieronder.
Lees mijn review over deze puzzelmat

Welke Kruidvat puzzelmat moet ik kiezen?

Het is lastig om voor ieder een juiste maat puzzelmat aan te bevelen. Want het is maar net wat je wilt. Zoals ik heb beschreven op de pagina ‘hoe werkt een puzzelmat‘, is het afhankelijk wat ieder fijn vindt puzzelen. Ik ga voor het gemak even uit van een puzzel van 1000 stukjes, en dat je daarvoor een puzzelmat nodig hebt. Je hebt twee mogelijkheden hierin:
1. Je vindt het NIET erg als al je puzzelstukjes NIET op de puzzelmat passen – en lees mijn toelichting en advies hieronder (!)
Dat ziet er dan bijvoorbeeld zo uit:
puzzelmat-jumbo-puzzle-roll-puzzelmat-puzzelrol-500-tot-1500-stukjes
2. Je vindt het WEL erg als al je puzzelstukjes NIET op de puzzelmat passen – en lees mijn toelichting en advies hieronder (!)
Dat ziet er dan bijvoorbeeld zo uit – je zorgt ervoor dat je puzzelmat groot genoeg is voor ALLE 1000 stukjes:
Puzzel-1000-stukjes-Jan-van-Haasteren-Eurovisie-Songfestival-puzzelstukjes-uitgelegd-en-doos

Keuze puzzelmat bij situatie: ‘1. Je vindt het NIET erg als al je puzzelstukjes NIET op de puzzelmat passen’
In dit geval kun je beide puzzelmatten kopen die Kruidvat aanbiedt:
1. King Puzzelmat Puzzelrol 1000 Stukjes inclusief Puzzel Neuschwanstein
2. Clementoni puzzelmat
Maximale afmetingen zijn dan bijvoorbeeld 117 centimeter (lengte) x 66 centimeter (hoogte). Als je kiest voor deze afmetingen van een puzzelmat, passen zeker niet al je 1000 stukjes op de puzzelmat! Je kunt zeker je puzzel maken van 1000 stukjes op je puzzelmat, geen probleem. Werkt erg goed. Echter, je vindt het in dit geval dan niet erg als je je puzzel oprolt in de puzzelmat, dat je dan het merendeel van je puzzelstukjes NIET mee kunt oprollen in je puzzelmat. Deze doe je dan weer in je doos (of puzzel sorteer bakjes) en die puzzelstukjes moet je weer uitleggen (omdraaien) als je weer wilt gaan puzzelen en je je puzzelmat weer afrolt. Als je dit oké vindt, heb je voor een puzzel van 1000 stukjes voldoende aan een puzzelmat met als maximale afmetingen van 117 centimeter (lengte) x 66 centimeter (hoogte).

Keuze puzzelmat bij situatie: ‘2. Je vindt het WEL erg als al je puzzelstukjes NIET op de puzzelmat passen’
In dit geval raad ik je aan niet bij Kruidvat te kopen, aangezien zo’n puzzelmat als minimale grootte heeft 152 centimeter (lengte) x 100 centimeter (hoogte). Ik heb zelf voor mijn puzzels van 1000 stukjes een puzzelmat die 160 centimeter breed is en 90 centimeter hoog is. Erg fijn, geeft je wat extra ruimte (check even deze extra ruimte en zie hoe een puzzel van 1000 stukjes op zo’n puzzelmat ligt) Als je dit formaat van een puzzelmat koopt, passen zeker al je 1000 stukjes er op! Als je dan dus je puzzelmat oprolt, rol je echt al je 1000 stukjes op in de puzzelmat en de volgende keer als je weer wilt gaan puzzelen, rol je direct weer als je stukjes uit als je je puzzelmat afrolt. Ideaal dus. Als je deze situatie graag wilt, kies dan minimaal voor een puzzelmat met afmetingen van 152 centimeter (lengte) x 100 centimeter (hoogte). Ter voorbeeld kun je dan kopen:
Puzzelmat Jumbo ‘Puzzle & Roll Puzzelmat Puzzelrol 1000 | 1500 | 2000 | 3000 Stukjes’