Hoe werkt een puzzelmat

Hoe een puzzelmat werkt is in principe vrij eenvoudig. Ik ga je onderstaand uitleggen wat allemaal de mogelijkheden zijn van een puzzelmat. En wat de voordelen en nadelen van een puzzelmat zijn. Een puzzelmat is handig als je meerdere dagen over een puzzel doet, en je wilt je puzzel tussendoor nog eens opruimen. Zonder dat je alle stukjes opnieuw hoeft uit te leggen. Dat is het voordeel van een puzzelmat: je rol je gehele puzzel op in de puzzelmat, inclusief de puzzelstukjes die nog op de puzzelmat liggen. Ook al heb he je puzzel voor bijvoorbeeld maar 10% af, je rolt alles in zijn geheel op in je puzzelmat. Je zet of legt je puzzelmat ergens op een andere plek in je huis. En: na een paar dagen kun je je puzzelmat weer pakken en uitrollen en je kunt direct weer doorgaan met puzzelen! Werkt erg fijn! Echter, ik heb gemerkt dat sommige mensen zweren bij het gemak van een puzzelmat en anderen juist weer niet. Wat zijn dan de voor- en nadelen van een puzzelmat? Ik heb onderstaand een mogelijke opsomming gemaakt, maar het lijk wel of er bijna twee kampen zijn: het puzzelmat-kamp en het puzzelkoffer-kamp. Kijk of ervaar vooral wat je eigen voorkeur heeft!!

Puzzelmat onderwerpen op deze pagina:

Voordelen van een puzzelmat

Ik heb diverse inventarisaties gemaakt van dingen die mensen noemen, de onderstaande voordelen zijn niet mijn voordelen, maar kunnen mogelijke voordelen zijn:

 • Puzzel is makkelijk te verplaatsen
 • Puzzelt lekker overzichtelijk: alle puzzelstukjes liggen op 1 mat
 • Puzzelmat is makkelijk te pakken om even 10 minuten te gaan puzzelen en ook weer heel makkelijk op te bergen: beide erg weinig moeite
 • Je kunt je puzzelactiviteit verplaatsen over meerdere dagen doordat je de puzzel kunt opbergen
 • Makkelijk op te bergen, want neem weinig ruimte in, kan staand worden opgeborgen
 • Je hoeft je puzzelstukjes niet weer allemaal in de puzzeldoos te doen, wat behoorlijk in tijd scheelt
 • Puzzelt fijn op een soort ‘vilten‘-ondergrond
 • Puzzelstukjes zijn wel makkelijk te schuiven op een puzzelmat
 • Hobbels – indien aanwezig! – zijn er relatief eenvoudig uit te krijgen middels strijken van de puzzelmat
 • Puzzelmatten zijn niet duur, al vanaf 15 euro verkrijgbaar. Beetje afhankelijk van de maat van de puzzelmat die je nodig hebt
 • Mochten er haren van huisdieren op komen: een puzzelmat maak je makkelijk schoon met een vochtige doek

Nadelen van een puzzelmat

Ik heb diverse inventarisaties gemaakt van dingen die mensen noemen, de onderstaande nadelen zijn niet mijn nadelen, maar kunnen mogelijke nadelen zijn:

 • Sommige puzzelstukjes kunnen uit de puzzelmat vallen als je de puzzelmat oprolt
 • Sommige puzzelstukjes kunnen omvallen als je de puzzelmat oprolt en afrolt, waardoor je een (x-) aantal stukjes alsnog moet omdraaien voordat je weer kunt gaan puzzelen
 • Puzzelstukjes raken ‘beschadigd’ als je deze oprolt in een puzzelmat
 • Puzzel kan uit elkaar vallen tijdens op- of afrollen
 • Puzzelstukjes blijven haken achter losse draadjes
 • Puzzelmat kan in sommige gevallen hobbelig uit de doos / verpakking komen als je hem koopt
 • Puzzelstukjes zijn niet makkelijk te schuiven op een puzzelmat
 • Mocht je huisdieren hebben, op een puzzelmat kunnen haren van huisdieren komen

Wat zit er in een doos bij een puzzelmat?

In de doos van een puzzelmat zit meestal een kartonnen buis die je in meerdere delen zelf in elkaar zet. Tevens zitten er een paar elastische banden in (2 of 3), die je om de puzzel heen doet als je je puzzel hebt opgerold om de kartonnen buis. Daarmee zet je als het ware de puzzelmat vast om de kartonnen buis. Ter voorbeeld de inhoud van deze JUMBO puzzelmat:
jumbo_puzzelmat_voor_puzzel_van_1000_1500_2000_en_3000_stukjes_alles_uitgepakt-600x444

JUMBO Puzzelmat voor puzzel van 1000, 1500, 2000 en 3000 stukjes.

Van welk materiaal is een puzzelmat gemaakt?

Dat is natuurlijk afhankelijk van het merk en de soort puzzelmat die je koopt, maar meestal is het gemaakt van een soort vilt-achtige stof. De stof waarvan de één vindt dat dat een fijne stof is om op te puzzelen en waarvan de andere dit juist geen fijne stof vindt.

Het in elkaar zetten van de kartonnen buizen uit de doos

Meestal zitten er 2 a 3 hard kartonnen buizen in de doos, en deze kartonnen buizen moet je in elkaar zetten. Meestal gaat dat vrij makkelijk. Ik heb een video gemaakt waarin je kunt zien hoe deze kartonnen buizen eruit zien en hoe je ze in elkaar zet:

Oprollen van een puzzelmat: hoe gaat dat?

Voordeel van de puzzelmat is dat je die heel makkelijk kunt oprollen. Mijn tip: zorg ervoor dat de stukjes niet te dicht op de rand liggen, want als je dan je puzzelmat gaat oprollen, vallen de stukjes eruit. Dat zie je in de onderstaande video (deze puzzelmat zie je in de video):

Nog een video over het oprollen van een puzzelmat:

Het vastmaken van de elastische banden van de puzzelmat

Afhankelijk van welk formaat puzzelmat je hebt gekocht (voor een puzzel van 1000 of 1500 of 2000 of 3000 stukjes), zitten er 2 of 3 elastische banden bij, die je om de kartonnen buizen draait waar ook je puzzelmat omheen zit. Ik had eerst niet door hoe die elastische banden werkten, ik probeerde ze namelijk eromheen te krijgen en ze er af te halen, zoals ze in de verpakking / doos waren meegeleverd. Standaard zitten de elastische banden dus altijd in de doos met de uiteinden aan elkaar vast.
Twee video’s hoe lastig het is als je de elastische banden verkeerd gebruikt – dit is dus hoe je het NIET moet doen:
Video 1: de elastische banden zijn heel lastig om de puzzelmat heen te krijgen zijn bij het oprollen. Zie hiervoor als je de puzzelmat oprolt:

Video 2: En een video hoe lastig het is als je je puzzelmat afrolt en je wilt de elastische banden eraf halen:

De video hoe je de elastische banden dus WEL moet gebruiken – wat ik een lange tijd niet wist / begreep:

Afrollen van een puzzelmat: hoe gaat dat?

Het afrollen gaat eenvoudig. Je pakt je puzzelmat van waar je hem hebt opgeborgen. Leg hem op de grond en ga hem afrollen. Zoals je soms zult zien, vallen er dan nog stukjes uit de puzzelmat. Dat komt omdat sommige stukjes dan te dicht bij de rand hebben gelegen als je je puzzelmat oprolt. Zie hiervoor ook de vorige video. Als je dus stukjes te dicht bij de rand van je puzzelmat legt, vallen er zowel stukjes uit je puzzelmat als je hem oprolt EN als je hem wilt gaan afrollen. Zie de volgende video (deze puzzelmat zie je in de video):

Nog een video over het afrollen van een puzzelmat:

De puzzel opbergen in de puzzelmat

Ik heb het maar even omschreven als ‘de puzzel opbergen in de puzzelmat’, maar eigenlijk doe je de puzzel natuurlijk in de harde kartonnen buizen die bij de puzzelmat zitten. En aan het uiteinde van deze kartonnen buizen zitten twee plastic doppen. Deze doppen kun je er af halen, en als je je puzzel wilt gaan opbergen, kun je heel makkelijk je puzzelstukjes in de harde kartonnen buis doen. Nadeel: je moet wel alle stukjes weer gaan uitsorteren en daarna weer uitleggen. Voordeel: je bent heel flexibel en kunt makkelijk je hele puzzel even opruimen.
Ik heb een video gemaakt waarin je kunt zien hoe je je puzzelstukjes in de harde kartonnen buizen doet en deze vervolgens afsluit met de plastic dop:

Opbergen van een puzzelmat: hoe gaat dat?

Het opbergen oftwel ergens je puzzelmat neerzetten gaat erg eenvoudig, hij neem weinig plaats in en je kunt hem rechtop zetten op op de grond leggen. Er kunnen een paar stukjes wegglijden als je hem rechtop zet, maar mijn ervaring is dat dit heel erg meevalt. Ter voorbeeld:
puzzel-in-puzzelmat-opgerold-tegen-muur-600-800

Welke puzzelmat moet ik kiezen bij mijn puzzel?

Dat blijft een lastige vraag en tevens lastig te beantwoorden. Het is maar net wat jij als puzzelaar fijn vindt. En natuurlijk welke puzzel van hoeveel stukjes je maakt of wilt gaan maken op een puzzelmat. Ik ga voor het gemak even uit van een puzzel van 1000 stukjes, en dat je daarvoor een puzzelmat nodig hebt. Je hebt twee mogelijkheden hierin:
1. Je vindt het NIET erg als al je puzzelstukjes NIET op de puzzelmat passen – en lees mijn toelichting en advies hieronder (!)
Dat ziet er dan bijvoorbeeld zo uit:
puzzelmat-jumbo-puzzle-roll-puzzelmat-puzzelrol-500-tot-1500-stukjes
2. Je vindt het WEL erg als al je puzzelstukjes NIET op de puzzelmat passen – en lees mijn toelichting en advies hieronder (!)
Dat ziet er dan bijvoorbeeld zo uit – je zorgt ervoor dat je puzzelmat groot genoeg is voor ALLE 1000 stukjes:
Puzzel-1000-stukjes-Jan-van-Haasteren-Eurovisie-Songfestival-puzzelstukjes-uitgelegd-en-doos

Keuze puzzelmat bij situatie: ‘1. Je vindt het NIET erg als al je puzzelstukjes NIET op de puzzelmat passen’
Ter voorbeeld zie je deze situatie in de onderstaande video. Ik heb een puzzel gemaakt van 1000 stukjes (verticaal – afmetingen van 49×68 cm) en ik gebruik de Qualico puzzelmat voor 1000 EN 1500 stukjes (afmetingen 122 cm breed en 66 cm hoog). Zoals je ziet kun je de puzzelstukjes NIET mee oprollen in de puzzelmat (terwijl je dus zelfs een puzzel van 1500 stukjes kunt maken op deze puzzelmat):

In dit geval kun je een puzzelmat kopen waarop op de doos staat aangegeven bijvoorbeeld 500-1000 stukjes. Maximale afmetingen zijn dan bijvoorbeeld 118 centimeter (lengte) x 66 centimeter (hoogte). Als je kiest voor deze afmetingen van een puzzelmat, passen zeker niet al je 1000 stukjes op de puzzelmat! Je kunt zeker je puzzel maken van 1000 stukjes op je puzzelmat, geen probleem. Werkt erg goed. Echter, je vindt het in dit geval dan niet erg als je je puzzel oprolt in de puzzelmat, dat je dan het merendeel van je puzzelstukjes NIET mee kunt oprollen in je puzzelmat. Deze doe je dan weer in je doos (of puzzel sorteer bakjes) en die puzzelstukjes moet je weer uitleggen (omdraaien) als je weer wilt gaan puzzelen en je je puzzelmat weer afrolt. Als je dit oké vindt, heb je voor een puzzel van 1000 stukjes voldoende aan een puzzelmat met de afmetingen van 118 centimeter (lengte) x 66 centimeter (hoogte). Ter voorbeeld kun je dan kopen:
Puzzelmat Jumbo ‘Puzzle & Roll Puzzelmat Puzzelrol 500 | 1000 | 1500 Stukjes’

Keuze puzzelmat bij situatie: ‘2. Je vindt het WEL erg als al je puzzelstukjes NIET op de puzzelmat passen’
Ter voorbeeld zie je deze situatie in de onderstaande video. Ik heb een HEMA fotopuzzel van 1000 stukjes (afmetingen 50×70) gemaakt op een JUMBO puzzelmat voor puzzels tot 3000 stukjes. Afmetingen van deze puzzelmat: grootte van 152 centimeter (breedte) x 100 centimeter (hoogte). Zie de video – je rolt alle stukjes op in je puzzelmat:

Mijn advies in deze: wil je een puzzel van 1000 stukjes maken – koop een puzzelmat voor 3000 stukjes (check zelf even de grootte van de puzzelmat en je puzzel!).
In dit geval koop je meestal een puzzelmat die bijvoorbeeld geschikt is voor puzzels van 1500 – 3000 stukjes (liefst een puzzelmat vanaf 3000 stukjes, maar check zelf de maten even!). Ik vind dit soort formaten perfect voor een puzzel van 1000 stukjes, het formaat van deze puzzelmatten is bijvoorbeeld 152 centimeter (lengte) x 100 centimeter (hoogte). Ik heb zelf voor mijn puzzels van 1000 stukjes een puzzelmat die 160 centimeter breed is en 90 centimeter hoog is. Erg fijn, geeft je wat extra ruimte (check even deze extra ruimte en zie hoe een puzzel van 1000 stukjes op zo’n puzzelmat ligt) Als je dit formaat van een puzzelmat koopt, passen zeker al je 1000 stukjes er op! Als je dan dus je puzzelmat oprolt, rol je echt al je 1000 stukjes op in de puzzelmat en de volgende keer als je weer wilt gaan puzzelen, rol je direct weer als je stukjes uit als je je puzzelmat afrolt. Ideaal dus. Als je deze situatie graag wilt, kies dan minimaal voor een puzzelmat met afmetingen van 152 centimeter (lengte) x 100 centimeter (hoogte). Ter voorbeeld kun je dan kopen:
Puzzelmat Jumbo ‘Puzzle & Roll Puzzelmat Puzzelrol 1000 | 1500 | 2000 | 3000 Stukjes’

Hoe groot is een puzzelmat?

Ik heb een overzicht gemaakt van de afmetingen van alle puzzelmatten EN daarbij een overzicht van alle afmetingen van de puzzels. Kun je precies zien welke puzzel met hoeveel stukjes past op welke puzzelmat! Bekijk hiervoor de pagina ‘Hoe groot is een puzzelmat

Zijn er alternatieven voor een puzzelmat?

Er zijn zeker alternatieven voor een puzzelmat, dat kunnen de volgende zijn:

Nr. Wat Omschrijving
1. Woonkamer tafel Je blijft gewoon op je woonkamer tafel puzzelen. Of je puzzel moet je erop kunnen laten liggen OF je puzzel in 1 keer afmaken
2. Puzzelmap Puzzelmap of puzzelkoffer of portapuzzle: allemaal woorden die hetzelfde betekenen.
3. Houten Puzzelbord Houten puzzelborden zijn er ook, in veel verschillende typen en maten en groottes. Je kunt ze eventueel ze maken als je handig bent. Sommige zijn zelfs met in elkaar schuif systemen.
4. Dienblad Je kunt ook heel goedkoop een aantal dienbladen kopen en daarop je puzzelstukjes leggen. Deze dienbladen stapel je dan op elkaar.
5. Puzzel sorteerbakjes Een andere mogelijkheid is het gebruik maken van puzzel sorteerbakjes in diverse vormen. Ook deze zijn vrij goedkoop en makkelijk op elkaar te stapelen.