Beste puzzelmat (Review Test 2023)

Op deze pagina vind je diverse onderwerpen over de ‘beste puzzelmat’:


1. Beste puzzelmat

De beste puzzelmat is geworden de ‘PuzzlUp puzzelmat 500 | 1000 | 1500 | 2000 | 3000 Stukjes'.

Deze heeft het Rapportcijfer: 8,55!

De PuzzlUp puzzelmat is een rubberen puzzelmat voor puzzels tot 3000 stukjes. In deze korte uitpak video kun je zien wat de PuzzlUp puzzelmat precies is:

Uit de test kwam deze PuzzlUp puzzelmat naar voren met de volgende score – of lees alles over deze testuitslag van de PuzzlUp puzzelmat:


2. Hoe is de puzzelmatten test gedaan?

Het is eigenlijk erg eenvoudig, ik koop regelmatig een nieuwe puzzelmat en houd hiervan zelf een test bij. Ik houd op deze pagina maximaal een top 5 puzzelmatten bij. Mocht ik dus een nieuwe puzzelmat getest hebben die uiteindelijk een betere Prijs-Kwaliteitsverhouding behaald, dan plaats ik die erbij op deze pagina en verdwijnt er weer een andere. Dan geef ik in ieder geval altijd de 5 beste puzzelmatten weer, voortkomend uit mijn test. Je kunt alle reviews van alle puzzelmatten bekijken op de pagina ‘puzzelmatten‘. Ik test de puzzelmatten op de volgende aspecten:

Test Item Beschrijving
1. Koker Kwaliteit Dit houdt in wat de kwaliteit van de koker is die bij de puzzelmat zit. Zeker bepalend is het materiaal waar de koker van is gemaakt. je hebt een paar soorten materiaal: de foam koker, de kartonnen koker en de kunststof koker. Waarvan de kartonnen koker natuurlijk het meest gevoelig is voor beschadigingen. Daarnaast is het nog zo dat een koker in 1 deel of in meerdere delen geleverd wordt. Vaak zijn de foam koker en de kunststof koker gemaakt in 1 geheel en mag je de kartonnen koker zelf nog in elkaar schuiven; die is vaak geleverd in 2 of 3 losse delen. Dit is ook wat kwetsbaarder.
2. Koker Gebruiksgemak Het gebruiksgemak van een koker is vrij eenvoudig. De kokers die in 1 geheel erbij geleverd worden, daar hoef en kun je verder niks mee doen. Een kartonnen koker die in 2 of 3 losse delen erbij geleverd wordt, mag je zelf in elkaar schuiven of zetten. Dat lijkt kinderspel, echter ik kan je vertellen dat dit soms toch nog een lastiger klusje is dan je denkt.
3. Sluitbanden Vaak zitten er (elastische) sluitbanden bij een puzzelmat. Meestal minimaal 2 en soms zelfs 3. Of de sluitbanden zijn sluitbaar middels een plastic 'gesp' of de sluitbanden zijn bijvoorbeeld van klittenband. Niet altijd is even duidelijk hoe je deze sluitbanden kunt gebruiken.
4. Eenvoudig te begrijpen Het lijkt heel eenvoudig een puzzelmat. Maar soms heb je toch wel een aantal vragen, zoals: wat is de boven- en onderkant? Hoe gebruik ik de sluitbanden? Als er geen witte belijnings lijnen staan (waar kan de 1000 stukjes puzzel liggen, waar de 2000 en/of waar de 3000 stukjes puzzel), hoe zet ik de bijgeleverde kartonnen buizen in elkaar, hoe maak ik de puzzelmat schoon, kan ik deze puzzelmat strijken, kan deze puzzelmat in de wasmachine etc etc.
5. Handleiding aanwezig Een handleiding staat er wel vaak op de doos, maar dat zijn vaak maar 3 stappen; een erg eenvoudige weergave, terwijl er best veel vragen kunnen zijn. Dan zou het handig zijn als er bijvoorbeeld een uitgebreide handleiding bij is, of als er Youtube filmpjes zijn, of als er een link naar een Klantenservice (via Whatsapp?) beschikbaar is.
6. Vies worden puzzelmat Hier gaat het om hoe snel een puzzelmat vies kan worden middels stof of bijvoorbeeld haren van huisdieren. Bij mij komt dit regelmatig voor, zeker als je poezen of katten hebt. Hangt natuurlijk geheel af van jouw eigen thuissituatie en waar je je puzzelmat neerlegt. Ik leg hem vrijwel altijd op de grond in de woonkamer.
7. Schoonmaken puzzelmat Mocht je puzzelmat vies zijn geworden middels stof of haren van huisdieren, dan is het de vraag: hoe makkelijk krijg ik hem schoon. Met een vochtige doek, lukt dat dan makkelijk, of blijven veel haren erop zitten? Of moet ik hem echt in de wasmachine gaan doen, als dat überhaupt al kan?
8. Oprollen puzzelmat Het oprollen van een puzzelmat. Hier komt er bij kijken of er makkelijk stukjes uit de puzzelmat vallen en of je de puzzelmat wel strak kunt oprollen. En tevens hoe makkelijk je hem nog vast kunt maken als je hem hebt opgerold.
9. Afrollen puzzelmat Het afrollen wordt bedoeld of dat makkelijk gaat en of er dan bijvoorbeeld geen puzzelstukjes uit de puzzelmat vallen.
10. Kwaliteit puzzelmat zelf Dit betreft echt de kwaliteit van de puzzelmat zelf, te denken aan: hoe dik is de puzzelmat (gaat die langer mee, of is het slap materiaal), blijven er vouwen in de puzzelmat zitten als je hem hebt uitgepakt (dat puzzelt echt niet fijn, een puzzelmat met hobbels). Tevens nog heel belangrijk: kun je de puzzelstukjes makkelijk schuiven op de puzzelmat? Naar mijn idee 1 van de belangrijkere items van een puzzelmat. Is het oppervlak van de puzzelmat mooi glad, of komen er allerlei haartjes als je de puzzelmat (vaker) gebruikt?
11. Prijs-Kwaliteitsverhouding Mijn eindoordeel over een puzzelmat. Weet: dat is mijn bevinding met dit type puzzelmat in mijn thuissituatie. Kijk zelf wat JIJ er van vindt en hoe jij graag puzzelt en hoe jouw thuissituatie is!

3. Waar moet je op letten als je een puzzelmat koopt

Je kunt diverse aspecten van een puzzelmat overwegen als je een puzzelmat wilt gaan kopen. Dat zijn de volgende:

  • Grootte van de puzzelmat
  • Prijs
  • Materiaal
  • Soort puzzelmat (oprolbaar of niet)

Meer hierover lees je op de pagina ‘Puzzelmat kopen’.4. Welke puzzelmat moet je kiezen?

Als je een juiste maat puzzelmat wilt gaan uitkiezen hangt dat af van twee items, namelijk:5. Top 5 beste puzzelmatten

Onderstaand de volledige lijst met de beste puzzelmatten vanuit mijn eigen reviews en testen. Bij elke puzzelmat geef ik een toelichting waarom deze een bepaalde score heeft. Mocht er een betere puzzelmat komen, dan ga ik deze top 5 wijzigen. Even samengevat de top 5 in een tabel:Als Review uit de Test Nummer 1
Naam Puzzelmat PuzzlUp Puzzelmat 500 | 1000 | 1500 | 2000 | 3000 Stukjes
Rapportcijfer 8,55

De PuzzlUp puzzelmat is een rubberen puzzelmat voor puzzels tot 3000 stukjes. In deze korte uitpak video kun je zien wat de PuzzlUp puzzelmat precies is:

Dit zit er in de verpakking:
Puzzelmat PuzzlUp overzicht alle items

En alle beoordeelde items van de Qualico puzzelmat toegelicht:
Test Item Beschrijving
1. Koker Kwaliteit De Foam buis is eenvoudig, licht van gewicht en is 1 centimeter langer dan de puzzelmat zelf. Diameter van 5 centimeter. Van links naar rechts gemeten dus 10 centimeter.
2. Koker Gebruiksgemak Het is een voordeel dat het een foam buis is, je hoeft zelf niks in elkaar te zetten. Wat zeker nog wel eens voorkomt. Kan dus eigenlijk niks mis mee gaan.
3. Sluitbanden De sluitband heeft als grote voordeel dat er maar 1 sluitband is. Vaak is het zo dat er 2 a 3 sluitbanden zijn. Nu 1 grote en dit sluit ook echt stevig. Tevens zelfs een soort ‘lipje’ met daarop het woord PuzzlUp waarmee je de sluitband lostrekt. Ik stoeide zelf nog even met het eronder doorhalen van de sluitband. Aangezien ik met de andere hand stevig de puzzelmat vasthield.
4. Eenvoudig te begrijpen Er zijn voor mij niet heel veel vragen die openstaan als ik de puzzelmat heb uitgepakt en aan het gebruiken ben. Relatief simpel product met wel enige handleidingen.
5. Handleiding aanwezig Ik vind het wat rommelig en nog beperkt. Mis ook wel een echte klantenservice. Ik heb het zelf niet zo met chatbots.
6. Vies worden puzzelmat De puzzelmat wordt bij mij zeker wel wat vies, aangezien ik katten heb. Die gaan toch nog wel eens liggen op deze puzzelmat. Maar: ik moet zeggen dat hier wel haren en stof op komen. Maar ze gaan er ook makkelijker weer af.
7. Schoonmaken puzzelmat Het grote voordeel van de rubberen puzzelmat is, is dat hij echt makkelijk schoon te maken is, ik vergelijk het dan toch altijd met een groene vilten puzzelmat. Even een vochtige doek erover, en klaar.
8. Oprollen puzzelmat Ik vind het een echte winst, de Velcro sluiting, waardoor eht oprollen en sluiten van de puzzelmat heel gemakkelijk gaat. Tevens sluit hij echt heel strak.
9. Afrollen puzzelmat Nergens problemen mee. Eenvoudig en makkelijk. Zeker dat er maar 1 sluiting is die je los hoeft te halen.
10. Kwaliteit puzzelmat zelf Prima kwaliteit, kleine min is het ontbreken van witte lijnen op de puzzelmat, zodat je weet waar je je formaat puzzel kunt leggen (welke ruimte moet ik vrijhouden op de puzzelmat en hoe groot?).
11. Prijs-Kwaliteitsverhouding Deze puzzelmat is natuurlijk wel wat duurder dan andere puzzelmatten (onder andere de groene vilten), maar toch is het wel top kwaliteit en gemak. Je betaalt er ook wel voor, toch 49,95 (December 2021). Het is maar net of je het er voor over hebt.

Meer lezen over deze puzzelmat?

Lees de gehele review met alle foto’s en video’s over deze puzzelmat.
Als Review uit de Test Nummer 2
Naam Puzzelmat Qualico Puzzelmat 500 | 1000 | 1500 Stukjes
Rapportcijfer 7,82

De Qualico puzzelmat is een rubberen puzzelmat voor puzzels tot 1500 stukjes. In deze korte uitpak video kun je zien wat de Qualico puzzelmat precies is:

Dit zit er in de verpakking:
Qualico puzzelmat tot 1500 stukjes - alles uit de doos van boven

En alle beoordeelde items van de Qualico puzzelmat toegelicht:
Test Item Beschrijving
1. Koker Kwaliteit Voordeel van de Qualico puzzelmat is dat de koker is gemaakt van foam. Dat is hard maar tevens ook licht materiaal. Handig dus, niet erg gevoelig voor beschadigingen.
2. Koker Gebruiksgemak Het gebruiksgemak is erg simpel, je hoeft de koker niet zelf in elkaar te zetten. Kan dus niks misgaan
3. Sluitbanden De sluitbanden zijn gemaakt van klittenband. Ik vond dit niet erg handig moet ik zeggen, zat er steeds mee te worstel hoe ik die nu vast kon krijgen. Tevens ging er na verloop van tijd 1 kaopt.
4. Eenvoudig te begrijpen Het is een eenvoudig product. Voor mij wees het zich vanzelf. Je hebt altijd wel wat vragen, die niet allemaal beantwoord worden via de handleiding.
5. Handleiding aanwezig Beperkt. Er is wel een QR code die je kunt scannen en die je verwijst naar een filmpje en stappenplan hoe je de puzzelmat kunt gebruiken. Tevens kun je gebruik maken van de chat service - alsKlantenservice. Destijds bij mij liet die nogal lang op zich wachten met een reactie op mijn vragen. Uiteindelijk echter prima geholpen.
6. Vies worden puzzelmat Ja, hij wordt vies met stof / haren van huisdieren, maar beperkt, mede omdat de poezen er veel minder graag op liggen dan op een groene vilten puzzelmat.
7. Schoonmaken puzzelmat Gaat prima, en handig en snel! Dat is fijn. Qualico meldt hier zelf verder niks over.
8. Oprollen puzzelmat Extra nuance in de puzzelmat door een randje aan de buitenkanten van de puzzelmat, voorkomt een klein beetje het eruit vallen van de stukjes.
9. Afrollen puzzelmat No problem!
10. Kwaliteit puzzelmat zelf Prima, puzzelstukjes schuiven erg makkelijk. Vind ik zelf 1 van de belangrijkste items van een puzzelmat. Makkelijk schoon te maken, wordt beperkt viezig. Licht gewicht.
11. Prijs-Kwaliteitsverhouding Heel fijn. Zeker het rubber. Kleine verhoogde rand aan de buitenkant van de puzzelmat. Duurder van de groene vilten puzzelmatten, maar je krijgt er ook wat voor

Meer lezen over deze puzzelmat?

Lees de gehele review met alle foto’s en video’s over deze puzzelmat.
Als Review uit de Test Nummer 3
Naam Puzzelmat The Friendly 500 | 1000 | 1500 Stukjes
Rapportcijfer 7,64

De puzzelmat van The Friendly is een rubberen puzzelmat voor puzzels tot 1500 stukjes. In deze korte uitpak video kun je zien wat de Jumbo puzzelmat precies is:

Dit zit er in de verpakking:
Puzzelmat The Friendly Alles uitgestald wat in de doos zit

En alle beoordeelde items van de The Friendly puzzelmat toegelicht:
Test Item Beschrijving
1. Koker Kwaliteit Bijzonder dat er 2 kokers bijzijn, waarvan ik de dunne koker het beste vind. Kans op wel eerder buigen van puzzelstukjes door hele dunne koker (4 centimeter)
2. Koker Gebruiksgemak Voordeel is dat je geen buizen of iets dergelijks in elkaar hoeft te schuiven. Dat wil ook nog wel eens voorkomen.
3. Sluitbanden Drie sluitbanden zijn bijgesloten. Ik blijf (wellicht heel persoonlijk!) die sluitbanden middels klittebanden heel lastig vinden. Niet mijn voorkeur.
4. Eenvoudig te begrijpen Prima, eenvoudig product. Toch worden niet alle vragen die ik had beantwoord. Hoe maak je deze mat schoon, en wat filmpjes over gebruik van de twee buizen waren nog handig!
5. Handleiding aanwezig Diverse hulpbronnen aanwezig, maar ik vind dat er best meer gedaan kan worden aan informeren hoe je iets doet en in welke volgorde. Heb zelf behoefte aan filmpjes.
6. Vies worden puzzelmat Puzzelmat kan makkelijk vies worden, maar wij hebben thuis 2 poezen en ik puzzel op de vloer. Is jouw setting anders, dan geef je wellicht een andere beoordeling.
7. Schoonmaken puzzelmat Handig en eenvoudig goed schoon te maken middels een vochtige doek. Fijn!
8. Oprollen puzzelmat Oprollen gaat makkelijk, echter die klittenbanden vind ik onhandig en die spelen zeker een rol bij het oprollen.
9. Afrollen puzzelmat Met name bij de kleine koker, komen alle stukjes geheel weer goed terecht op de puzzelmat, je hoeft bijna geen stukjes meer recht te leggen
10. Kwaliteit puzzelmat zelf Fijne puzzelmat, zeker! Toch nog wel een paar items die beter kunnen, mis erg de witte lijnen om te zien waar ik mijn puzzel van 1000 stukjes kan leggen.
11. Prijs-Kwaliteitsverhouding Erg fijn, maar je betaalt er natuurlijk ook wel voor, het is toch 35 euro. Behoorlijk duurder dan andere groene vilten matten oplossing, die vaak al vanaf 15-20 euro gaan. Het is maar of je het er voor over hebt. Ik wel!

Meer lezen over deze puzzelmat?

Lees de gehele review met alle foto’s en video’s over deze puzzelmat.
Als Review uit de Test Nummer 4
Naam Puzzelmat The Friendly Puzzelmat (XXL) – 500 | 1000 | 1500 | 2000 | 3000 | 5000 Stukjes
Rapportcijfer 7,45
Review Youtube Playlist

De The Friendly puzzelmat voor 5000 stukjes is een zwarte rubberen puzzelmat voor puzzels tot 5000 stukjes. In deze korte uitpak video kun je zien wat de Jumbo puzzelmat precies is:

en dit zit er in de verpakking:
rsz_the_friendly_puzzelmat_xxl_–_500___1000___1500___2000___3000___5000_stukjes_alle_inhoud_doos


En alle beoordeelde items van de The Friendly puzzelmat met puzzel (5000 Stukjes) toegelicht:
Test Item Beschrijving
1. Koker Kwaliteit Zit een prima hard kartonnen koker bij die niet snel stuk zal gaan (diameter van 6,5 cm). Voordeel is dat je deze koker niet zelf in elkaar hoeft te zetten.
2. Koker Gebruiksgemak Niet van toepassing, want je hoeft hem zelf niet in elkaar te schuiven, zoals dat soms bij andere puzzelmatten wel het geval is.
3. Sluitbanden Zitten 3 niet-elastische sluitbanden bij (ze zijn niet uitrekbaar). Deze sluitbanden sluit je met klittenband. Ik heb zelf altijd een beetje ruzie met deze sluit-klittenbanden, omdat je ze maar op 1 manier kunt sluiten. Ik ken inmiddels puzzelmatten die - voor mij - een handiger sluitsysteem hebben. Ik heb ook nog wel eens ervaren dat de klittenbanden stuk kunnen gaan.
4. Eenvoudig te begrijpen Zeker geen ingewikkeld product deze puzzelmat. Echter de handleiding is erg minimaal (in dit geval zat er een verkeerde handleiding bij). Echter - er kan bijna niks misgaan. Je hoeft ook geen puzzelrol in elkaar te zetten, zoals soms bij andere puzzelmatten het geval is.
5. Handleiding aanwezig Er is een heel klein papiertje bij, maar die hoort bij een andere puzzelmat va The friendly, namelijk een puzzelmat van 1000 stukjes. Niet zo netjes voor toch een behoorlijk aankoop bedrag. Instructies die erop staan zijn duidelijk (gladde kant puzzelmat naar boven leggen!). Maar een link naar Youtube filmpjes zou handig zijn. Je kunt ze wel mailen of een Whatsapp bericht sturen.
6. Vies worden puzzelmat Deze rubberen puzzelmat wordt makkelijk vies met stof en huisdieren, er vanuit gaande dat je hem op de grond hebt liggen. Geen probleem: je maakt hem ook weer makkelijk schoon!
7. Schoonmaken puzzelmat Zoals hierboven al aangegeven, makkelijk schoon te maken met een vochtige doek. Gaat veel beter dan bij een groene vilten puzzelmat.
8. Oprollen puzzelmat Oprollen is een dingetje. De puzzel van 5000 stukjes past er net op; zorg ervoor dat je de puzzel goed in het midden legt, anders gaan de randen buiten de puzzelmat als je hem oprolt. Verder eenvoudig te doen. Lastig om de puzzelmat strak aan te spannen bij het oprollen. Maar eindresultaat na afrollen is erg ok!
9. Afrollen puzzelmat Afrollen eenvoudig en simpel. EN: ik had niet verwacht dat de puzzelstukjes zo goed op hun plek bleven. Erg weinig puzzelstukjes waren omgedraaid. Nadeel is dat niet alle puzzelstukjes op de puzzelmat passen.
10. Kwaliteit puzzelmat zelf Priam kwaliteit. Aan de achterkant zit anti-slip rubber zodat de puzzelmat niet verschuift. Bovenkant is duidelijk aangegeven met het logo van The Friendly. Puzzelstukjes schuiven erg gemakkelijk. Lichtgewicht en makkelijk schoon te maken. Niks mis mee!
11. Prijs-Kwaliteitsverhouding Kosten waren 64 euro (Aug 2023). Slordig was de onjuiste handleiding en ik ben minder fan van de klittenbanden. Al met al goede prijs-kwaliteit verhouding

Meer lezen over deze puzzelmat?

Lees de gehele review met alle foto’s en video’s over deze puzzelmat.


Als Review uit de Test Nummer 5
Naam Puzzelmat Jumbo ‘Puzzle & Roll Puzzelmat Puzzelrol 500 | 1000 | 1500 Stukjes’
Rapportcijfer 6,64

De Jumbo puzzelmat is een groene vilten puzzelmat voor puzzels tot 1500 stukjes. In deze korte uitpak video kun je zien wat de Jumbo puzzelmat precies is:

Dit zit er in de verpakking:
JUMBO-Puzzelmat-1000-stukjes-doos-met-inhoud-puzzelmat-uitgelegd

En alle beoordeelde items van de Jumbo puzzelmat (1500 Stukjes) toegelicht:
Test Item Beschrijving
1. Koker Kwaliteit Prima, hard kartonnen buis, die niet zo heel snel stuk kan gaan. Maar toch, het feit dat je hem zelf in elkaar moet schuiven met 3 delen kan aan de randen wel eens wat lichte beschadigingen gaan opleveren. Is trouwens een grote koker met een diameter van 5 centimeter - dus 10 centimeter gemeten van de ene kant naar de andere kant.
2. Koker Gebruiksgemak Deze valt me tegen, aangezien het makkelijk lijkt, maar in de binnenkanten van de koker zit ook nog een item dat kan meeschuiven. Zie ook mijn video hierover
3. Sluitbanden Op zich prima, ze zijn erg elastisch, maar toch niet van het aller stevigste materiaal.
4. Eenvoudig te begrijpen Merendeel wel, maar ik begreep die sluitbanden niet, dat je ze beter eerst los kunt halen als je ze erom heen doet. En die kokers op elkaar doen was ook nog wel even een dingetje.
5. Handleiding aanwezig Dat zou er fijn zijn geweest. Er staat wel iets in 3 a 4 afbeeldingen op de doos, maar instructiefilmpjes of een handleiding op papier, of een Klantenservice of Whatsapp zou erg fijn zijn geweest.
6. Vies worden puzzelmat Hangt er vanaf, ik heb huisdieren en ik merk dat poezen en katten een groene vilten puzzelmat heel fijn vinden. Stof en haren van huisdieren blijven makkelijk zitten.
7. Schoonmaken puzzelmat Kan en gaat, met een vochtige natte doek. Je krijg niet alles eraf, maar ik vond het acceptabel. Ik heb niet geprobeerd de puzzelmat in de wasmachine te doen, maar verwacht dat dat helemaal goed werkt.
8. Oprollen puzzelmat Op zich prima, best nog even een dingetje om de sluitbanden eromheen te krijgen. En denk erom dat je de puzzelstukjes niet te dicht aan de randen legt! Lichte puzzelmat en makkelijk opvouwbaar en of oprolbaar.
9. Afrollen puzzelmat Afrollen geen probleem!
10. Kwaliteit puzzelmat zelf Niks mis mee, werk allemaal goed. Schuiven puzzelstukjes gaat ook prima. Vergeleken met een rubberen mat vind ik de rubberen fijner. Maar die zijn ook een stuk duurder. Erg licht dus ook makkelijk te verplaatsen of mee te nemen.
11. Prijs-Kwaliteitsverhouding Prijs-kwaliteit is zeker goed. Je kunt je puzzelmat heel vaak gebruiken, dus is zeker niet duur. Handig en lichtgewicht en goedkoop

Meer lezen over deze puzzelmat?

Lees de gehele review met alle foto’s en video’s over deze puzzelmat.
Als Review uit de Test Nummer 6
Naam Puzzelmat Jumbo ‘Puzzle & Roll Puzzelmat Puzzelrol 1000 | 1500 | 2000 | 3000 Stukjes’
Rapportcijfer 6,55
Review Youtube Playlist

De Jumbo puzzelmat is een groene vilten puzzelmat voor puzzels tot 3000 stukjes. In deze korte uitpak video kun je zien wat de Jumbo puzzelmat precies is:

Dit zit er in de verpakking:
jumbo_puzzelmat_voor_puzzel_van_1000_1500_2000_en_3000_stukjes_alles_uitgepakt-600x444

En alle beoordeelde items van de Jumbo puzzelmat (3000 Stukjes) toegelicht:
Test Item Beschrijving
1. Koker Kwaliteit Prima, hard kartonnen buis, die niet zo heel snel stuk kan gaan. Maar toch, het feit dat je hem zelf in elkaar moet schuiven met 3 delen kan aan de randen wel eens wat lichte beschadigingen gaan opleveren. Is trouwens een grote koker met een diameter van 5 centimeter - dus 10 centimeter gemeten van de ene kant naar de andere kant.
2. Koker Gebruiksgemak Deze valt me tegen, aangezien het makkelijk lijkt, maar in de binnenkanten van de koker zit ook nog een item dat kan meeschuiven. Zie ook mijn video hierover
3. Sluitbanden Op zich prima, ze zijn erg elastisch, maar toch niet van het aller stevigste materiaal. Verschil met de score bij de Jumbo puzzelmat tot 1500 stukjes - in het geval van de sluitbanden bij de 3000 stukjes: 1 sluitband ging na verloop van tijd stuk en werd rafelig.
4. Eenvoudig te begrijpen Merendeel wel, maar ik begreep die sluitbanden niet, dat je ze beter eerst los kunt halen als je ze erom heen doet. En die kokers op elkaar doen was ook nog wel even een dingetje.
5. Handleiding aanwezig Dat zou er fijn zijn geweest. Er staat wel iets in 3 a 4 afbeeldingen op de doos, maar instructiefilmpjes of een handleiding op papier, of een Klantenservice of Whatsapp zou erg fijn zijn geweest.
6. Vies worden puzzelmat Hangt er vanaf, ik heb huisdieren en ik merk dat poezen en katten een groene vilten puzzelmat heel fijn vinden. Stof en haren van huisdieren blijven makkelijk zitten.
7. Schoonmaken puzzelmat Kan en gaat, met een vochtige natte doek. Je krijg niet alles eraf, maar ik vond het acceptabel. Ik heb niet geprobeerd de puzzelmat in de wasmachine te doen, maar verwacht dat dat helemaal goed werkt.
8. Oprollen puzzelmat Op zich prima, best nog even een dingetje om de sluitbanden eromheen te krijgen. En denk erom dat je de puzzelstukjes niet te dicht aan de randen legt! Lichte puzzelmat en makkelijk opvouwbaar en of oprolbaar.
9. Afrollen puzzelmat Afrollen geen probleem!
10. Kwaliteit puzzelmat zelf Niks mis mee, werk allemaal goed. Schuiven puzzelstukjes gaat ook prima. Vergeleken met een rubberen mat vind ik de rubberen fijner. Maar die zijn ook een stuk duurder. Erg licht dus ook makkelijk te verplaatsen of mee te nemen.
11. Prijs-Kwaliteitsverhouding Prijs-kwaliteit is zeker goed. Je kunt je puzzelmat heel vaak gebruiken, dus is zeker niet duur. Handig en lichtgewicht en goedkoop

Meer lezen over deze puzzelmat?

Lees de gehele review met alle foto’s en video’s over deze puzzelmat.
Als Review uit de Test Nummer 7
Naam Puzzelmat King Puzzelmat Puzzelrol 1000 Stukjes inclusief Puzzel Neuschwanstein
Rapportcijfer 6,45

De King puzzelmat is een groene vilten puzzelmat voor puzzels tot 1000 stukjes.


En alle beoordeelde items van de King puzzelmat met puzzel (1000 Stukjes) toegelicht:
Test Item Beschrijving
1. Koker Kwaliteit Hard kartonnen koker met een diameter van 5 centimeter, dus als je van kant tot kant meet is de koker 10 centimeter. Kan eventueel wat indeuken aan de randen, moet je er wel 'rare' dingen mee doen.
2. Koker Gebruiksgemak Gebruiksgemak is niet heel handig, er zit een soort schuifsysteem in, zodat je de twee buizen aan elkaar schuift. Echter het schuifsysteem wil nog wel eens meeschuiven.
3. Sluitbanden Sluitbanden zijn elastisch, verder niks mis mee. Niet super stevig, bij vaak gebruik zou er nog wel eens slijtage kunnen optreden.
4. Eenvoudig te begrijpen Ja. behalve de kartonnen buizen dan, die zijn lastig. Verder moet je zelf wat ervaring hebben in schoonmaak en systeem van op- en afrollen, daar wordt niks over vermeld; zie volgende item.
5. Handleiding aanwezig Op de kartonnen verpakking staat in 4 stappen uitgelegd hoe je de puzzelmat kunt gebruiken. Ervaring leert dat je zelf nog wel meer vragen hebt; mij was onbekend hoe die sluitstrips nou eigenlijk werken (je moet ze eerst losmaken) en hoe rol je de mat goed op zonder dat de puzzelstukjes eruit vallen? Kun je de mat schoonmaken en hoe? Handleiding of Klantenservice ontbreekt.
6. Vies worden puzzelmat Ja, kan zeker vies worden met stof en haren van huisdieren. Beetje afhankelijk van je huis en je netheid in huis.
7. Schoonmaken puzzelmat Kan prima met een vochtige doek weet ik uit eigen ervaring. Volgens mij werkt een wasmachine ook wel. Echter met vochtige doek gaat niet alle haren van huisdieren er af.
8. Oprollen puzzelmat Gaat zeker. Leg de puzzelstukjes niet te dicht aan de kant (anders vallen ze er zeker uit), en weet hoe je de sluitbanden gebruikt.
9. Afrollen puzzelmat Da's geen probleem als je hem eenmaal goed hebt kunnen oprollen.
10. Kwaliteit puzzelmat zelf Niks mis mee, zelfde kwaliteit als vrijwel alle andere groene vilten puzzelmatten. Nadeel is wel dat hij behoorlijk gevouwen uit de verpakking (kartonnen doos) komt en dat puzzelt echt wel lastig of vervelend. Oplossing kan zijn strijken, maar da's een behoorlijk gedoe voor als je direct je nieuwe puzzelmat wilt gaan gebruiken.
11. Prijs-Kwaliteitsverhouding Tja, de prijs kwaliteit. Ik vind de puzzelmat in zijn geheel best een aantal minpunten hebben, zeker de hobbelige puzzelmat is erg 'vervelend'. Maar: je betaalt maar 10 euro voor deze puzzelmat inclusief een puzzel. Noot: ik vond deze puzzel zo waardeloos dat ik hem niet heb afgemaakt. Zelden zo'n puzzel gezien met hele dunnen stukjes en alle stukjes passen in elkaar. Maar voor 10 euro krijg je dus wel EN een puzzelmat EN een puzzel. Veel mag je er dan niet van verwachten en daarom toch een prijs-kwaliteit van een 7.

Meer lezen over deze puzzelmat?

Lees de gehele review met alle foto’s en video’s over deze puzzelmat.6. Top 10 meest verkochte puzzelmatten

Er is op Bol.com een top 10 met meest verkochte puzzelmatten. Dat zegt wel meteen iets over de kwaliteit. Ik weet, het zegt ook niet alles, maar een slechte puzzelmat staat met slechte reviews niet lang in een top 10 van meest verkochte puzzelmatten. Opvallend: op nummer 3 staat een puzzelmap, dat is eigenlijk geen puzzelmat en op nummer 7 staat een Ravensburger puzzel ezel. Dat is ook niet echt een puzzelmat, aangezien die niet opgerold kan worden. Kenmerk van een puzzelmat is, is dat hij oprolbaar is. Verder is het opvallend dat alleen de Innovaland voor puzzels tot 1000 stukjes is. Vrijwel allemaal puzzelmatten tot 1500 stukjes, terwijl de meest gemaakt puzzels die van 1000 stukjes zijn. Mocht je een 1000 stukjes puzzel hebben, wil je dan weten wat een goed formaat puzzelmat is? Lees dan mijn advies pagina ‘Welke puzzelmat moet ik kiezen?‘. Mijn vuistregel (wat ik fijn vind puzzelen!): puzzel 1000 stukjes = puzzelmat kopen van 3000 stukjes.
De lijst van de top 10 meest verkochte puzzelmatten is deze (dus: volgens bol.com):

Nr. Puzzelmat
1. Jumbo - Puzzelmat tot 1500 Stukjes

2. Jumbo - Puzzelmat tot 3000 Stukjes

3. Jumbo - Puzzelmap tot 1000 Stukjes

4. Ravensburger - Puzzelmat tot 1500 Stukjes

5. Qualico - Puzzelmat tot 3000 Stukjes

6. Qualico - Puzzelmat tot 1500 Stukjes

7. Ravensburger - Puzzel Ezel tot 1000 Stukjes

8. The Friendly - Puzzelmat tot 1500 Stukjes

9. Awemoz - Puzzelmat tot 1500 Stukjes

10. Innovaland - Puzzelmat tot 1500 Stukjes

7. Top 10 best beoordeelde puzzelmatten

By the way, dit is de lijst met best beoordeelde puzzelmatten van bol.com. Echter het handige is dat bol.com het meest uitgebreide en gevarieerde aanbod van puzzelmatten heeft. Opvallend in de lijst met best beoordeelde puzzelmatten is dat er in de top 6 alleen maar rubberen puzzelmatten staan. Ik moet ook eerlijk bekennen dat deze rubberen puzzelmatten ook mijn voorkeur hebben boven de groene vilten puzzelmatten. Maar: ze zijn vaak ook een stuk duurder! Dat kan dus wel voor ieder anders zijn. En een groene vilten puzzelmat werkt uiteindelijk ook prima is mijn ervaring. Wil je net iets beter en meer: kies dan een rubberen. Verder opvallend de puzzelmat voor 500 stukjes. Hier is erg weinig aanbod in puzzelmatten voor puzzels van 500 stukjes. Waarom? Lees de pagina ‘Puzzelmat 500 Stukjes‘.

Nr. Puzzelmat
1. The Friendly - Puzzelmat tot 1500 Stukjes

2. Qualico - Puzzelmat tot 1500 Stukjes

3. The Friendly - Puzzelmat tot 3000 Stukjes

4. The Friendly - Puzzelmat tot 500 Stukjes

5. Qualico - Puzzelmat tot 3000 Stukjes

6. Questmate - Puzzelmat tot 1500 Stukjes

7. Ravensburger - Puzzel ezel tot 1000 Stukjes

8. Innovaland - Puzzelmat tot 1500 Stukjes

9. Schmidt - Puzzelmat tot 1000 Stukjes

10. Jumbo - Puzzle&Roll tot 1000 Stukjes

8. Wie heeft de puzzelmat-testen en reviews gedaan?


Ik ben de maker van deze website en koop regelmatig een nieuwe puzzelmat om te testen. Alle puzzelmatten die op deze website staan, zijn door mij gekocht, gebruikt en getest. Een onafhankelijke test met mijn eigen mening hierbij. Wil je meer over mij (Gerben van Wijngaarden) weten, check dan even de ‘Contact’ pagina!9. Veelgestelde vragen over de puzzelmatten test

– Vraag 1:
Hoeveel puzzelmatten heb je getest?
– Antwoord 1:
Ik test elke puzzelmat die ik aanschaf en in deze test bevinden zich allemaal puzzelmatten die ik zelf hebt uitgeprobeerd. Echter: ik heb deze selectie van 5 puzzelmatten niet zomaar gemaakt, maar ben uitgegaan van de meest verkochte puzzelmatten via Bol.com. Er vanuitgaande dat de beste puzzelmatten het meeste verkocht worden. Ik test elk jaar diverse nieuwe puzzelmatten, en indien de scores veranderen wijzig ik de uitslag van de test van de beste puzzelmat.

– Vraag 2:
Op welke items heb je de puzzelmatten getest?
– Antwoord 2:
Ik heb elke puzzelmat zelf gebruikt en uitgebreid getest op de volgende onderstaande items:
1. Koker Kwaliteit
2. Koker Gebruiksgemak
3. Sluitbanden
4. Eenvoudig te begrijpen
5. Handleiding aanwezig
6. Vies worden puzzelmat
7. Schoonmaken puzzelmat
8. Oprollen puzzelmat
9. Afrollen puzzelmat
10. Kwaliteit puzzelmat zelf
11. Prijs-Kwaliteitsverhouding

– Vraag 3:
Wat is de betrouwbaarheid van deze test?
– Antwoord 3:
Je moet weten, dit is mijn review over de puzzelmatten. Maar ieder persoon kan andere aspecte belangrijk vinden bij een puzzelmat. Bijvoorbeeld wil de ene persoon meer geld uitgeven aan een puzzelmat en vindt dus wellicht een duurdere rubberen mat belangrijk, terwijl de andere persoon ook prima tevreden kan zijn met een goedkopere groene vilten puzzelmat. Wat belangrijk is dat je weet op welke items je kunt letten bij de aankoop van een puzzelmat. Maak altijd je eigen keuze en lees de reviews met enige afstand. Kijk vooral wat jij een belangrijk item vindt. Uiteindelijk hoop ik gewoon dat iedereen lekker kan puzzelen op een voor hem/haar fijne puzzelmat.