OKELO ‘Portable Puzzle Board Comfort’ Puzzelmap – 1500 Stukjes

Deel deze pagina!

Over de OKELO 'Portable Puzzle Board Comfort' Puzzelmap 1500 Stukjes

Ik heb deze OKELO puzzelmap of puzzelkoffer genaamd ‘Portable Puzzle Board Comfort’ gekocht op puzzel-plein.nl in Mei 2021 voor 39,95 euro. Deze puzzelmap heeft een afmeting van:
– 90 centimeter breed
– 64 centimeter hoog
Dit nog even visueel weergegeven:
OKELO Portable Puzzle Board Comfort Puzzelmap 1500 Stukjes bovenkant -1
NB-1: De afmetingen die op de kartonnen doos staan aangegeven waarin de Okelo puzzelmap zit, verschillen met de werkelijke afmetingen van deze puzzelmap. Op de kartonnen doos zie je namelijk dit staan:
afmetingen_op_de_doos_van_de_okelo_puzzelmap_1500_stukjes
De werkelijke afmetingen verschillen met de cijfers op de kartonnen verpakkingsdoos. Bekijk mijn uitpak video verderop deze pagina, dan kun je zien dat ik de puzzelmap kwa afmetingen nameet.

NB-2: dit is een behoorlijk stuk groter dan de Okelo puzzelmap voor puzzels van maximaal 1000 stukjes, die had namelijk als afmetingen:
– 80 centimeter breed
– 56 centimeter hoog

Deze puzzelmap ziet er zo uit:
OKELO Portable Puzzle Board Comfort Puzzelmap 1500 Stukjes bovenkant

Ik heb deze in het zwart gekocht, ik heb niet ergens gezien dat je ze ook in een andere kleur kunt bestellen (Mei 2021).

Als je het precies nameet hoe groot deze puzzelmap is – past hier een puzzel van 1000 of 1500 stukjes op? Jazeker, de standaard afmetingen van deze twee formaten puzzels zijn:
– puzzel 1000 stukjes = 68 centimeter breed en 49 centimeter hoog
– puzzel 1500 stukjes = 90 centimeter breed en 60 centimeter hoog
Ook de afmetingen van de Ravensburger puzzels van 1500 stukjes passen op deze puzzelmap, want deze afmetingen zijn:
– puzzel 1500 stukjes = 80 centimeter breed en 60 centimeter hoog
Wil je afmetingen of groottes weten van alle puzzels van alle stukjes? Bekijk dan mijn pagina ‘afmetingen puzzels


Wat zit er in de doos van de OKELO 'Portable Puzzle Board Comfort' Puzzelmap 1500 Stukjes

Wat er in de doos zit is het volgende:
– de puzzelmap zelf
– in de puzzelmap zitten 2 losse bladen

Over de puzzelmap zelf: ik weet niet precies van welk materiaal de puzzelmap is gemaakt, maar het voelt enigszins hard en stevig aan.

Maak je de puzzelmap open, dan bevinden zich daarin nog twee losse puzzelbladen, die je uit de puzzelmap legt om daarop je puzzelstukjes te gaan leggen. Je hebt dus eigenlijk 3 bladen tot je beschikking om te puzzelen:
– op 1 blad leg je de puzzel – dit is het ‘vaste’ blad
– op 1 los blad dat je naast de puzzelmap legt – bijvoorbeeld links van je puzzelmap, leg je puzzelstukjes
– op 1 ander los blad dat je naast de puzzelmap legt – bijvoorbeeld rechts van je puzzelmap, leg je puzzelstukjes.
Je ziet hier de twee puzzelbladen liggen – ik heb ze hier even uit de puzzelmap gelegd, want zo ga je er ook mee puzzelen:
Okelo-puzzelmap-1000-stukjes-2-losse-bladen-uitgelgd

En een foto zoals je hem uit de verpakking haalt, dan liggen de twee puzzelbladen in de puzzelmap:
Okelo-puzzelmap-1000-stukjes-alles-open-gelegd


OKELO 'Portable Puzzle Board Comfort' Puzzelmap 1500 Stukjes - Overige elementen

Nog goed om te noemen zijn drie elementen aan deze OKELO puzzelkoffer voor 500 en 1000 en 1500 stukjes, namelijk:
– de klittenbanden
Er zijn 3 klittebanden, waarmee je de diverse onderdelen van de puzzelmap aan elkaar vastzet. Hier zie je waar deze klittebanden zich bevinden:
Okelo-puzzelmap-1000-stukjes-2-x-klittenband-zijkant-1-x-klittenband-boven-met-pijlen

Dit gaat makkelijk. Buiten dat het nogal wat geluid kan maken. De klittebanden zijn best stevig, wat als voordeel heeft dat ze goed vast blijven zitten. Je moet een klein beetje kracht zetten om ze open te krijgen. Hier zie je een close-up van 1 van de klittebanden – dit is één van de twee klittebanden aan de zijkanten:
Okelo-puzzelmap-1000-stukjes-klittenband
Waar zitten deze klittebanden?
Er zitten dus twee klittebanden aan beide zijkanten van de puzzelmap en er is 1 klitteband aan de bovenkant van de puzzelmap. Met deze klittebanden maak je de puzzelmap dus goed dicht en kun je hem vervoeren. Nadeel ‘kan’ zijn dat er geen handvat aan de puzzelmap zit.

– de rits
Er is ook nog een rits bij deze puzzelmap. Je ziet hier op de foto de rits:
Okelo-puzzelmap-1000-stukjes-rits-zichtbaar
Waar bevindt de rits zich? Je ziet op de foto van bovenaf waar de rits ziet:
Okelo-puzzelmap-1000-stukjes-alles-open-gelegd-rits
Wat is nu de functie van deze rits? De rits maakt deze puzzelmap eigenlijk multifunctioneel. Je hebt namelijk twee mogelijkheden met deze puzzelmap:
1. Je laat de twee delen van de puzzelmap aan elkaar. Je laat de rits dus gesloten. In dit geval maak je gebruik van de mogelijkheid dat je de puzzelmap schuin kunt laten staan en dit is een fijnere houding om te puzzelen.
2. Je ritst de twee delen van de puzzelmap los. In dit geval ga je niet gebruik maken van de mogelijkheid om deze puzzelmap schuin neer te zetten. Je gaat dan ‘gewoon’ puzzelen op 3 losse puzzelbladen, zoals je dat eigenlijk hebt bij alle overige puzzelmappen.

– de ‘standaard’ (hard ijzeren staafje)
Deze ziet er zo uit van bovenaf:
Okelo-puzzelmap-1000-stukjes-ijzeren-staafje-zichtbaar
En deze ziet er zo uit van dichterbij:
Okelo-puzzelmap-1000-stukjes-ijzeren-staaje-close-up
En zo ziet het eruit als je het ijzeren staafje hebt geplaatst onder je puzzelmap:
Okelo-puzzelmap-1000-stukjes-ijzeren-staafje-staand-close-up
Deze standaard is een klein hard ijzeren houder / staafje. Deze kun je gebruiken, en dat is wel handig, want deze geeft iets meer stevigheid als je de puzzelmap zo opstelt dat je schuin puzzelt. Het voordeel hiervan is dat de puzzelmap dan iets steviger komt te staan. Zoals je in mijn video ziet, geeft de standaard wel ondersteuning in het midden, maar niet aan de zijkanten van de puzzelmap.

NB: zoals je ziet heeft deze puzzelmap geen handvat waarmee je de puzzelmap kunt oppakken als je hem wilt gaan verplaatsen of ergens naartoe meenemen.


OKELO 'Portable Puzzle Board Comfort' Puzzelmap 1500 Stukjes - de doos uitpakken

Ik heb een uitpak video gemaakt van deze OKELO ‘Portable Puzzle Board Comfort’ puzzelmap voor een legpuzzel van 500 of 1000 of 1500 stukjes:

En nog wat vergeten bij de uitpak-video 🙂


Het in elkaar zetten van de OKELO puzzelmap

NB: onderstaande video’s bevatten de instructie-video’s van de Okelo puzzelmap voor maximaal 1000 stukjes, maar alles is exact hetzelfde voor de Okelo puzzelmap voor maximaal 1500 stukjes, vandaar dat ik hiervoor geen nieuwe video heb gemaakt. Maar mocht je het opvallen, dan weet je dat alles hetzelfde is voor de Okelo puzzelmap van 1500 stukjes.
Zoals je hierboven al hebt gelezen, kun je deze puzzelmap op twee manieren gebruiken:
1. Je gaat ‘schuin’ puzzelen
Je maakt in dit geval gebruik van de rits, die laat je vast zitten en je legt onder de puzzelmap als het ware een verhoging. De schuin staande puzzelmap ondersteun je met het ijzeren staafje dat erbij zit. Ik heb hierover de volgende video gemaakt:

2. Je gaat niet ‘schuin’ puzzelen
Er zit nog een rits bij deze puzzelmap en je kunt hierdoor ook gewoon op de grond puzzelen (dus niet schuin). In dit geval wordt het een gewone puzzelmap, waarbij je dan 1 extra puzzelblad erbij krijg. Echter als je op dit extra puzzelblad stukjes gaat leggen, moet je die stukjes wel weer in de doos doen, want anders kun je je puzzel niet opbergen in de puzzelmap; en daarvoor is hij wel bestemd, een puzzelmap 🙂 Je kunt dit zien in de volgende video:


Het uitleggen van de puzzel

Ik heb een video gemaakt van HET grote voordeel als je een grotere puzzelmap koopt als je een puzzel van 1000 stukjes maakt: je kunt alle stukjes kwijt in je puzzelmap, en je hoeft ze dus niet in de doos tee doen en dus niet opnieuw te sorteren (omdraaien):

Op een afbeelding zie je hoe dat eruit ziet, je kunt verderop zien hoe makkelijk je zo’n puzzelmap opbergt en vervolgens direct weer kunt gaan puzzelen. By the way, ik heb de Jan van Haasteren Sinterklaas intocht puzzel op deze puzzelmap gemaakt:
puzzelstukjes_uitgelegd_op_de_okeelo_puzzelmap_tot_maximaal_1500_stukjes-600-444


De OKELO Puzzelmap opbergen

Om te ervaren of en hoeveel de puzzelstukjes verschuiven als je je puzzel opbergt, heb ik in de onderstaande video hiervoor een test gedaan. Conclusie: stukjes blijven behoorlijk goed liggen. Je kunt niet voorkomen dat stukjes een beetje verschuiven, maar heel weinig stukjes zijn omgedraaid. Nadeel is dat er geen hengsel aan de puzzelmap van Okelo zit, dat tilt en verplaatst iets lastiger:


De OKELO Puzzelmap weer uitzetten of gaan gebruiken

En vervolgens kun je zien hoe de puzzelstukjes verschoven of verplaatst zijn in de puzzelmap. En je ziet hoe je de puzzelmap weer kunt gaan gebruiken. Ik blijf hem een beetje lastig vinden als je hem weer in elkaar moet zetten. Dat moet je wel even meerdere keren gedaan hebben:


Kwaliteit van de puzzelmap

De kwaliteit van de puzzelmap is fijn te noemen. Ik kijk vooral even naar het blijven liggen of verschuiven van de puzzelstukjes. Zoals je in bovenstaande video’s zag, blijven de puzzelstukjes prima op hun plek liggen als je de puzzelmap verplaatst. Ook als je aan het puzzelen bent, is de ondergrond van fijn materiaal. De puzzelstukjes zijn goed te schuiven als je puzzelt. Ook heb je geen last van dat puzzelstukjes achter draadjes of iets dergelijks blijven haken als je ze verschuift. Verder komt de Okelo puzzelmap over als gemaakt van stevig materiaal.


Plus- en minpunten van de OKELO puzzelmap

Plus:

 • Zeker de houding waarin je puzzelt, door de schuine stand van de puzzelmap heb je een fijne puzzelhouding, je buigt minder ver door voor je rug
 • Het is een degelijke puzzelmap, van sterk en stevig materiaal
 • IJzeren staafje geeft net wat ondersteuning als je puzzelt in de schuine houding
 • Twee losse puzzelbladen zijn handig, eventueel zelfs 3 zijn er mogelijk
 • Puzzelstukjes blijven absoluut goed liggen als je de map vervoert
 • Prijs is vergelijkbaar met soortgelijke puzzelmappen voor puzzels tot 1500 stukjes
 • Alle puzzelstukjes van een puzzel van 1000 stukjes passen op deze puzzelmap inclusief de puzzelbladen, dat vind ik een erg grote plus!

Min:

 • Mocht je toch een puzzel van 1500 stukjes hierop gaan maken, dan passen dus NIET alle stukjes op deze puzzelmap en puzzelbladen. Dat vind ik zelf wel een nadeel, maar geldt wellicht niet voor iedereen
 • Behoorlijk geluid van de klittebanden die je openmaakt (hoe erg is dat (?))
 • Ontbreken van een hengsel om de puzzelmap makkelijk te vervoeren en op te pakken
 • Kan nog wel onduidelijk zijn hoe je deze puzzelmap moet gebruiken en/of weer in elkaar zetten (waarom is die rits er?) als je hem net hebt gekocht, er was geen duidelijke handleiding bij, die heb je dan hierboven, dat heb ik zelf moeten uitvinden

Waar kan ik kopen?

Aanbieder Prijs Naar website
Puzzel-plein.nl 39,95 (Aug. 2021) Nu kopen
Bol.com Onbekend Nu kopen

Reviews

Plaats een review
1
2
3
4
5
Versturen
     
Annuleren

Plaats een review

Puzzel 1000 stukjes
Gemiddelde beoordeling:  
 1 reviews
door Gerben van Wijngaarden op Puzzel 1000 stukjes
Handig!

Ik heb de bovenstaande review geschreven en heb de puzzel Sinterklaas intocht gemaakt op deze Okelo puzzelmap in Juni 2021. Is me prima bevallen, met name makkelijk schuiven van stukjes. Ook in vergelijking met andere puzzelmappen, een prima prijs-kwaliteits verhouding

Deel deze pagina!