OKELO ‘Portable Puzzle Board Comfort’ Puzzelmap – 1000 Stukjes

Deel deze pagina!

Over de OKELO 'Portable Puzzle Board Comfort' Puzzelmap 1000 Stukjes

Ik heb deze OKELO puzzelmap of puzzelkoffer genaamd ‘Portable Puzzle Board Comfort’ gekocht op puzzel-plein.nl in April 2021 voor 29,95 euro. Deze puzzelmap heeft een afmeting van:
– 80 centimeter breed
– 56 centimeter hoog
Dit nog even visueel weergegeven:
Okelo-puzzelmap-1000-stukjes-puzzelmap-dicht-de-afmetingen

Deze puzzelmap ziet er zo uit:
Okelo-puzzelmap-1000-stukjes-puzzelmap-dicht
Ik heb deze in het zwart gekocht, ik heb niet ergens gezien dat je ze ook in een andere kleur kunt bestellen (April 2021).

Als je het precies nameet hoe groot deze puzzelmap is – past hier een puzzel van 500 of 1000 stukjes op? Jazeker, de standaard afmetingen van deze twee formaten puzzels zijn:
– puzzel 1000 stukjes = 68 centimeter breed en 49 centimeter hoog
– puzzel 500 stukjes = 49 centimeter breed en 35 centimeter hoog
Ook de afmetingen van de Ravensburger puzzels van 1000 stukjes passen op deze puzzelmap, want deze afmetingen zijn:
– puzzel 1000 stukjes = 70 centimeter breed en 50 centimeter hoog
Wil je afmetingen of groottes weten van alle puzzels van alle stukjes? Bekijk dan mijn pagina ‘afmetingen puzzels


Wat zit er in de doos van de OKELO 'Portable Puzzle Board Comfort' Puzzelmap 1000 Stukjes

Wat er in de doos zit is het volgende:
– de puzzelmap zelf
– in de puzzelmap zitten 2 losse bladen

Over de puzzelmap zelf: ik weet niet precies van welk materiaal de puzzelmap is gemaakt, maar het voelt enigszins hard en stevig aan.

Maak je de puzzelmap open, dan bevinden zich daarin nog twee losse puzzelbladen, die je uit de puzzelmap legt om daarop je puzzelstukjes te gaan leggen. Je hebt dus eigenlijk 3 bladen tot je beschikking om te puzzelen:
– op 1 blad leg je de puzzel – dit is het ‘vaste’ blad
– op 1 los blad dat je naast de puzzelmap legt – bijvoorbeeld links van je puzzelmap, leg je puzzelstukjes
– op 1 ander los blad dat je naast de puzzelmap legt – bijvoorbeeld rechts van je puzzelmap, leg je puzzelstukjes.
Je ziet hier de twee puzzelbladen liggen – ik heb ze hier even uit de puzzelmap gelegd, want zo ga je er ook mee puzzelen:
Okelo-puzzelmap-1000-stukjes-2-losse-bladen-uitgelgd

En een foto zoals je hem uit de verpakking haalt, dan liggen de twee puzzelbladen in de puzzelmap:
Okelo-puzzelmap-1000-stukjes-alles-open-gelegd


OKELO 'Portable Puzzle Board Comfort' Puzzelmap 1000 Stukjes - Overige elementen

Nog goed om te noemen zijn drie elementen aan deze OKELO puzzelkoffer voor 500 en 1000 stukjes, namelijk:
– de klittenbanden
Er zijn 3 klittebanden, waarmee je de diverse onderdelen van de puzzelmap aan elkaar vastzet. Hier zie je waar deze klittebanden zich bevinden:
Okelo-puzzelmap-1000-stukjes-2-x-klittenband-zijkant-1-x-klittenband-boven-met-pijlen

Dit gaat makkelijk. Buiten dat het nogal wat geluid kan maken. De klittebanden zijn best stevig, wat als voordeel heeft dat ze goed vast blijven zitten. Je moet een klein beetje kracht zetten om ze open te krijgen. Hier zie je een close-up van 1 van de klittebanden – dit is één van de twee klittebanden aan de zijkanten:
Okelo-puzzelmap-1000-stukjes-klittenband
Waar zitten deze klittebanden?
Er zitten dus twee klittebanden aan beide zijkanten van de puzzelmap en er is 1 klitteband aan de bovenkant van de puzzelmap. Met deze klittebanden maak je de puzzelmap dus goed dicht en kun je hem vervoeren. Nadeel ‘kan’ zijn dat er geen handvat aan de puzzelmap zit.

– de rits
Er is ook nog een rits bij deze puzzelmap. Je ziet hier op de foto de rits:
Okelo-puzzelmap-1000-stukjes-rits-zichtbaar
Waar bevindt de rits zich? Je ziet op de foto van bovenaf waar de rits ziet:
Okelo-puzzelmap-1000-stukjes-alles-open-gelegd-rits
Wat is nu de functie van deze rits? De rits maakt deze puzzelmap eigenlijk multifunctioneel. Je hebt namelijk twee mogelijkheden met deze puzzelmap:
1. Je laat de twee delen van de puzzelmap aan elkaar. Je laat de rits dus gesloten. In dit geval maak je gebruik van de mogelijkheid dat je de puzzelmap schuin kunt laten staan en dit is een fijnere houding om te puzzelen.
2. Je ritst de twee delen van de puzzelmap los. In dit geval ga je niet gebruik maken van de mogelijkheid om deze puzzelmap schuin neer te zetten. Je gaat dan ‘gewoon’ puzzelen op 3 losse puzzelbladen, zoals je dat eigenlijk hebt bij alle overige puzzelmappen.

– de ‘standaard’ (hard ijzeren staafje)
Deze ziet er zo uit van bovenaf:
Okelo-puzzelmap-1000-stukjes-ijzeren-staafje-zichtbaar
En deze ziet er zo uit van dichterbij:
Okelo-puzzelmap-1000-stukjes-ijzeren-staaje-close-up
En zo ziet het eruit als je het ijzeren staafje hebt geplaatst onder je puzzelmap:
Okelo-puzzelmap-1000-stukjes-ijzeren-staafje-staand-close-up
Deze standaard is een klein hard ijzeren houder / staafje. Deze kun je gebruiken, en dat is wel handig, want deze geeft iets meer stevigheid als je de puzzelmap zo opstelt dat je schuin puzzelt. Het voordeel hiervan is dat de puzzelmap dan iets steviger komt te staan. Zoals je in mijn video ziet, geeft de standaard wel ondersteuning in het midden, maar niet aan de zijkanten van de puzzelmap.

NB: zoals je ziet heeft deze puzzelmap geen handvat waarmee je de puzzelmap kunt oppakken als je hem wilt gaan verplaatsen of ergens naartoe meenemen.


OKELO 'Portable Puzzle Board Comfort' Puzzelmap 1000 Stukjes - de doos uitpakken

Ik heb een uitpak video gemaakt van deze OKELO ‘Portable Puzzle Board Comfort’ puzzelmap voor een legpuzzel van 500 of 1000 stukjes:


Het in elkaar zetten van de OKELO puzzelmap

Zoals je hierboven al hebt gelezen, kun je deze puzzelmap op twee manieren gebruiken:
1. Je gaat ‘schuin’ puzzelen
Je maakt in dit geval gebruik van de rits, die laat je vast zitten en je legt onder de puzzelmap als het ware een verhoging. De schuin staande puzzelmap ondersteun je met het ijzeren staafje dat erbij zit. Ik heb hierover de volgende video gemaakt:

2. Je gaat niet ‘schuin’ puzzelen
Er zit nog een rits bij deze puzzelmap en je kunt hierdoor ook gewoon op de grond puzzelen (dus niet schuin). In dit geval wordt het een gewone puzzelmap, waarbij je dan 1 extra puzzelblad erbij krijg. Echter als je op dit extra puzzelblad stukjes gaat leggen, moet je die stukjes wel weer in de doos doen, want anders kun je je puzzel niet opbergen in de puzzelmap; en daarvoor is hij wel bestemd, een puzzelmap 🙂 Je kunt dit zien in de volgende video:


Het uitleggen van de puzzel

Ik ga een Jan van Haasteren puzzel van 1000 stukjes maken met deze puzzelmap. Het is de puzzel ‘Kerstavond‘. Dat is deze puzzel:
jan-van-haasteren-kerstavond-puzzel-1000-stukjes-600-444

Hoe leg je je puzzelstukjes?

Je legt je puzzelstukjes uit op de 2 losse puzzelbladen die erbij zijn. De puzzel zelf leg je op het puzzelblad dat je schuin voor je kunt zetten (gebruik makend van dat harde ijzeren staafje voor een goede ondersteuning). Een puzzel van 1000 past ruim op deze puzzelmap, echter niet alle stukjes passen op de puzzelmap en de 2 losse puzzelbladen. Realiseer je je dus, dat je een aantal stukjes op de grond moet uitleggen. Dat ziet er dan bijvoorbeeld zo uit:
jan-van-haasteren-kerstavond-puzzel-1000-stukjes-okelo-puzzelmap-1000-stukjes-600-444


De OKELO Puzzelmap opbergen

Hoe werkt het nu als je deze OKELO Puzzelmap wilt gaan opbergen?
Ik ben gaan puzzelen met deze puzzelmap en ben de puzzel in de puzzelmap gaan opbergen. Wat je wel moet doen, is dat je de stukjes die niet op de 2 losse puzzelbladen passen, deze stukjes moet je opbergen in je puzzeldoos (of ergens anders). Deze kun je niet los gaan leggen op de puzzelbladen, want dan vallen die stukjes zeker overal rond in je puzzelmap. Ik heb hiervan een video gemaakt waarin je kunt zien hoe je dit doet. Ik schud de puzzelmap behoorlijk rond om te kijken hoe goed de stukjes blijven liggen.
NB: Normaliter ga ik zelf veel voorzichter om met een puzzelmap – dus weet dat veel meer van jouw stukjes zullen blijven liggen dan in mijn video:


De OKELO Puzzelmap weer uitzetten of gaan gebruiken

Als je je puzzel hebt opgeruimd in de puzzelmap, kun je deze opbergen of ergens mee naartoe nemen. Er zit geen handvat aan deze puzzelmap. Het uitleggen van de puzzelmap gaat eenvoudig via de 3 klittenbanden – 2 aan de zijkanten en 1 aan de bovenkant. Je ziet dat de stukjes heel goed zijn blijven liggen. Als je alle stukjes weer wilt gaan gebruiken, moet je wel de stukjes weer omdraaien die je in de puzzeldoos had bewaard. Mocht je dus ergens anders naartoe gaan, dan moet je zowel je puzzelmap als je puzzeldoos meenemen. Bekijk mijn onderstaande video over het uitleggen of uitpakken van de puzzelmap:


Kwaliteit van de puzzelmap

De kwaliteit van de puzzelmap is fijn te noemen. Ik kijk vooral even naar het blijven liggen of verschuiven van de puzzelstukjes. Zoals je in bovenstaande video’s zag, blijven de puzzelstukjes prima op hun plek liggen als je de puzzelmap verplaatst. Ook als je aan het puzzelen bent, is de ondergrond van fijn materiaal. De puzzelstukjes zijn goed te schuiven als je puzzelt. Ook heb je geen last van dat puzzelstukjes achter draadjes of iets dergelijks blijven haken als je ze verschuift. Verder komt de Okelo puzzelmap over als gemaakt van stevig materiaal.


Plus- en minpunten van de OKELO puzzelmap

Plus:

  • Zeker de houding waarin je puzzelt, door de schuine stand van de puzzelmap heb je een fijne puzzelhouding, je buigt minder ver door voor je rug
  • Het is een degelijke puzzelmap, van sterk en stevig materiaal
  • IJzeren staafje geeft net wat ondersteuning als je puzzelt in de schuine houding
  • Twee losse puzzelbladen zijn handig, eventueel zelfs 3 zijn er mogelijk
  • Puzzelstukjes blijven absoluut goed liggen als je de map vervoert
  • Prijs is vergelijkbaar met soortgelijke puzzelmappen voor puzzels tot 1000 stukjes

Min:

  • Niet alle stukjes van een puzzel van 1000 stukjes kun je opbergen op de losse puzzelbladen. Als je puzzel opbergt in puzzelmap moet je een x-aantal puzzelstukjes alsnog weer in de doos doen en later weer uitsorteren (niet voor iedereen een nadeel)
  • Behoorlijk geluid van de klittebanden die je openmaakt (hoe erg is dat (?))
  • Ontbreken van een hengsel om de puzzelmap makkelijk te vervoeren en op te pakken
  • Kan nog wel onduidelijk zijn hoe je deze puzzelmap moet gebruiken (waarom is die rits er?) als je hem net hebt gekocht, er was geen duidelijke handleiding bij, die heb je dan hierboven, dat heb ik zelf moeten uitvinden

Over deze aanbieder

Item
Afmeting puzzelmap 80 centimeter breed en 56 centimeter hoog
Gewicht 2,9 kilo
Merk OKELO
EAN 8720161611021
Keurmerk Niet aanwezig
Materiaal
Losse puzzelbladen? Ja, 2 stuks (of zelfs 3!)
Voor welke puzzels? 500 en 1000 stukjes
Handvat? Nee
Kleur Zwart
Sluiting map Middels Klitteband en ritsen

Waar kan ik kopen?

Aanbieder Prijs Naar website
Puzzel-plein.nl 39,95 (April 2021) Nu kopen
Bol.com 32,95 (April 2021) Nu kopen

Reviews

Plaats een review
1
2
3
4
5
Versturen
     
Annuleren

Plaats een review

Puzzel 1000 stukjes
Gemiddelde beoordeling:  
 1 reviews
door Gerben van Wijngaarden op Puzzel 1000 stukjes
Prima puzelmap, stevig materiaal

Ik heb de bovenstaande review geschreven, en heb een puzzel gemaakt op deze puzzelmap. Prima puzzelmap en goede kwaliteit. Groot voordeel de schuine puzzelhouding.

Deel deze pagina!