Puzzellijm

Wat is puzzellijm?

Puzzellijm is een transparante lijm die helder opdroogt. Het is een lijm waarmee je alle puzzelstukjes van je puzzel aan elkaar kunt lijmen. Puzzellijm wordt gebruikt om vervolgens een puzzel in te kunnen lijst of op te hangen of rechtop te kunnen zetten.

In welke vormen kun je puzzellijm kopen?

Je hebt eigenlijk 3 vormen waarin je puzzellijm kunt kopen / zelf maken:

  1. puzzellijm kant en klaar in een tube of busje
  2. puzzellijm in de vorm van puzzel vellen
  3. puzzellijm die je zelf maakt; je koopt dan poeder waarvan je zelf de lijm maakt

1. Puzzellijm kant en klaar in een busje

Wanneer gebruik je puzzellijm?

Je kent het vast wel dat je bepaalde puzzels zooo mooi vindt, of dat je er zo lang mee bezig bent geweest om de puzzel te leggen, dat je hem wilt ophangen in je huis. of dat je bijvoorbeeld een hele mooie fotopuzzel van je favoriete vakantie hebt gekregen of een prachtige fotopuzzel van je man of vrouw of familie of vrienden of vriendinnen erop. Niets is dan leuker om na het maken van deze puzzel hem te gaan ophangen, zodat je hem als een soort foto altijd in je huis ziet hangen.
Je kunt puzzellijm gebruiken als je je puzzel:
1. Wilt inlijsten
Je kunt hiervoor zelf ergens een lijst kopen die dezelfde maat heeft als je puzzel. Meer weten over je puzzel inlijsten? Lees dan mijn pagina ‘Puzzel inlijsten
2. Wilt ophangen (zonder lijst) aan je muur.
Dit kan met zogenaamde kaderhangertjes heel goed. Lees hiervoor de pagina ‘puzzel ophangen zonder lijst‘.
3. Gewoon rechtop wilt zetten (bijvoorbeeld tegen de muur op een kast)
Je kunt in dit geval je puzzel wel lijmen en deze dan direct ergens in je huis neerzetten. Dat ziet er bijvoorbeeld zou uit:
puzzel-ophangen-zonder-lijst-600-444
In een video laat ik het ook nog eens zien wat je kunt doen met een ingelijmde puzzel. Inlijsten is dan niet nodig.

Hoe werkt puzzellijm: heb je een soort puzzellijm gebruiksaanwijzing?

Er is geen standaard puzzellijm gebruiksaanwijzing, maar ik laat je de stappen zie middels foto’s en video’s die ik heb ondernomen voor het maken van een ingelijste puzzel, met behulp van puzzellijm. Ik ga de stappen beschrijven die je moet nemen om je favoriete puzzel of fotopuzzel te lijmen (en al dan niet in te lijsten). Weet natuurlijk wel dat je je puzzel nooit weer uit elkaar kunt gaan halen om hem nog eens te gaan leggen; eenmaal gelijmd dan komt de puzzel er niet goed meer uit als je hem toch weer uit elkaar wilt halen. Door de lijm zullen de puzzelstukjes dan meer of minder kapot gaan. DUS: bedenk je goed of je dit wel wilt doen.

Stap 1: Meet je puzzel af voor het goede formaat

Ik ga er hierbij vanuit dat je je puzzel na het lijmen ook nog gaat inlijsten. Voor een passende lijst moet je de afmetingen van je puzzel weten. Richtlijn: heb je een puzzel van 50×70, dan koop je een puzzellijst van 50×70. Wetende dat er een klein randje van je puzzel onder de puzzellijst komt te liggen. Mocht je hiervan een concreet voorbeeld willen zien, kijk dan even naar de puzzellijst die ik heb gekozen voor een HEMA fotopuzzel van 50×70. Vaak staan de formaten van je puzzel wel op de buitenkant van je doos, en kun je er zeker vanuit gaan dat die maten kloppen. Dat hoef je niet na te gaan meten, maar mocht je twijfelen, doe het toch nog even 🙂 Ter voorbeeld de formaten van 3 puzzels van 3 verschillende merken:
puzzel-inlijsten-1000-stukjes-diverse-afmetingen-puzzels-600-444
Wil je weten wat de afmetingen van allerlei puzzels zijn? Bekijk dan onze pagina over ‘Afmetingen puzzels

Stap 2: Zorg ervoor dat er geen hobbels in je puzzel zitten

Strijk voor de zekerheid nog eens heel goed met je hand over je puzzel, zodat alle stukjes goed in elkaar liggen en dat er geen stukjes uitsteken naar boven.

Stap 3: Pak folie of bakpapier voor onder je puzzel

Zorg ervoor dat je iets onder je puzzel legt als je die gaat lijmen. Ik raad je aan aluminiumfolie of bakpapier of bijvoorbeeld plastic. Ik heb het zelf gedaan met bakpapier. Weet namelijk dat als je je puzzel gaat lijmen, dat er dan lijm ook naast je puzzel gaat en dus op de ondergrond komt waarop de puzzel ligt. Kijk naar mijn voorbeeld, ik heb 8 vellen bakpapier gebruikt voor mijn fotopuzzel van 1000 stukjes:
Puzzel-inlijsten-met-puzzellijm-bakpapier-klaarleggen

Stap 4: Schuif je puzzel op het bakpapier of je folie

Dit is nog geen gemakkelijk klusje, want hoe krijg je je puzzel op het bakpapier? In mijn geval had ik de fotopuzzel al in een puzzellijst gedaan. Hierdoor lag hij al op een hard kartonnen achterkant van de puzzellijst. Echter je kunt zien hoe ik de puzzel op de harde kartonnen achterkant heb kunnen schuiven: Dat was niet makkelijk! Als je dit is gelukt, dan gaat het vanaf nu wat eenvoudiger, want je puzzel ligt al op een harde kartonnen ondergrond. Deze kartonnen ondergrond inclusief de puzzel leg je vervolgens op het bakpapier:
Puzzel-inlijsten-met-puzzellijm-puzzel-op-bakpapier

Stap 5: Schud de puzzellijm goed

Meestal staat dit wel op de puzzellijm die je hebt gekocht, maar vrijwel altijd is het goed om de tube even te schudden. Bekijk de volgende video ook even waarin ik op gewoon papier laat zien hoe een tube met puzzellijm werkt. In dit geval is het een tube met puzzellijm van Ravensburger waar ook een sponsje opzit:

Stap 6: Breng de puzzellijm aan op je puzzel

De puzzellijm zit in een tube en meestal zit er een soort spons aan de bovenkant van de tube. Dat werkt erg eenvoudig en handig. Mocht er toevallig geen sponsje aan de bovenkant van de puzzellijm zitten, gebruik dan een sponsje dat je in veel winkels kunt kopen. Puzzellijm waarbij er op de tube bijvoorbeeld GEEN sponsje zit is de Collall Puzzellijm. Dit is een heel spannend moment, zeker als je dit voor de eerste keer doet. Je moet de lijm smeren op de kant van de puzzel waarop je de afbeelding ziet. Dus NIET de lijm smeren op de witte/grijze achterkant van de puzzel.
Want je moet een beetje gevoel krijgen hoeveel lijm je op je puzzel moet smeren. Een aantal tips:

  • Zorg ervoor dat je ook goed de hoekstukjes vastlijmt
  • Zorg ervoor dat de lijm goed tussen de puzzelstukjes komt, maar let op dat je niet ‘dikke klodders’ lijm maakt op de puzzel
  • Het is zeker aan te bevelen om de puzzel 2x in te smeren met de puzzellijm. Wacht na 1 insmeer beurt even 1 uur, zodat de lijm goed is opgedroogd. Daarna kun je een tweede keer gaan insmeren.

Ik heb een video gemaakt zodat je kunt zien hoe het insmeren van een puzzel met puzzellijm werkt. Ik smeer hem hier in voor de eerste keer:

Stap 7: Laat je puzzel goed drogen na 1x insmeren

Mocht je niet weten hoe lang je je puzzel moet laten drogen, laat hem dan in ieder geval minimaal 2 uur drogen! Je kunt natuurlijk zelf een beetje voelen of de lijm al droog is. Doe dat in ieder geval. Dan weet je zeker dat je goed zit.

Stap 8: Smeer je puzzel in voor de 2de keer en laat hem wederom minimaal 1 uur drogen

Ik heb gemerkt dat na 1x insmeren de puzzel nog niet goed vastzit; de puzzelstukjes zitten nog niet allemaal aan elkaar vast. Veel al wel, maar sommigen nog niet. Insmeren voor de tweede keer zorgt ervoor dat de puzzel zeker goed vastgelijmd zit.
Dat zie je in de volgende video:

Stap 9: Spoel het sponsje uit van je puzzellijm

Vergeet dit niet, want dan kun je de volgende keer je puzzellijm niet meer gebruiken. Beetje afhankelijk van welke puzzellijm je hebt gebruikt, maar als je ongeveer 200 ml puzzellijm hebt kun je daar ongeveer 5 puzzels van 1000 stukjes mee lijmen. Waarbij je er dan vanuit kunt gaan dat je de puzzel 2x met de lijm insmeert. Als je het sponsje goed uitwast, staat er op het busje dat de puzzellijm na openen nog 1 jaar houdbaar is (in dit geval de Ravensburger puzzellijm). Zorg ervoor dat je het busje omhoog houdt als je het uitspoelt, anders heb je nog kans dat er lijm uitkomt tijdens het uitspoelen. Kans is niet heel groot, maar kan gebeuren, en dan blijft er alsnog wat lijm in het sponsje zitten.
Ik heb hierover een video gemaakt:

Stap 10: Lijst al dan niet je puzzel in of hang hem op

De laatste stap is je puzzel in je gekochte puzzellijst te doen. Je hoeft je puzzel niet vast te lijmen aan de glasplaat of harde plastic plaat. De puzzel blijft zelf zitten. Je hoeft de puzzel ook niet vast te lijmen op de harde kartonnen achterkant. Of je puzzel ophangen met kaderhangertjes aan je muur. Mocht je een puzzellijst willen kopen of gebruiken, lees dan verder op onze pagina ‘Puzzel inlijsten
Ik heb nog een video gemaakt voor als je je gelijmde puzzel wilt inlijsten in een puzzellijst:

Wat is de beste puzzellijm

Het is erg lastig om te zeggen wat de beste puzzellijm is. Je kunt daarvoor het beste de reviews lezen op deze website, of eventueel je goed oriënteren op andere websites en daar de reviews ook lezen. Vrijwel alle puzzellijmen zitten in busjes van 100-250 ml, aangezien je met die hoeveelheden vaak al 2 – 5 puzzels van 1000 stukjes kunt lijmen. Puzzellijm varieert in prijs van 7 euro tot 20 euro. Vaak staat er per busje wel op hoeveel puzzels je hiermee kunt lijmen.

Puzzellijm kopen (puzzellijm waar te koop)

Mocht je puzzellijm willen kopen, zorg er dan wel voor dat je echte puzzellijm koopt en niet gewone lijm. Gewone lijm is toch net weer anders dan puzzellijm. In tegenstelling tot gewone lijm, smeer je de puzzellijm over de afbeelding van je puzzel heen, en dan is de puzzellijm geheel transparant en blijf je je afbeelding van de puzzel goed zien. Dit ga je met ‘gewone’ lijm niet realiseren. Soms kun je de puzzellijm wel in hobbywinkels kopen. een goed vergelijk heb je op diverse websites waarvan deze er eentje is. Wat vooral belangrijk is is de hoeveelheid lijm die je nodig hebt. Tevens de kwaliteit. Maar ik ga ze hier voor je testen! Kwa prijs valt de puzzellijm erg mee, vanaf 7 euro heb je al een puzzellijm, waarbij wellicht nog bezorgkosten komen.

Goedkope puzzellijm

Wil je de allergoedkoopste puzzellijm kopen, dan moet je kiezen voor de poeder waarmee je zelf de puzzellijm maakt. Die heb je al vanaf 5 euro. dat is dan 1 zakje met poeder, waarmee je een puzzel van 2000 stukjes kunt lijmen. denk wel even aan eventuele verzendkosten! In dit goedkoopste geval heb je 4 gram poeder waarmee je dan zelf ongeveer 240 ml puzzellijm kunt aanmaken. aan de poeder voeg je eenvoudig alleen water toe. En klaar! Als je deze poeder nog in een hobbywinkel kunt kopen ben je helemaal goedkoop uit!

2. Puzzellijm in de vorm van puzzel vellen: puzzellijm vellen

Dit zijn dan zelfklevende lijmvellen. Je hebt dan geen goede met de lijm die eventueel op je ondergrond kan komen. In dit geval plak je de lijmvellen niet over de voorkant van je puzzel (die met de afbeelding), maar de lijmvellen plak je op de achterkant van je puzzel (de witte/grijze kant). Dit is een veel eenvoudiger methode. Ter indicatie van de prijs: 8 vellen heb je ongeveer nodig voor 1 puzzel van 1000 stukjes, als je lijmvellen hebt van het formaat 17,7 x 25,4 cm. Deze vellen kosten je circa 7,90 (November 2020). In vergelijking met de puzzellijm kun je dus veel minder puzzels plakken. Tenzij je aan het plakken van 1 puzzel genoeg hebt, dan zijn de vellen wellicht een interessante optie. In principe zijn de vellen duurder omdat je er maar 1 puzzel van 1000 stukjes mee kunt lijmen.

3. Puzzellijm die je zelf maakt: je koopt dan poeder waarvan je zelf de lijm maakt

Je kunt ook naar de allergoedkoopste variant gaan en zelf je puzzellijm maken met behulp van lijmpoeder. Je voegt dan water toe aan de poeder waardoor er lijm ontstaat. Inprincipe is dit de goedkoopste oplossing, wetten de dat er nog wel verzendkosten overheen komen. Per November 2020 kost een zakje poeder om lijm te maken voor je puzzel ongeveer 5 euro. Weinig aanbieders hiervoor. Ik heb slechts 1 of 2 aanbieders hiervoor kunnen vinden, die echt ‘powder puzzle glue’ verkopen. Er zijn natuurlijk best veel aanbieders, die poeders aanbieden om zelf lijm te kunnen maken. Maar ik zou altijd kiezen voor poeder om echt puzzellijm te maken. Anders loop je het risico dat je puzzel ‘verminkt’ raakt door de lijm en dat zou heel zonde zijn.

Lees meer
Lees minder

HEMA Puzzellijm 2x30 ML

Wil je een puzzel inlijsten? Lees mijn review over de HEMA puzzellijm 2×30 ML

Puzzellijm Ravensburger Conserver 200 ML

Wil je een (Ravensburger) puzzel inlijsten? Lees mijn review over de Ravensburger puzzellijm Conserver

Albert Heijn Puzzellijm 100 ML

Wil je een puzzel inlijsten? Lees mijn review over de Albert Heijn puzzellijm van 100 ML

Clementoni puzzellijm 200 ML

Wil je een puzzel inlijsten? Lees mijn review over de Clementoni puzzellijm van 200 ML.

Jumbo Puzzellijm 110 ML

Wil je een puzzel inlijsten? Lees mijn review over de Jumbo puzzellijm van 110 ML.

Jig Puz Puzzellijm 220 ML

Wil je een puzzel inlijsten? Lees mijn review over de Jig Puz puzzellijm van 220 ML.

Collall Puzzellijm 100 ML

Wil je een puzzel inlijsten? Lees mijn review over de Collall puzzellijm van 100 ML.

Educa Puzzellijm 250 ML

Wil je een puzzel inlijsten? Lees mijn review over de Educa puzzellijm van 250 ML.

Ravensburger Glitter Puzzellijm 100 ML

Wil je een puzzel inlijsten? Lees mijn review over de Ravensburger Glitter puzzellijm van 100 ML.