Puzzelkast Ikea Kallax

Deel deze pagina!

Wat is de Ikea puzzelkast - merk Kallax?

In principe is de Ikea Kallax kast een gewone boekenkast. Echter, door zijn multifunctionele karakter (je kunt hem horizontaal of verticaal neerzetten) en door zijn eigenschappen (hij is licht en eenvoudig in elkaar te zetten) is hij ook onder de puzzel verzamelaars de meest gekozen puzzelkast. Deze puzzelkast is nu te koop voor 99,95 en dan heb ik het over de Kallax voorbeeld kast op deze pagina in mijn video. Dat is een Kallax kast 4×4. Echter, je hebt deze Kallax kast in diverse formaten. Het heet ook niet voor niets de Kallax Serie.
TIP: bedenk dus even hoeveel puzzels je gaat verzamelen en welke of hoeveel kasten je nodig hebt.


Puzzelkast Ikea - De Kallax 4x4, 147 x 147 centimeter (hoogte x breedte)

De Ikea Kallax kast die ik ter voorbeeld neem en in mijn kamer heb staan is de Kallax 4×4 met de afmetingen van 147 hoog en 147 breed. Dit is dus een vierkant. Dan maakt het niet zoveel uit of je hem horizontaal of verticaal zet 🙂 Echter, om te bepalen of je deze kast kunt gebruiken voor jouw puzzelverzameling, moet je een aantal dingen van tevoren weten en uitzoeken. Eventueel lees je nog ter extra info ‘Welke puzzelkast moet ik kiezen voor mijn puzzelverzameling‘ – klik wel even op de ‘Lees meer’!


Puzzelkast Ikea - De Kallax 4x4. Zet je die makkelijk in elkaar?

Ik kan je verzekeren dat je dat in je eentje kunt doen. Twee personen is echt niet nodig. Dat is natuurlijk ook typisch Ikea, simpel en eenvoudig product. Helaas heb ik deze kas in mijn video al jaren geleden in elkaar gezet. Maar wees niet ongerust: het is super simpel. Noot: ik heb mijn kast niet vastgezet aan de muur, dat is wel een mogelijkheid, maar volgens mij heb je vrijwel altijd te maken met een plint aan de onderkant van je muren. Ik heb nog even een handleiding gezocht op Youtube en die is er – wel in het engels:

En natuurlijk een link naar de handleiding van Ikea zelf (in PDF).


Puzzelkast Ikea - De Kallax 4x4. Kan ik die makkelijk zelf vervoeren?

Als je deze 4×4 gaat kopen, dan koop je twee pakketten, namelijk de planken en de dikkere planken die de buitenkant van de kast vormen. In totaal is het een behoorlijk gewicht, namelijk 38 kilo. Maar scheelt dus dat het er twee zijn. De totale informatie over de pakketten en hun afmetingen.
Pakket 1
Breedte: 41 cm
Hoogte: 16 cm
Lengte: 152 cm
Gewicht: 18.40 kg

Pakket 2
Breedte: 40 cm
Hoogte: 10 cm
Lengte: 144 cm
Gewicht: 20.15 kg


Puzzelkast Ikea - De Kallax 4x4. Wat zijn de maten van de vakken?

En dan moet ik een aantal maten weten van de Ikea Kallax kast, namelijk:
– De diepte van een vak in de kast. Want: passen mijn puzzels er wel in of steken ze uit?
– De lengte en hoogte van een vak in de kast. Want: hoeveel puzzels kan ik naast elkaar zetten?
Zoals Ikea dat altijd doet is alle informatie voorradig hierover, via hun website zie je de afbeelding:
kallax-open-kast-wit__0545586_pe655508_s5
Ik zal deze afbeelding toelichten wat je precies ziet en wat je er mee kunt.
1. De diepte van een vak in de kast
Die is 39 centimeter. Ik heb dat zelf nagemeten in mijn kast
2. De lengte en hoogte van een vak in de kast
Deze zijn beide 33 centimeter.


Puzzelkast Ikea - De Kallax 4x4. Hoeveel puzzeldozen passen er in de kast?

Het antwoord: er passen 96 puzzeldozen in deze kast.
Omdat je nu alle maten van de puzzelkast hebt, kun je gaan kijken hoeveel puzzeldozen er in passen en OF ze passen. Ik ben in mijn voorbeeld uitgegaan van het opbergen van de Jan van Haasteren puzzels. EN: ik heb de kast niet aan mijn muur vastgemaakt ivm de plinten die tussen de kast en de muur zitten. Er is dus een paar centimeter vrij tussen de kast en de muur. Dat scheelt namelijk voor de puzzeldozen die iets langer zijn dan ‘normaal’. Check zelf even hoe dit in jouw situatie uitpakt. Ik heb in een tabel het overzicht met deze afmetingen van de puzzeldozen:

Aantal Stukjes Afmeting Puzzeldoos
500 Stukjes 37 x 27,5 Centimeter
1000 Stukjes 37 x 27,5 Centimeter
1500 Stukjes 37 x 27,5 Centimeter
2000 Stukjes 37 x 27,5 Centimeter
3000 Stukjes 37 x 27,5 Centimeter
2 in 1 Combidoos 37 x 27,5 Centimeter
3 in 1 Combidoos 45 x 32 Centimeter

Ook nog van belang is de maat van de hoogte van een puzzeldoos! Deze heb ik ook in een afbeelding voor je – en de hoogte is voor vrijwel alle dozen van Jan van Haasteren hetzelfde, namelijk 6,5 centimeter:
8_jvh_zijkant_6-5_cm

Op basis van alle maten die je nu hebt kun je zeggen dat alle puzzeldozen in de vakken passen – een vak heeft een diepte van 39 centimeter en de dozen zijn 37 centimeter. Behalve de puzzeldoos ‘3 in 1 Combidoos’, die is namelijk 45 centimeter. Zelfs met de extra ruimte die ik heb tussen de muur en mijn kast, past deze doos nog niet, dat wil zeggen dat hij nog 2 a 3 centimeter uitsteekt. Vind je dat erg? Indien ja, kijk dan hoe je dit kunt oplossen. Andere kast of verder van de muur of die dozen niet opnemen in je verzameling of…..

Hoeveel dozen passen er nu in 1 vakje van de kast? De afmeting daarvan is 33 centimeter en elke doos is 6,5 centimeter hoog, dus er passen in elk vak 5 puzzeldozen. Dat zie je in de onderstaande 2 afbeeldingen. Je kunt er zelfs nog een doos bovenop die 5 gestapelde leggen en dan passen er 6 puzzeldozen in 1 vakje. Als je dan 4×4 = 16 vakjes hebt kun je dus in totaal 96 puzzeldozen kwijt in deze Ikea puzzelkast. Let nog even goed op in de onderstaande foto’s, want je kunt de puzzeldozen op twee manieren stapelen. Maar kijk anders even mijn video op deze pagina, want daar laat ik namelijk alles in zien:
Puzzelkast Ikea Kallax -1

Puzzelkast Ikea Kallax -2


Puzzelkast Ikea - De Kallax 4x4. Wat nog meer?

Deze Kallax kasten van Ikea kunnen worden uitgebreid met een mooie onderkant, zodat de kasten op pootjes staan. Tevens zijn alle Kallax puzzelkasten in 4 kleuren te leveren: wit, hoogglans wit, zwart en lichtbruin.


Puzzelkast Ikea - De Kallax 4x4. Hele uitleg in de video

Alles wat ik hierboven heb beschreven kun je nog eens in mijn video bekijken:


De puzzelkast Ikea Kallax is er in vele varianten en kleuren

NB: alle onderstaande afbeeldingen komen van de website van Ikea, dus bron = ikea.com


Over deze aanbieder

Item
Soort kast Puzzelkast
Merk Ikea Kallax
Type 4x4
Materiaal Hout
Gewicht kast 38,5 Kilo (2 Pakketten)
Diepte van een vak 39 Centimeter
Hoogte van een vak 33 Centimeter
Breedte van een vak 33 Centimeter
Kast Hoogte en Breedte 147 x 147 Centimeter

Waar kan ik kopen?

Aanbieder Prijs Naar website
Ikea.com 99,95 (Feb 2022) Nu kopen

Reviews

Plaats een review
1
2
3
4
5
Versturen
     
Annuleren

Plaats een review

Puzzel 1000 stukjes
Gemiddelde beoordeling:  
 1 reviews
door Gerben van Wijngaarden op Puzzel 1000 stukjes
Meest gekozen Puzzelkast

Ik heb deze bovenstaande review geschreven in Februari 2022. Dit is onder puzzelaars de meest gekozen puzzelkast. Handig, simpel en goedkoop. Ook mijn favoriet. En te koop bij Ikea. Aanrader!

Deel deze pagina!