Puzzellijst 50×70 XENOS Wit Kunststof

Deel deze pagina!

Puzzellijst 50x70 Xenos Wit Kunststof - Uitpakken

Wat krijg je precies als je deze Xenos puzzellijst bestelt?
Goed om te weten, deze puzzellijst heb ik gekocht in September 2021 bij de Xenos, en heb ik online besteld voor 24,99 euro. Helaas had ik er verzendkosten bij van 4,99 euro. Bestellingen boven de 35 euro hebben geen verzendkosten. Maar: je kunt deze lijst natuurlijk ook gewoon in een Xenos winkel bij jou in de buurt halen. Dat kost je dan alleen tijd.
Ik heb deze puzzellijst van 50×70 centimeter besteld om te kijken of daar een puzzel van 1000 stukjes inpast – deze puzzel heeft de grootte van 68 centimeter breed en 49 centimeter hoog. Het is een Jan van Haasteren puzzel, en deze zijn 68×49 centimeter. Check zelf even welke grootte jouw puzzel heeft. Ik heb een uitpak video gemaakt van deze Xenos puzzellijst:


Hoe ziet de voorkant van de Xenos puzzellijst 50x70 eruit?

Niet zo heel veel te zien aan de voorkant. Je kunt niet zien of voelen wat voor soort plaat er voor de puzzellijst zit. Hij is verder mooi ingepakt met over de 4 hoeken bescherming middels kartonnen stukken:
Puzzellijst 50x70 XENOS Wit Kunststof Voorkant 711x556


Hoe ziet de achterkant van de Xenos puzzellijst 50x70 eruit?

De achterkant van de puzzellijst maakt het mogelijk om je puzzel zowel staand of liggen op te hangen. Dat is natuurlijk erg handig. Afhankelijk of je een verticale of horizontale puzzel hebt (Wat is een Verticale puzzel?), je kunt deze puzzellijst voor beide gebruiken. Let wel even erg goed op dat als je met veel moeite je puzzel in je puzzellijst hebt gekregen, dat je hebt gelet op waar de hangertjes aan de achterkant van de puzzellijst zitten. Anders moet je het hele proces weer opnieuw gaan doen. Dit is de achterkant van de puzzellijst:
Xenos puzzellijst achterkant

Hoe kun je de puzzel bevestigen in de puzzellijst?

Je ziet de achterkant van de puzzellijst even in detail:
Xenos puzzellijst detail
Zoals je ziet zitter er aan de hele puzzellijst zogenaamde kleine ijzeren pinnetjes. Je doet de puzzel in de puzzellijst en zet de puzzel in de lijst vast door die ijzeren pinnetjes weer om te buigen. Het ophangen aan de muur kan zowel in verticale stand als horizontaal. Je hangt de puzzellijst op aan de muur middels een spijker in de muur. Zoals je in de afbeeldingen hierboven ziet, heb je voor de verticale puzzel slechts 1 spijker in de muur nodig, en voor de horizontale puzzel heb je 2 spijkers in de muur nodig. Met 2 spijkers is het iets lastiger, deze moeten (?) dan het liefst waterpas zijn en tevens goed uitgemeten, zodat de spijkers precies vallen in de ophangpunten van de puzzellijst.
Ik heb een video gemaakt waarin je beter kunt zien hoe de achterkant van deze puzzellijst eruit ziet:


Wat is het materiaal en de kwaliteit van de glasplaat van de Xenos puzzellijst 50x70?

Op deze Xenos puzzellijst van 50×70 zit toch een echte glasplaat. Dat wist ik niet en het staat ook niet vermeld op de website van Xenos. Dat is wel bijzonder. Ik ging er vanuit dat het een soort hard flexibel plastic materiaal zou zijn. Wat namelijk heel vaak zo is. Maar glas is toch wel mooier, omdat dit doorzichter is dan het harde flexibele plastic. Maar ga er wel voorzichtig mee om!


Wat zijn de werkelijke afmetingen van de Xenos puzzellijst 50x70?

De werkelijke afmetingen van de Xenos puzzellijst zijn 55 centimeter hoog x 75 centimeter breed. Dat is inclusief de rand. Xenos meldt zelf op zijn website deze afmetingen: 54 centimeter hoog x 74 centimeter breed. Eh, daar kom ik dus niet op! Heb het nogmaals nagemeten, maar kom echt op 75 x 55 centimeter.

De rand is overal 2,8/2,9 centimeter breed (net geen 3 centimeter). Wat je dus overhoud aan beide kanten als je de randen niet meerekent:
– breedte: 75 centimeter – 2,8 centimeter – 2,8 centimeter = 69,4 centimeter. Deze rond ik even af naar 69,5 centimeter.
– hoogte: 55 centimeter – 2,8 centimeter – 2,8 centimeter = 49,4 centimeter. Deze rond ik even af naar 49,5 centimeter.
Als je dus een puzzel van 1000 stukjes hebt van 68 centimeter breed en 49 centimeter hoog, dan zie je dus dat deze er bijna in past. Je houdt een kleine ‘speelruimte’ over. Verderop in deze post zie je het resultaat.

Nog eens de afmetingen van de puzzellijst weergegeven en de breedte van de randen erbij:
Xenos puzzellijst voorkant 450x600


Zit er een passe-partout bij de Xenos puzzellijst 50x70?

Wellicht niet voor iedereen bekend, een passe-partout is een omranding. Meetal gemaakt van dik papier of wat harder karton, die zich in de puzzellijst bevindt en die om of over de puzzel kan worden gelegd. Of indien de puzzel te klein is voor de puzzellijst, dan kun je het passe-partout gebruiken als ‘witte ondergrond’ bijvoorbeeld. In dit laatste geval zie je dan niet de bijvoorbeeld hard zwarte/bruine kartonnen achterkant van de Xenos puzzellijst.
Nee, er zit geen passe-partout bij de Xenos puzzellijst. Er zit dus wel een wit dikker vel papier bij, maar deze kun je verwijderen als je je puzzel gaat plaatsen. Of die kun je dus als achtergrond juist wel laten liggen. Maar is zit geen ‘echte’ passe-partout bij.


Het inlijsten van de puzzel zonder lijm

Hoe gaat het inlijsten van de puzzel nu zonder lijm? Ik heb hierover ook nog een aparte pagina gemaakt ‘puzzels inlijsten (met of zonder lijm)‘. Het inlijsten is echt nog een lastig klusje. Je kunt prima inlijsten zonder lijm, dan blijft je puzzel ook goed in de lijst zitten. En kun je hem er weer eens uithalen. Indien je dat wel wilt, kun je hem nog inlijsten met puzzellijm. Ik zou dat zelf niet doen. Andere optie is ook nog wel lijmen en ophangen, maar zonder lijst. Het lastigste onderdeel bij het inlijsten van een puzzel is ‘hoe krijg je de puzzel in 1 geheel op de plaat van de puzzellijst’. Ik heb hiervoor de puzzel gelegd op een Qualico puzzelmat. Voordeel van deze puzzelmat is: hij heeft een soort rubberen ondergrond waarop je de puzzel erg makkelijk kunt schuiven, dit nog wel eens in tegenstelling tot een vilten puzzelmat. Doordat ik makkelijk kan schuiven, schuif ik hem zo op de plaat van de puzzellijst. Nog een lastig onderdeel zijn de ijzeren pinnetjes aan de puzzellijst. Zodra je de puzzel inclusief puzzelplaat in de omlijsting gaat doen, kan het zijn dat de ijzeren pinnetjes in de weg zitten en als je niet oppast (mij ook gebeurd!), dan zit een ijzeren pinnetje onder je puzzelplaat. Dat is niet fijn en ook niet handig zul je ervaren als je dat gebeurt. Erg belangrijk dus dat je die ijzeren pinnetjes erg goed ombuigt zodat ze geheel rechtop staan voordat je de puzzel inclusief puzzelplaat in de puzzellijst doet. En een tip: mocht een pinnetje in de weg zitten, rek de puzzellijst iets op, die is namelijk flexibel. Tenzij je geen kunststoffen puzzellijst hebt.
Verder nog: omdat er toch een kleine ruimte is – de puzzel (68×49 cm) is iets kleiner dan de puzzellijst (69,4×49,4 cm) ! – is het zaak de puzzel er netjes in te krijgen. Check even de foto onder de video hoe dit bij mij is gelukt.
Zie alles in de onderstaande video:

Naast de video ook nog een foto van hoe de puzzel in deze lijst is gekomen. Je ziet dat er een kleine witruimte is om de puzzel heen, omdat de puzzel van 1000 stukjes iets kleiner is dan de puzzellijst van 50×70. Nog even ter verduidelijking:
– puzzel grootte = 68 x 49 centimeter
– puzzellijst grootte is = 69,4 x 49,4 centimeter (en niet 70×50!). Ik vind het zelf dan wel mooi/belangrijk dat het witte vel wat erbij is geleverd, dat je die eronder laat zitten. Dat kan bijna de functie van het passe-partout overnemen.
Vraag: Past een puzzel van 1000 stukjes van 68×49 centimeter in een puzzellijst van 50×70 centimeter?
Antwoord: Ja! Weet dat er een hele kleine wit-ruimte kan overblijven. In de afbeelding hieronder zie je dat ik de puzzel ietsje rechter moet schuiven, zodat hij er precies mooi inzit.
Sportdag 2 Jan van Haasteren ingelijst in een Xenos puzzellijst - dichtbij


Het ophangen van de puzzel in de puzzellijst

Als je de puzzel nog wilt ophangen is dat eigenlijk het eenvoudigst, zeker als je een verticale puzzel hebt zoals ik. Dan kun je hem ophangen aan een bestaande spijker in de muur. Heb je een horizontale puzzel, dan heb je wat meer werk en moet je 2 gaatjes in de muur maken en deze aftekenen en tevens waterpas laten zijn. Ten slotte heb ik de puzzel opgehangen in de puzzellijst aan de muur – de video:

En dit zijn de afbeeldingen van de puzzel in de puzzellijst, hangend aan de muur:
Sportdag 2 Jan van Haasteren ingelijst in een Xenos puzzellijst - voorbeeld opgehangen 1


Puzzel weer uit de puzzellijst halen

Nog en extra video voor als je de puzzel weer uit de puzzellijst wilt halen. Dat is het voordeel als je de puzzel niet hebt gelijmd, want dan kun je hem dus weer gewoon in de doos doen en eventueel verkopen of ruilen. Hoe je de puzzel weer uit de puzzellijst haalt, laat ik mooi zien in de onderstaande video. Met name handig als je een puzzelmat hebt, waar je de puzzel op kunt schuiven. Vergeet niet dat je de puzzellijst iets over je puzzelmat heen legt, zodat hij er makkelijk op kan schuiven, zonder uit elkaar te vallen. De video:


Deze puzzellijst 50x70 is verkrijgbaar in 4 kleuren

Deze 4 puzzellijsten van de Xenos zijn verkrijgbaar in 4 kleuren, te weten: Zwart – Wit – Bruin en Zilverkleurig:

Afmeting en Kleur Puzzellijst
Puzzellijst 50 x 70 - Zilverkleurig
Puzzellijst 50 x 70 - Bruin
Puzzellijst 50 x 70 - Zwart
Puzzellijst 50 x 70 - Wit


Over deze aanbieder

Item
Afmetingen puzzellijst 75 centimeter x 55 centimeter
Dikte lijst 2,8 centimeter
Passend voor puzzels 50 x 70 centimeter
Kleur Wit
Materiaal Kunststof
Merk Xenos
Vorm Rechthoek
EAN
Breedte fotolijst 75 centimeter
Hoogte fotolijst 55 centimeter
Materiaal van de plaat / glas Glas
Staand of liggend? Kan beide
Inclusief passepartout Nee

Waar kan ik kopen?

Aanbieder Prijs Naar website
Xenos.nl 24,99 (Sep 2021) Nu kopen

Reviews

Plaats een review
1
2
3
4
5
Versturen
     
Annuleren

Plaats een review

Puzzel 1000 stukjes
Gemiddelde beoordeling:  
 1 reviews
door Gerben van Wijngaarden op Puzzel 1000 stukjes
Prima kwaliteit!

Ik heb de bovenstaande review geschreven in September 2021. Het is een stevige puzzellijst met zelfs een glasplaat. De ijzeren pinnetjes zijn altijd weer een ding als je een puzzel wilt inlijsten. Betaalbare puzzellijst voor een puzzel van 1000 stukjes!

Deel deze pagina!