Puzzel inlijsten

Puzzel inlijsten: hoe doe je dat?
Het komt mij ook regelmatig voor dat je heel lang met een puzzel bezig bent geweest (over mijn eigen fotopuzzel deed ik 13 uur!!). Dan is het soms een beetje jammer dat je hem vrijwel meteen na het maken weer uit elkaar haalt en in de doos stopt. Nou ja, het maken levert natuurlijk ook veel plezier. Maar soms wil je een (foto)puzzel toch nog langer kunnen bekijken. En het geven van een ingelijste puzzel kan natuurlijk ook een heel leuk kado zijn dat je aan iemand geeft. Je geeft dan bijvoorbeeld een fotopuzzel en een mooie fotolijst tezamen als kado. Een puzzel inlijsten of inkaderen of een puzzel ophangsysteem: het is allemaal hetzelfde en bekijk hier exact hoe je dit kunt fixen.
NB: Puzzel inlijsten 1000 Stukjes? Hiervoor heb ik een aparte pagina gemaakt, wil je daar een voorbeeld van zien, lees dan ‘Puzzel inlijsten 1000 stukjes

Je kunt een puzzel die je erg mooi vindt gaan inlijsten en bijvoorbeeld aan de muur ophangen of aan iemand kado geven. Maar hoe lijst je nu een puzzel in die je hebt gemaakt? Ik leg het je uit op deze pagina. Er zijn drie mogelijkheden:

Nr. Wat doe je?
1. Je puzzel inlijsten zonder puzzellijm.
Lees hieronder verder
2. Je puzzel inlijsten met puzzellijm.
Lees verder op de pagina 'Puzzellijm'
3. Je puzzel niet inlijsten, maar WEL ophangen of neerzetten.
Lees verder op de pagina 'Puzzel ophangen zonder lijst'

1. Je puzzel inlijsten zonder puzzellijm

Het grote voordeel van een puzzel inlijsten zonder lijm, is dat de puzzel nog altijd weer uit elkaar kan worden gehaald. En dan eventueel nog eens geruild kan worden of opnieuw gemaakt kan worden. EN je kunt je favoriete (foto)puzzel dan ook nog eens een tijd aan de muur hangen in je huis. Dat geeft je extra veel plezier van je gemaakte puzzel.
Ik raad je aan om de volgende stappen te volgen voor het uitkiezen van een passende lijst voor je puzzel.

Stap 1: Bepaal de afmetingen van je puzzel
Je kunt de tekst hieronder lezen voor Stap 1, maar ik heb er ook een video van gemaakt, waarbij ik laat zien hoe je de afmetingen van de puzzellijst bepaalt op basis van de afmetingen van je puzzel:

Het is belangrijk dat je eerst even bekijkt wat de afmetingen zijn van de puzzel die je hebt gemaakt. Altijd staan deze afmetingen op de zijkant van de puzzeldoos. Ter voorbeeld op de foto hieronder de afmetingen op de zijkanten van de volgende merken puzzels, namelijk de: JUMBO (Jan van Haasteren), KING, Ravensburger. Je ziet dat de KING en JUMBO puzzels dezelfde afmetingen hebben, namelijk 68 centimeter breed en 49 centimeter hoog. Terwijl de KING puzzel een andere afmeting heeft, namelijk 70 centimeter breed en 50 centimeter hoog. Mocht je alle afmetingen of groottes of formaten van alle puzzels willen weten, kijk dan even op de pagina ‘Afmetingen puzzels‘.
De formaten van 3 verschillende merken puzzels van allemaal 1000 stukjes:
puzzel-inlijsten-1000-stukjes-diverse-afmetingen-puzzels-600-444

Stap 2: Bepaal het materiaal van je puzzellijst
Je kunt puzzellijsten in diverse materialen kopen, namelijk:

  • hout
  • aluminium
  • kunststof

Een mooie puzzellijst maakt een ingelijste puzzel natuurlijk nog veel mooier. Een puzzel in een mooie verpakking! Een mooie puzzel in geen mooie puzzellijst is natuurlijk een beetje zonde. Ik heb voor mijn fotopuzzel een puzzellijst gekocht bij de HEMA. Bekijk deze uitpak video en je ziet hierin ook tips waar je op moet letten als je een puzzellijst koopt (in de video zit dus ook deels stap 3):

Stap 3: Koop je puzzellijst of Fotolijst: let op je afmetingen!
Bestel online een puzzellijst, of koop je puzzellijst in een winkel. Bekijk even goed welke afmetingen je puzzel heeft. En bedenk dat er altijd een kleine stukjes van de buitenkanten van de puzzel bedekt zal worden door de rand van de puzzellijst. Maar in principe hoeft dat niet erg te zijn. Dat is maar een heel klein stukje. Als je bijvoorbeeld een puzzel van 1000 stukjes hebt in het standaard formaat 68×49 centimeter (een andere standaard maat van een puzzel van 1000 stukjes is 70×50), dan koop je hierbij ook een puzzellijst van 68×49 centimeter. Alle afmetingen van alle merken puzzel vind je op de pagina ‘Puzzel afmetingen‘. En je kunt ook gewoon zoeken op internet op de term fotolijst; een puzzellijst is vrijwel altijd hetzelfde als een fotolijst. Je hebt zowel puzzellijsten als fotolijsten in allerlei materialen en kwaliteiten en prijzen. Maar een puzzel kun je prima inlijsten in een fotolijst die je koopt.
Wellicht een mooie uitgewerkt voorbeeld van de afmetingen van een puzzellijst en de afmetingen van de puzzel die erbij horen, zie de pagina die ik heb gemaakt over de HEMA Fotopuzzel 50×70. Wat je hier zult zien: de HEMA verkoopt een puzzellijst van 50×70, ook voor een puzzel natuurlijk van 50×70. Maar de werkelijke afmetingen van de puzzellijst zijn 73×53. Echter van deze afmetingen gaat de dikte van de rand er aan 2 kanten af (2 x 2 centimeter). Waardoor de puzzel dus prima past. Nou ja, lees de pagina en bekijk de filmpjes op die pagina.

Stap 4: Zorg ervoor dat je je puzzel op de achterkant van de puzzellijst krijgt
Ik heb hier niet van te voren over nagedacht en had eerst de puzzel gelegd en bedacht toen dat ik hem wilde gaan inlijsten. Maar dan heb je een probleem: want hoe krijg je je puzzel heel op die achterkant van de fotolijst? En hoe krijg je dan vervolgens de puzzel inclusief achterkant heel in je fotolijst? Nou, het is mij gelukt, lees verder en bekijk de video. Echter idealiter is het natuurlijk als je van te voren de puzzellijst heb gekocht en je legt je puzzel direct op de achterkant van je puzzellijst. Dan voorkom je het hele onhandige gedraai van je puzzel en de harde plastic plaat of glasplaat. Het is namelijk onwijs moeilijk om een puzzel – zonder dat hij uit elkaar valt! – op de achterkant van een fotolijst te gaan leggen. Maar goed mij is het wel op een manier gelukt, bekijk zeker even de video. Zoals je mij dus ziet doen in de volgende video – het plaatsen van de puzzel op de hard kartonnen achterkant van de puzellijst:

Ik heb hierover nog een andere video gemaakt, waarop je kunt zien hoe ik dit doe:

En tenslotte nog een video op weer een iets andere manier:

Eventueel een heel stappenplan hoe ik een puzzel zonder lijm inlijst in een Xenos puzzellijst zie je op de pagina ‘Xenos puzzellijst 50×70‘.

Stap 5: Plaats nu de achterkant waarop de puzzel ligt in de puzzellijst
Het laatste deel is het plaatsen van de achterkant van de puzzellijst inclusief de puzzel in je puzzellijst. We gaat het gehele project van inlijsten nu afronden! Echter hoe ver we nu zijn gekomen: de puzzel ligt op de hard kartonnen achterkant van de puzzellijst. We gaan vervolgens de harde plastic plaat hierop leggen. Het lastigste komt nu: je moet dit geheel omdraaien en goed in de puzzellijst zien te krijgen. Idealiter is het handig als je dit omdraaien van puzzel inclusief glasplaat en hard kartonnen achterkant samen doet. Je hebt namelijk grote kans dat je puzzel uit elkaar valt. En ik had opgemeten dat ik 13 uur had gedaan over het leggen van deze fotopuzzel. Uiteindelijk lukte het mij om dit in mijn eentje te doen, maar het is wel even zweten hoor!
In de volgende video kun je zien hoe je dat kunt doen:

Heb je deze stap ook gedaan dan is hij klaar! En ziet het er onwijs mooi uit:
Puzzel-inlijsten-puzzel-1000-stukjes-klaar
En je ziet, hij hangt aan de muur:
Puzzel-inlijsten-puzzel-1000-stukjes-aan-de-muur

Lees meer
Lees minder

Puzzellijst 50x70 HEMA - Naturel - Hout

Puzzellijst 50×70 (Naturel + Hout) van de HEMA voor een puzzel van 1000 stukjes. Lees mijn review.

Puzzellijst 50x70 HEMA - Zwart - Hout

Puzzellijst 50×70 (Zwart + Hout) van de HEMA voor een puzzel van 1000 stukjes. Lees mijn review.

Puzzellijst 50x70 Xenos - Wit - Kunststof

Puzzellijst 50×70 (Wit + Kunststof) van de Xenos voor een puzzel van 1000 stukjes. Lees mijn review.

Puzzellijst 68x49 Homedecoration Easy - Wit - Kunststof

Puzzellijst 68×49 (Wit + Kunststof) van Homedecoration voor een puzzel van 1000 stukjes. Lees mijn review.

Ikea puzzellijst 50x70 Zwart

Puzzellijst 50×70 (Zwart + Hardboard) van de Ikea voor een puzzel van 1000 stukjes. Lees mijn review.