Jan van Haasteren ‘Sportdag 2’ – 81260H – 1000 stukjes

Jan van Haasteren


Deel deze pagina!

Jan van Haasteren Puzzel 'Sportdag 2'

Ik heb deze puzzel gemaakt. Het is de puzzel ‘Sportdag 2’ (Sportsday 2) – dit is nummer 81260H, uitgifte in 2013. Deze puzzel is getekend door Jan van Haasteren van de Studio Jan van Haasteren. Het is deze puzzel:
Jan van Haasteren Sportdag 2 puzzel 1000 stukjes nummer 81260H 600x444
en dit is de doos:
Jan van Haasteren Sportdag 2 81260H puzzel 1000 stukjes


Deze puzzel is ook nog in andere varianten verkrijgbaar

Dit is namelijk in een puzzel met hele grote stukken, de zogenaamde ‘Jan van Haasteren XXL puzzels‘ (meer informatie over ‘Wat is een XXL puzzel‘):

NummerNaamAantal stukjesJaarTekenaar
17218Sportdag 2 XXL2522012Jan van Haasteren


Jan van Haasteren Sportdag 2 - een collectors item!

Omdat deze puzzel – om één of andere reden – zo zeldzaam en moeilijk te verkrijgen is, heb ik er een aparte video van gemaakt. Zodat je goed kunt zien hoe hij er exact uitziet. Dit is een scandinavische uitgave. Hij is ook verkrijgbaar onder nummer 17218, maar dat is dan in 252 stukjes XXL. XXL zijn extra grote puzzel stukjes. Dit is een video waarin je deze puzzel goed kunt zien:

NB: verwar deze Sportdag 2 puzzel niet met de andere puzzel die er kwa naam erg op lijkt, dat is namelijk de puzzel: ‘Jan van Haasteren Sportdag‘ (Uitgifte in 2018).


Collectors item verkocht - 110 euro (4 Oktober 2021)

Nadat ik deze had gelegd, heb ik hem verkocht via de puzzelgroep op Facebook ‘Jan van Haasteren Ruil en Verkoop groep‘. Toch maar mooi als hij bij echte liefhebbers terecht komt. Er werd behoorlijk geboden en is uiteindelijk verkocht voor 110 euro! Normaliter betaal je voor een tweedehands Jan van Haasteren ongeveer 10 euro. Zie hier een deel uit deze Facebook groep, met de verbaasde reacties waarom er zoveel betaald wordt voor deze puzzel:
Verkoop Jan van Haasteren Sportdag 2


Collectors item verkocht - 97,50 euro (18 maart 2022)

Ik kon nog een keer ergens op een buitenlandse website deze Sportdag 2 kopen voor 80 euro. Best duur, maar leuk om aan andere mensen aan te bieden. Deze keer had ik hem wederom voor 110 euro kunnen verkopen, maar door de spelregels van mij ging hij weg voor 97,50 euro, zie deze Facebook post:
rsz_schermafbeelding_2022-03-18_om_202511


En wat gebeurt er met die hele zeldzame puzzel?

Juist, ja, een puzzelstukje kwijt! Je wilt het niet weten. Ik raak eigenlijk nooit een puzzelstukjes kwijt. Wat wil het geval? Mijn vriendin gaat de woonkamer stofzuigen met de robotstofzuiger. Mijn hele zeldzame Sportdag 2 puzzel ligt op de puzzelmat in de woonkamer. Zij denkt: daar kan die robotstofzuiger wel overheen. En je voelt hem al aankomen…..ik kom thuis en ze zegt: ik ben een puzzelstukje kwijt. Nee!!! De nachtmerrie voor elke puzzelaar en dan zeker voor de Jan van Haasteren Sportdag 2 puzzel. Zij had gezocht en kon het stukje niet vinden, ook niet in de robotstofzuiger. Ik direct kijken in de prullenbak, had ze ook al gezocht en daar was hij ook niet zei ze. Ik toch kijken. En ja hoor: tussen 1 hele grote kluwen haren vind ik het ene stukje van mijn puzzel. In ieder geval goed afgelopen…pfff


Verwar deze puzzel niet met de puzzels 'Sportdag' en/of 'Olympische Spelen'

Deze ‘Sportdag 2’ puzzel kun je heel makkelijk verwarren met de onderstaande twee puzzels. Dat komt omdat het wel lijkt alsof het De Olympische Spelen zijn, alle sporten die je ziet zijn (volgens mij) ook olympische sporten. Tevens verwerkt Jan bijvoorbeeld Eddie The Eagle erin – die acteerde ook tijden de Olympische Spelen. Maar toch heet hij gewoon ‘Sportdag 2’:


Algemene review over de 'Sportdag 2' puzzel

Ik heb een algemene review gemaakt over deze puzzel:

De onderstaande items zijn de grappige of leuke items die ik heb gevonden. Er zijn er zeker meer, maar zoek ze voor jezelf op.
– De hoogtes van de duikplanken.
Zodra die hoogtes er staan, denk ik: kloppen die hoogtes van de duikplanken of heeft Jan van Haasteren die zelf bedacht? Ik heb het even moeten opzoeken. De hoogtes van de duikplanken in zwembaden zijn: 1 meter, 3 meter, 5 meter, 7,5 meter en 10 meter. Deze hoogtes van 2 meter en 6 meter bestaan dus niet:
Jan van Haasteren Sportdag 2 - Hoogte duikplanken 1 - 3 - 5 - 75 - 10
– Ondertekening rechts onderin de puzzel ‘JOH’.
Dit is het kenmerk van Jan van Haasteren – JOH betekent ‘Johannes’ en dat was zijn volledige voornaam. Soms staat er ook wel JvH. Wil je weten wat dat betekent, lees dan de pagina ‘Jan van Haasteren Studio‘:
Jan van Haasteren Sportdag 2 - Ondertekening JOH
– De punaise.
De punaise is een terugkerend element in een Jan van Haasteren puzzel (hele lijst terugkerende elementen). Je ziet hem niet zo vaak en hij is erg lastig te vinden, vandaar dat ik hem er even uitlicht; niet echt fijn als je in een punaise stapt voordat je voor een Olympische medaille gaat:
Jan van Haasteren Sportdag 2 - Punaise
– De visgraat.
Dit is ook een van de vele terugkerende elementen. Ik heb hem er hier even uitgelicht. Meer info eventueel over deze visgraat:
Jan van Haasteren Sportdag 2 - Visgraat
– Het podium.
Natuurlijk fantastisch bedacht de plekken 1, 2 en 3 zie je maar Jan heeft ook de plek 1/2 getekend. Ik moest er hard om lachen! Ook leuk natuurlijk de nummer 2 die door het podium zakt:
Jan van Haasteren Sportdag 2 -podium 12
– ArcherArt.
Archery is een heel bekend merk bij de sport Boogschieten.
Jan van Haasteren Sportdag 2 - Archery Boogschieten
– Cor du Buy.
Cor du Buy was echt een grote naam in het tafeltennis. Ook hier maar weer een korte omschrijving vanuit Wikipedia:
“Cornelis (Cor) du Buy (Amsterdam, 8 januari 1921 – Amstelveen, 11 november 2011) was een Nederlands tafeltennisser. Hij werd negenmaal Nederlands kampioen in het enkelspel, achtmaal in het herendubbelspel en vijfmaal in het gemengd dubbelspel. Zijn carrière begon in 1937 toen hij als zestienjarige zijn eerste nationale titel in het enkelspel behaalde. Deze duurde tot 1955, toen hij zijn negende titel behaalde. Op achttienjarige leeftijd richtte Du Buy in 1939, als HBS-student, zijn eigen firma ‘Cor du Buy’ op. Hij importeerde tafeltennis balletjes, stempelde zijn naam erop en verkocht die aan sportwinkels. Na de oorlog maakte zijn broer Jaap de firma in tafeltennistafels en andere tafeltennis attributen groot en werd het merk Cor du Buy een begrip. In 1979 werd de fabriek in Baarn door beide broers verkocht waarna in 1981 het faillissement volgde.”
En nog even oude live beelden van een demonstratie tafeltennis door Cor du Buy in 1957. Oude beelden!

Jan van Haasteren Sportdag 2 - Cor du Buy
– Eddy The Eagle.
Ik ken hem nog wel. dat dateert uit 1988 (ik was toen 19 jaar). Jan van Haasteren kende hem ook wel denk ik (Jan van toen 52 jaar oud – geboren in 1936), of hij heeft zicht erg goed ingelezen. Maar hij moet hem vast en zeker gekend hebben en herinnerd hebben. De beste omschrijving vind je op Wikipedia over Eddy The Eagle:
“Edwards werd wereldberoemd vanwege zijn deelname aan de Olympische Winterspelen 1988 in Calgary. Daarvoor had hij al meegedaan aan de Wereldkampioenschappen in 1987 en eindigde daar als 55e. Hij was de eerste Britse schansspringer ooit actief op het olympisch toneel, maar bekender werd hij vanwege zijn onkunde in de sport. Allereerst had hij zijn gewicht niet mee. Hij woog toentertijd zo’n 82 kilogram, meer dan 9 kilo zwaarder dan de zwaarste van de overige deelnemers aan het schansspringen. Daarbij droeg hij een bril, waarvan de glazen voortdurend besloegen. Hierdoor kon hij tijdens het springen vanaf de schans nauwelijks iets zien. Hij eindigde dan ook als laatste op zowel de 70 meter- als de 90 meter-schans. Zijn manier van springen, aparte verschijning en gebrek aan succes maakten hem ontzettend populair bij de volgers van de Spelen over de gehele wereld. Vanuit het niets was hij een olympische legende en wereldberoemd. Zijn manier van springen en de manier waarop hij uiteindelijk terechtkwam werden vergeleken met de vallende duik van een adelaar, waarna hij de bijnaam Eddie the Eagle kreeg. Hoe slechter hij presteerde, hoe populairder hij werd. Na de Spelen werd hij dan ook een graag geziene gast in vele praatprogramma’s over de gehele wereld en mocht hij her en der allerlei lintjes doorknippen. Edwards verhuisde naar Calgary en ging samenwonen met een van zijn fans. Enkele jaren later schreef hij een boek en kwam er een video uit, beide met de titel On the Piste. Tevens scoorde hij een Top-50 hit in het Verenigd Koninkrijk met het lied Fly Eddie Fly. Ondanks dat hij de Finse taal niet machtig is zong hij een tweetal nummers in het Fins in, waaronder de vertaling van Fly Eddie Fly. In 1992 werd hij bankroet verklaard omdat hij zijn financiën niet helemaal op de juiste manier opgegeven had. Hij keerde terug naar het Verenigd Koninkrijk om in Leicester rechten te gaan studeren. In 2002 werden de rechten van Edwards’ verhaal gekocht door een Amerikaanse producent. In 2013 won Edwards met mentor Tom Daley de finale van Splash!, de Britse schoonspringshow van Sterren Springen.”
En dan nog even wat live-beelden van Eddie:

Jan van Haasteren Sportdag 2 - Eddy The Eagle


Deze puzzel is ook verschenen als een Scandinavië puzzel

Deze puzzel is ook verschenen in een zogenaamde Scandinavië-variant. Wat een Scandinavische Jan van Haasteren puzzel is en welke Scandinavië puzzels er allemaal van Jan van Haasteren zijn lees je via:
Jan van Haasteren Scandinavië puzzels
– bekijk het overzicht met alle Jan van Haasteren Scandinavië puzzels


Het leggen van deze puzzel

Ik heb deze puzzel gelegd op een Qualico puzzelmat voor puzzels tot maximaal 1500 stukjes. Tevens ben ik deze puzzel gaan inlijsten in een Xenos puzzellijst van 50×70 centimeter, om te kijken hoe goed een puzzel van 1000 stukjes van 68×49 centimeter past in een puzzellijst van 50×70 centimeter. Verder is het een ontzettend leuke puzzel waarin heel veel wordt gesport. En natuurlijk gebeuren er ontzettend veel grappige en rare dingen tijdens en bij die sporten.

Zoals je ziet heb ik eerst de randen van de puzzel gelegd. Vervolgens ben ik op kleur gaan sorteren en maar begonnen met het zwembad inclusief de duikplank, geheel rechts onderin de puzzel. Je ziet dat het een verticale puzzel is en dat dat lastiger puzzelt. Het resultaat na ongeveer 2 uur puzzelen:
Jan van Haasteren Sportdag 2 puzzel 1000 stukjes nummer 81260H na 2 uur 600x444

De tafeltennis tafel is al gelegd, maar erg lastig zijn de oranje-achtige stukjes van de atletiekbaan, inclusief de rood-witte hekjes die er erg veel zijn. En mijn resultaat na ongeveer 3 uur puzzelen:
Jan van Haasteren Sportdag 2 puzzel 1000 stukjes nummer 81260H na ruim 3 uur 600x444

Nog steeds heb ik die atletiekbaan niet af. Groene graas met daarop alle sporten die worden gedaan heb ik nog wel kunnen doen:
Jan van Haasteren Sportdag 2 puzzel 1000 stukjes nummer 81260H 85% af 600x444

En uiteindelijk heb ik hem af kunnen maken, speciaal gevoel om zo’n hele zeldzame puzzel af te ronden:
Jan van Haasteren Sportdag 2 puzzel 1000 stukjes nummer 81260H 600x444


Jan van Haasteren 'Sportdag 2' 1000 stukjes - Terugkerende elementen

Het leuke aan deze puzzel is, is dat er na het puzzelen nog een soort zoek-puzzel is. Je gaat op zoek naar de vaste terugkerende elementen van Jan van Haasteren. Kun je ze allemaal vinden, of zijn ze er gewoon niet?? De krab, het gebit, de haaienvin, de Tax Official, de pijlen, de handjes, de ogen, etc etc. Ze zijn er heel veel in deze puzzel, en ik heb er onderstaand filmpjes en foto’s van gemaakt. Probeer ze zelf ook alvast te zoeken, voordat je ze hieronder bekijkt.


Jan van Haasteren puzzel ‘Sportdag 2’ - terugkerend element 1: Baron van Tast tot Zeveren

Baron van Tast tot Zeveren, herkenbaar aan zijn zwarte bakkebaarden. lastig te vinden, omdat hij meerent in de grote massa van sporters (meer weten over Baron van Tast tot Zeveren?):

Jan van Haasteren Sportdag 2 - terugkerend element - Baron van Tast tot Zeveren


Jan van Haasteren puzzel ‘Sportdag 2’ - terugkerend element 2: Politie en Boef

De boef is ook weer eens aanwezig, echter ik heb de politie niet kunnen vinden, jij wel?

Jan van Haasteren Sportdag 2 - terugkerend element - Boef


Jan van Haasteren puzzel ‘Sportdag 2’ - terugkerend element 3: De Bril - 3x

De bril is vaak een lastige om te vinden. Maar ik heb hem 3x kunnen vinden, kijk even mee – op de biljarttafel:

Jan van Haasteren Sportdag 2 - terugkerend element - Bril - 2
De bril in het gras:
Jan van Haasteren Sportdag 2 - terugkerend element - Bril - 3
De bril die hangt over eht blauwe bord met de pijl:
Jan van Haasteren Sportdag 2 - terugkerend element - Bril -1


Jan van Haasteren puzzel ‘Sportdag 2’ - terugkerend element 4: De Haaienvin

De bekende Jan van Haasteren Haaienvin, het handelsmerk van hem:

Jan van Haasteren Sportdag 2 - terugkerend element - De Haaienvin


Jan van Haasteren puzzel ‘Sportdag 2’ - terugkerend element 5: De krab

De krab is er ook – wel een beetje groen gekleurd:

Jan van Haasteren Sportdag 2 - terugkerend element - de Krab


Jan van Haasteren puzzel ‘Sportdag 2’ - terugkerend element 6: Dikke vrouw / Schoonmoeder

De Dikke vrouw en bij haar het kleinere net geklede mannetje. Beter bekend geworden of gemaakt door Jan van Haasteren als de schoonmoeder:

Jan van Haasteren Sportdag 2 - terugkerend element - Dikke vrouw Schoonmoeder


Jan van Haasteren puzzel ‘Sportdag 2’ - terugkerend element 7: De Handjes

Ook in deze puzzel weer veel handjes te zien op bijzonder grappige plekken. Ik heb ze niet allemaal opgezocht:

Jan van Haasteren Sportdag 2 - terugkerend element - Handjes


Jan van Haasteren puzzel ‘Sportdag 2’ - terugkerend element 8: Jan van Haasteren zelfportret

Jan van Haasteren tekent zichzelf ook vaak in een puzzel (zelfportret), hij is lastig te vinden, maar hij begeeft zicht tussen alle andere sporters:

Jan van Haasteren Sportdag 2 - terugkerend element - Jan van Haasteren zelfportret


Jan van Haasteren puzzel ‘Sportdag 2’ - terugkerend element 9: De Kleerhanger

De kleerhanger is er ook, deze keer hangt er geen stropdas of broek aan:

Jan van Haasteren Sportdag 2 - terugkerend element - Kleerhanger


Jan van Haasteren puzzel ‘Sportdag 2’ - terugkerend element 10: Periscoop

De Periscoop komt heel vaak voor, soms in het rood, maar bijna altijd in het blauw:

Jan van Haasteren Sportdag 2 - terugkerend element - Periscoop


Jan van Haasteren puzzel ‘Sportdag 2’ - terugkerend element 11: Pleisters

Ik heb 1 voorbeeld van een pleister in de foto – nou ja, je ziet er zeker 2 – kijk goed tussen alle mensen, vaak zitten de pleisters op mensen (daar waar ze ook horen):

Jan van Haasteren Sportdag 2 - terugkerend element - Pleisters


Jan van Haasteren puzzel ‘Sportdag 2’ - terugkerend element 12: De Scheet

De scheet is vaak in de vorm van een muzieknoot, heel lastig te vinden (meer info over de scheet):

Jan van Haasteren Sportdag 2 - terugkerend element - Scheet


Jan van Haasteren puzzel ‘Sportdag 2’ - terugkerend element 13: De Sigaar

De Sigaar, lastig te vinden:

Jan van Haasteren Sportdag 2 - terugkerend element - Sigaar - 1


Jan van Haasteren puzzel ‘Sportdag 2’ - terugkerend element 14: Tinus Trotyl

Tinus Trotyl is een van de vele stripfiguren die Jan van Haasteren terug laat komen in zijn puzzels – Jan van Haasteren is vroeger striptekenaar geweest:

Jan van Haasteren Sportdag 2 - terugkerend element - Tinus Trotyl


Jan van Haasteren puzzel ‘Sportdag 2’ - terugkerend element 15: De Zaag

De Zaag komt heel vaak voor, soms lastig te vinden:

Jan van Haasteren Sportdag 2 - terugkerend element - Zaag


Jan van Haasteren puzzel ‘Sportdag 2’ - terugkerend element 16: Zwarte spin aan draad

Bijna niet te zien, maar hij is er wel, de zwarte spin aan de draad, ook een terugkerend element:

Jan van Haasteren Sportdag 2 - terugkerend element - Zwarte spin aan draad


Hoe lang doe je er over om deze puzzel van 1000 stukjes te maken?

Ik heb deze puzzel op mijn gemak gemaakt en ik heb hem gemaakt op een puzzelmat. Samengevat:
De hele puzzel uitleggen en het leggen van de randen:
40 minuten.
Het leggen van de rest van de puzzel:
7 uur
Totaal tijd gedaan over deze puzzel:
Ongeveer 8 uur.
Dit is wel een gemiddelde tijd die ik doe over een Jan van Haasteren puzzel.


Over Jumbo puzzels

Jumbo_Logo
Jumbo (niet te verwarren met onze supermarkt Jumbo!) maakt speelgoed, spellen en puzzels. Jumbo heeft bijvoorbeeld de hele bekende spelletjes gemaakt als “Mens erger je niet” en “Stratego” en “PimPamPet”. Spelletjes die al generaties meegaan en nog altijd erg veel worden gespeeld door zowel jong als oud. Jumbo houdt zich al ongeveer sinds 1900 bezig met het maken en ontwikkelen van speelgoed. In de begin jaren van het bedrijf werd er alleen speelgoed geimporteerd uit andere andere landen naar Nederland. Echter sinds 1930 ongeveer werd besloten om ook eigen speelgoed te gaan maken, destijds met het fabriceren van houten speelgoed, wat destijds heel populair was. Vrijwel al het speelgoed werd in die jaren van hout gemaakt. Belangrijk speerpunt was dat het gemaakte speelgoed van Jumbo van erg goede kwaliteit moest zijn; het moest zo sterk zijn als een Olifant. Er moest een olifant op kunnen staan! De rode olifant is al jaren het kenmerk van de spellen en puzzels van Jumbo. De naam Jumbo en de rode olifant vormen vanaf circa 1935 samen het logo. De olifant van Jumbo is getekend door de heer Möhr. Hij werkte bij een reclamebureau en tekende met enige regelmaat voor het bedrijf Hausemann & Hötte. De heer Möhr kreeg op een gegeven moment de opdracht om een mooi, nieuw olifantlogo voor het speelgoed van Hausemann & Hötte te ontwerpen. Het logo is sindsdien steeds een beetje veranderd. Zo is bijvoorbeeld het oogje in de loop van de jaren steeds groter geworden en iets meer naar beneden gezakt, met als resultaat een vriendelijker olifantje.

Het olifantje werd vroeger niet alleen toegepast in de kleur rood, maar in allerlei kleuren zoals blauw, geel, zwart, wit en groen. Al die kleuren stonden gezellig en speels. De ene keer stond er bijvoorbeeld een gele olifant op de doos en de andere keer een rode. Er werd meestal gekeken welke kleur het beste bij de kleur van de doos paste. Pas aan het eind van de 60’er jaren is er definitief voor de rode olifant gekozen. Rood is namelijk een kleur die opvalt en de aandacht trekt.

Vanaf 1945 is Jumbo zich ook gaan richten op spelletjes gemaakt van karton. Jumbo staat dus al jaren garant voor een ijzersterke kwaliteit! Jumbo is een unieke Nederlandse onderneming met een rijke historie, met het hoofdkantoor in Zaandam. Er werken ongeveer 130 medewerkers voor Jumbo. Met een omzet van €75 miljoen is Jumbo een middelgrote Europese speler in speelgoed. Jumbo heeft Verkoop kantoren in Nederland, Belgie, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Ze exporteren naar meer dan 25 landen over de gehele wereld.

In 1980 start Jumbo met de productie van Jan van Haasteren Puzzels.


Jan van Haasteren ‘Sportdag 2’ – 81260H – 1000 stukjes - waar te koop?

Aanbieder Prijs Naar website
Nergens te koop Nergens te koop Nu kopen

Jan van Haasteren ‘Sportdag 2’ – 81260H – 1000 stukjes - Specificaties

EAN
Puzzel nummer 81260H
Soort Product Legpuzzel

Reviews over deze puzzel

Plaats een review
1
2
3
4
5
Versturen
     
Annuleren

Plaats een review

Puzzel 1000 stukjes
Gemiddelde beoordeling:  
 1 reviews
door Gerben van Wijngaarden op Puzzel 1000 stukjes
Lekker Sportief!

Ik heb de bovenstaande review geschreven en vond het een erg leuke puzzel om te maken. En het maakt het extra bijzonder als je weet dat hij vrijwel niet te vinden of te koop is! Verder een erg leuke JvH met de herkenbare grappige elementen. Wel een verticale puzzel......

Deze puzzel gemaakt? Upload je foto + eventueel tekst

Heb je deze puzzel gemaakt, upload dan je gemaakt puzzel naar ons, inclusief een tekst erbij, hoe je het vond om deze puzzel te maken.

Deel deze pagina!