Jan van Haasteren ‘Rariteitenkabinet’ 1000 stukjes

Jan van Haasteren


Deel deze pagina!

Jan van Haasteren Puzzel 'Rariteitenkabinet'

Indien je op zoek bent naar de Jan van Haasteren Puzzel van 1000 stukjes die heet ‘Rariteitenkabinet’, dan is dat deze. Het is de puzzel ‘Rariteitenkabinet’ (Gallery of Curiosities) – dit is nummer 20032. En dat is deze puzzel:
jan-van-haasteren-rariteitenkabinet-puzzel-1000-stukjes

Deze puzzel van 1000 stukjes is verschenen op 19 september 2020, en zit samen met de andere puzzel ‘Rembrandts Atelier (Rembrandt’s Studio)‘ in een 2-in-1 combidoos. Dat is deze:
jan-van-haasteren-een-dagje-naar-het-museum-puzzel-1000-stukjes-600-444
Deze beide puzzels zijn getekend door Rob Derks. Deze puzzel is wel ‘los’ verkrijgbaar in 1000 stukjes, maar dan kom je op de puzzel Rariteitenkabinet die is uitgegeven door ‘Holdson’ met nummer 77378. Tevens kun je hem nog bestellen in een niet-combidoos, maar dan is hij in 3000 stukjes.

Wat is eigenlijk een Rariteitenkabinet?

Een Rariteitenkabinet is een kast waarin men vroeger zijn/haar kunst bewaarde of zijn/haar rariteiten. Je kunt zeggen dat de hele verzameling van kunst en voorwerpen dan het Rariteitenkabinet wordt genoemd. Een kabinet is een opbergmeubel waarin de voorwerpen/kunst werd bewaard.

Tegenwoordig zien we geen Rariteitenkabinetten meer, of vrijwel niet. Vroeger (1600-1800) werden deze Rariteitenkabinetten steeds populairder, omdat mensen steeds andere werelddelen leerden kennen en daarheen reisden. Dan werden allerlei producten / gedroogde dieren / kunst meegenomen uit die landen. Deze ‘rariteiten’ werden dan in een kabinet (opbergmeubel) neergelegd en ‘tentoongesteld’. Zodat mensen die op bezoek kwamen konden zien waar men wel niet was geweest. Bezoekers konden dan al die ‘rariteiten’ bewonderen en bekijken.

Jan van Haasteren en zijn Rariteitenkabinet?

De puzzel van Jan van Haasteren is niet specifiek een opbergmeubel, als wel een heel groot museum met Rariteiten. Je ziet ook inderdaad veel dode en opgezette dieren van vroeger. Maar je ziet ook allerlei echter ‘rariteiten’, zoals bijvoorbeeld een Baron van Tast die uit een spiegel komt lopen. Of een hele dikke Elvis Presley die de trap afloopt. Het lijkt er dus op of Jan van Haasteren het woord ‘Rariteiten’ dus zowel letterlijk als figuurlijk heeft weergegeven in deze puzzel.


Het leggen van deze puzzel

Ik heb deze puzzel toevallig op mijn verjaardag gekregen. Ik had vooral een hele nieuwe puzzel gevraagd. Meestal koop ik tweedehands puzzels van Jan van Haasteren via Marktplaats of Facebook. Maar een hele nieuwe is natuurlijk veel leuker, en dan ook nog een heel recente puzzel. Ik had er zin in!
Ik heb deze puzzel gemaakt op een nieuwe puzzelmat die ik had gekocht. Hierover lees je verder op deze pagina meer. De puzzelmat heeft een afmeting van 118 centimeter (lengte) x 66 centimeter (breedte). Ik doe er vaak meerdere dagen over om een puzzel te maken en heb dan ook echt wel een puzzelmat nodig, zodat ik hem om de paar dagen kan opbergen en weer eens tevoorschijn kan halen. Ik moet zeggen dat dit hele fijne puzzelstukjes waren, heel mooi glad en vallen niet makkelijk uit elkaar. De ene heeft daar soms meer last van dan de ander, maar bijvoorbeeld vergeleken met de puzzel ‘Kinderfeestje‘ (ook een hele nieuwe), vond ik deze kwalitatief veel beter en fijner leggen.
Ik begin altijd met het uitleggen van de stukjes en dan leg ik daarna als eerste de randen, dat resultaat ziet er dan zo uit (je ziet dat er met witte strepen op de puzzelmat wordt aangegeven waar je je puzzel van welk formaat kunt leggen):
Jan-van-Haasteren-Rariteitenkabinet-randen-gelegd-doos-op-foto

Je ziet dat de puzzelmat wel geschikt was voor een puzzel van 1000 stukjes, maar dat wel veel stukjes buiten deze puzzelmat komen te liggen. Met opbergen is dat niet heel handig. Zoals je ziet ben ik begonnen met de oranje steiger, dat waren de meest herkenbare stukjes. En natuurlijk de groen felle stukjes van het aquarium met de twee zeemeerminnen erin. Tevens wat andere ‘blokjes’ gelegd met groen erin, zoals de Padvinders en de geest die uit de toverlamp verschijnt:
Jan-van-Haasteren-Rariteitenkabinet-alles-van-boven-gelegd-op-neiuwe-puzzelmat-JUMBO

En zo zie je de puzzel wat beter:
Jan-van-Haasteren-Rariteitenkabinet-na-1-5-uur

Ik ben vervolgens een stuk verder; de padvinders heb ik vrijwel af, en de inktvis heb ik vrijwel af, alleen nog wat tentakels zijn af te ronden. Je ziet dat ik heel veel stukjes alvast op hun plek binnenin de puzzel leg. Het mooie van dat puzzelen is dat je meteen alle hele grappige elementen ziet, zoals hier bijvoorbeeld Elvis Presley; zeker een rariteit om hem daar zo te zien lopen in een museum!!
Jan-van-Haasteren-Rariteitenkabinet-40-pct-af

Ik ben op een gegeven moment ook wat begonnen met de bovenkant, die viel me alleszins mee om te leggen. Ik had verwacht dat dat heel moeilijk zou zijn. Met name het lastige waren al die Baron van Tast tot Zeveren personen, die er rondliepen! Heel veel!!
Jan-van-Haasteren-Rariteitenkabinet-80-pct-af

En uiteindelijk heb ik de puzzel af! Dat is altijd een heel leuk moment. Het lastigst waren al die bruine muren en al die personen. Maar helemaal tot het laatst had ik het geraamte bewaard, eigenlijk had ik daar nog even een foto van moeten maken. Ik heb al meer gelezen dat mensen het leggen van dat grote geraamte met al die witte botjes tot het laatst laten; die is het aller moeilijkst!
jan-van-haasteren-rariteitenkabinet-puzzel-1000-stukjes


Verder nog over deze puzzel

De puzzel rariteitenkabinet is echt een hele leuke puzzel om te leggen en je kunt na het leggen nog heel lang kijken naar alle rariteiten die je ziet. En heel wat bordjes staan in het engels, soms moet je even google translate gebruiken 🙂
Wat zie je allemaal? Elvis Presley, die heel erg dik van de trap afloopt, een eenhoorn die al een tijdje in het museum staat en al aardig wat heeft gepoept, een wat rare oude man die een ‘voodoo doll’ aan een klein kindje laat zien. Super leuk is om te zien dat een behoorlijk aantal mannen is versteend, doordat ze nar Medusa hebben gekeken (die met dat groene slangen-haar), en je ziet dat de vrouwen niet versteend zijn geraakt. Medusa laat een spoor van verstening achter. Er is een prachtig gouden maquette, genaamd ‘El Dorado’, zou het El Dorado er zo uitzien? Een man die geld in een parkeer automaat gooit voor zijn vliegende tapijt. Het zit in deze puzzel vol rariteiten!! Kijk en zoek zelf nog even verder, of bekijk mijn video’s op deze pagina alvast.


De uitpak video van de puzzel 'Dagje naar het Museum' - Rariteitenkabinet

Ik heb een uitpak video gemaakt van de doos waarin de puzzel ‘Rariteitenkabinet’ zit. Dit is namelijk een combidoos:


Algemene review over de 'Rariteitenkabinet' puzzel

Ik heb een algemene review gemaakt over deze legpuzzel, waarin je een aantal leuke elementen van deze puzzel ziet:


Deze puzzel staat in 1 of meerdere zoekboeken

Deze puzzel staat in 1 of meerdere zoekboeken van Jan van Haasteren. Dit zijn niet alleen leuke zoekboeken om terugkerende elementen in te zoeken, je kunt de afbeelding van deze puzzel ook ideaal gebruiken als ‘extra’ grote poster tijdens het puzzelen! Bekijk het overzicht met onze ‘Jan van Haasteren zoekboeken


Verder nog over de puzzel Rariteitenkabinet

De tekenaar van deze puzzel is Rob Derks van de Jan van Haasteren Studio. Rob Derks tekent vooral veel puzzels met oude historische elementen erin. Ook in de puzzel Rariteitenkabinet heb ik een aantal elementen uit de oudheid kunnen herkennen. Dat zijn de volgende.

Aladin en de Wonderlamp

Aladin en de wonderlamp, ook geschreven als Aladdin of Alladin, is een van de bekendste sprookjes uit de verhalencyclus Duizend-en-een-nacht. Het verhaal gaat over een zwerver genaamd Aladin, die een lamp vindt waar een djinn (geest) in huist. Deze geest mag de wensen van de eigenaar van de lamp vervullen, en de geest verschijnt alleen als er over de lamp heen wordt gestreken met de hand.

Medusa

Medusa was een vrouwelijke personage uit de Griekse Mythologie. Heel kort samengevat gaat het verhaal zo: Medusa had ooit een bijzondere schoonheid. Ze woonde echter, tot haar verdriet, in een land waar nooit de zon scheen. Medusa smeekte Athena haar te laten vertrekken naar zonnige streken. Echter Athena en Medusa kregen ruzie, Athena was jaloers op de prachtige schoonheid van Medusa. De woeste Athena nam wraak door Medusa’s haar in een hoop kronkelende slangen te veranderen (je ziet dat in de puzzel ook, Medusa heeft groen slangenhaar). Verder zou iedereen die Medusa aankeek, veranderen in steen. Vanaf dat moment zou het Medusa’a taak zijn om zoveel mogelijk mensen te verstenen. En je ziet op de puzzel ook dat Medusa een heel stenen-mensen-spoor achterlaat!

Mond der Waarheid – Bocca Della Verita

De mond der waarheid is er nog altijd in Rome en is immens populair onder toeristen. Vaak staan er lange wachtrijen voor. Het is eigenlijk een leugendetector. Vroeger dacht men dat als je je hand in de mond van deze beeltenis zou steken, deze zou worden afgebeten als je ooit eens had gelogen in je leven. Ik kan niet met zekerheid zeggen of dit hetzelfde is als op de puzzel staat, maar ik zie wel dat de persoon zijn hand in de ‘worm hole’ steekt; deze hand komt er boven weer uit trouwens 🙂

Vuurvogel Feniks / Phoenix

De vuurvogel Feniks (Phoenix) stond vroeger er om bekend dat hij altijd weer uit zijn as herrees, de vuurvogel stond als symbool voor het oneindige leven. Deze Vuurvogel komt voor in de Egyptische mythen van heel vroeger.


Jan van Haasteren 'Rariteitenkabinet' 1000 stukjes - Terugkerende elementen

Het leuke aan deze puzzel is, is dat er na het puzzelen nog een soort zoek-puzzel is. Je gaat op zoek naar de vaste terugkerende elementen van Jan van Haasteren. Kun je ze allemaal vinden, of zijn ze er gewoon niet?? De krab, het gebit, de haaienvin, de Tax Official, de pijlen, de handjes, de ogen, etc etc. Ze zijn er heel veel in deze puzzel, en ik heb er onderstaand filmpjes en foto’s van gemaakt. Probeer ze zelf ook alvast te zoeken, voordat je ze hieronder bekijkt.


Jan van Haasteren puzzel ‘Rariteitenkabinet’ - terugkerend element 1: De 3 gaten

Jan-van-Haasteren-Rariteitenkabinet-puzzel-1000-stukjes-terugkerend-element-3-gaten


Jan van Haasteren puzzel ‘Rariteitenkabinet’ - terugkerend element 2: Baron van Tast tot Zeveren

Baron van Tast tot Zeveren is een oude stripfiguur uit een strip die Jan van Haasteren vroeger tekende. Meestal komt hij maar 1x of geheel niet voor in een puzzel, maar deze keer staat hij maar liefst 13x op de puzzel. Kun jij ze allemaal vinden?
Jan-van-Haasteren-Rariteitenkabinet-puzzel-1000-stukjes-terugkerend-element-Baron-van-tast-tot-zeveren


Jan van Haasteren puzzel ‘Rariteitenkabinet’ - terugkerend element 3: De Bril

De bril is altijd lastig te vinden, ik dacht eerst dat hij niet op de puzzel stond, maar hij was wel aanwezig, lastig te vinden:
Jan-van-Haasteren-Rariteitenkabinet-puzzel-1000-stukjes-terugkerend-element-de-bril


Jan van Haasteren puzzel ‘Rariteitenkabinet’ - terugkerend element 4: Padvinders of Scouting

De padvinders of scouting komen niet heel vaak voor op de puzzels van jan van Haasteren:
Jan-van-Haasteren-Rariteitenkabinet-puzzel-1000-stukjes-terugkerend-element-padvinders-scouting


Jan van Haasteren puzzel ‘Rariteitenkabinet’ - terugkerend element 5: De WC

Niet echt de WC zoals hij normaliter voorkomt in de JvH puzzels, namelijk een WC bordje en een touwtje om door te trekken, maar ik heb hem er toch maar bij vermeld:
Jan-van-Haasteren-Rariteitenkabinet-puzzel-1000-stukjes-terugkerend-element-wc


Jan van Haasteren puzzel ‘Rariteitenkabinet’ - terugkerend element 6: De Dikke Vrouw

De Dikke vrouw komt soms op de puzzels voor, altijd met een kleiner mannetje in een net pak. De dikke vrouw kijkt meestal boos:
Jan-van-Haasteren-Rariteitenkabinet-puzzel-1000-stukjes-terugkerend-element-dikke-vrouw


Jan van Haasteren puzzel ‘Rariteitenkabinet’ - terugkerend element 7: Het Gebit

Het gebit is een van mijn favorieten, omdat hij zo lastig is te vinden:
Jan-van-Haasteren-Rariteitenkabinet-puzzel-1000-stukjes-terugkerend-element-gebit


Jan van Haasteren puzzel ‘Rariteitenkabinet’ - terugkerend element 8: De Haaienvin

Yes, HET kenmerk van jan van Haasteren puzzels, hij is er zeker weer:
Jan-van-Haasteren-Rariteitenkabinet-puzzel-1000-stukjes-terugkerend-element-haaienvin


Jan van Haasteren puzzel ‘Rariteitenkabinet’ - terugkerend element 9: De Handjes

De handjes zijn er vaak wel meer, maar ik heb ze niet allemaal geteld:
Jan-van-Haasteren-Rariteitenkabinet-puzzel-1000-stukjes-terugkerend-element-handjes


Jan van Haasteren puzzel ‘Rariteitenkabinet’ - terugkerend element 10: De Intkvis

De intkvis is ook een vast terugkerend item bij Jan van Haasteren, hij is nu aan het schoonmaken:
Jan-van-Haasteren-Rariteitenkabinet-puzzel-1000-stukjes-terugkerend-element-inktvis


Jan van Haasteren puzzel ‘Rariteitenkabinet’ - terugkerend element 11: De Krab

De krab had ik eerst ook over het hoofd gezien, maar hij is er zeker:
Jan-van-Haasteren-Rariteitenkabinet-puzzel-1000-stukjes-terugkerend-element-krab


Jan van Haasteren puzzel ‘Rariteitenkabinet’ - terugkerend element 12: De Oogjes

De oogjes, vaak zie je er meerder, maar slechts 1x te zin in deze puzzel:
Jan-van-Haasteren-Rariteitenkabinet-puzzel-1000-stukjes-terugkerend-element-oogjes


Jan van Haasteren puzzel ‘Rariteitenkabinet’ - terugkerend element 13: De Periscoop

Periscoop is ook te zien, trouwens lastig te vinden:
Jan-van-Haasteren-Rariteitenkabinet-puzzel-1000-stukjes-terugkerend-element-periscoop


Jan van Haasteren puzzel ‘Rariteitenkabinet’ - terugkerend element 14: De Pijl

De Pijl zie je bijna niet, komt een beetje door de manier waarop ik de foto heb gemaakt, maar je ziet hem helemaal bovenaan de bovenste rand:
Jan-van-Haasteren-Rariteitenkabinet-puzzel-1000-stukjes-terugkerend-element-pijl


Jan van Haasteren puzzel ‘Rariteitenkabinet’ - terugkerend element 15: De Pleisters

De pleisters vind ik altijd leuk, en ga ze allemaal zoeken. Ik heb er 3 gevonden:
Jan-van-Haasteren-Rariteitenkabinet-puzzel-1000-stukjes-terugkerend-element-pleisters


Jan van Haasteren puzzel ‘Rariteitenkabinet’ - terugkerend element 16: De Poes

De poes of kat is ook superleuk. Vaak probeert de poes een muis of vogel of vis te pakken. Echter, zie je wat de muis aan het doen is, hij gaat een houten kist op de poes duwen!!
Jan-van-Haasteren-Rariteitenkabinet-puzzel-1000-stukjes-terugkerend-element-poes


Jan van Haasteren puzzel ‘Rariteitenkabinet’ - terugkerend element 17: Politie en Boef

Politie en boef zijn een leuk stel, je ziet echter de boef, die heeft gebruik gemaakt van de mantel der onzichtbaarheid (zie onder ‘Cloak of Invisibility – deze jas heeft de boef gepakt, en daardoor vrijwel onzichtbaar! – dit items zie je op de puzzel als je een beetje onder de boef kijkt, daar zie je een haakje met een bordje erboven):
Jan-van-Haasteren-Rariteitenkabinet-puzzel-1000-stukjes-terugkerend-element-politie-en-boef-2

Tja, en de politie agenten, die vrij hopeloos op zoek zijn naar de boef:
Jan-van-Haasteren-Rariteitenkabinet-puzzel-1000-stukjes-terugkerend-element-politie-enboef-1


Jan van Haasteren puzzel ‘Rariteitenkabinet’ - terugkerend element 18: Rob Derks AC/DC

Een element van Rob Derks is onder andere AC/DC:
Jan-van-Haasteren-Rariteitenkabinet-puzzel-1000-stukjes-rob-derks-terugkerend-element-AC-DC


Jan van Haasteren puzzel ‘Rariteitenkabinet’ - terugkerend element 19: Rob Derks Blauwe Pen

De blauwe pen is kenmerkend voor Rob Derks en in deze puzzel vind je 9 blauwe pennen terug:
Jan-van-Haasteren-Rariteitenkabinet-puzzel-1000-stukjes-rob-derks-terugkerend-element-blauwe-pen


Jan van Haasteren puzzel ‘Rariteitenkabinet’ - terugkerend element 20: Rob Derks De Blauwe Slurf

En heel erg kenmerkend is de Blauwe slurf:
Jan-van-Haasteren-Rariteitenkabinet-puzzel-1000-stukjes-rob-derks-terugkerend-element-blauwe-slurf


Jan van Haasteren puzzel ‘Rariteitenkabinet’ - terugkerend element 21: Rob Derks De Tweeling

Vaak zie je een tweeling, en dat is deze keer de zeemeermin:
Jan-van-Haasteren-Rariteitenkabinet-puzzel-1000-stukjes-rob-derks-terugkerend-element-tweeling


Jan van Haasteren puzzel ‘Rariteitenkabinet’ - terugkerend element 22: Rob Derks Freddie Mercury Queen

Niet vaak zie je hem, maar Freddie Mercury komt in een paar puzzels voor. Wil je ze allemaal weten, kijk dan even verder op deze pagina ‘terugkerende elementen Jan van Haasteren‘.
Jan-van-Haasteren-Rariteitenkabinet-puzzel-1000-stukjes-rob-derks-terugkerend-element-freddie-mercury-queen


Jan van Haasteren puzzel ‘Rariteitenkabinet’ - terugkerend element 23: Rob Derks De Dikke Man met de blote Billen

De man met de blote billen, zeker. Hij heeft het WC papier nog tussen zijn billen zitten en wordt achtervolgd door een mummie:
Jan-van-Haasteren-Rariteitenkabinet-puzzel-1000-stukjes-rob-derks-terugkerend-element-man-met-blote-billen


Jan van Haasteren puzzel ‘Rariteitenkabinet’ - terugkerend element 24: Rob Derks Scheel kijkende mensen of loensende mensen

Vaak zie je veel scheel kijkende mensen op de puzzels van Rob Derks:
Jan-van-Haasteren-Rariteitenkabinet-puzzel-1000-stukjes-rob-derks-terugkerend-element-mensen-die-scheel-kijken


Jan van Haasteren puzzel ‘Rariteitenkabinet’ - terugkerend element 25: Sinterklaas

Sinterklaas is ook versteend, is hij (net als de kerstman naast hem), versteend geraakt doordat hij naar Medusa heeft gekeken?
Jan-van-Haasteren-Rariteitenkabinet-puzzel-1000-stukjes-terugkerend-element-sinterklaas


Jan van Haasteren puzzel ‘Rariteitenkabinet’ - terugkerend element 26: Spook

Jan-van-Haasteren-Rariteitenkabinet-puzzel-1000-stukjes-terugkerend-element-spook


Jan van Haasteren puzzel ‘Rariteitenkabinet’ - terugkerend element 27: Superslak

Superslak en zijn vriendje schildpad doen weer eens een hardloop weddstrijdje:
Jan-van-Haasteren-Rariteitenkabinet-puzzel-1000-stukjes-terugkerend-element-superslak


Jan van Haasteren puzzel ‘Rariteitenkabinet’ - terugkerend element 28: Tandpasta en Glas

Jan-van-Haasteren-Rariteitenkabinet-puzzel-1000-stukjes-terugkerend-element-tandpasta-en-glas


Jan van Haasteren puzzel ‘Rariteitenkabinet’ - terugkerend element 29: De Zaag

De Zaag was er glastig te vinden, maar heb hem toch gevonden, wederom bij het aquarium:
Jan-van-Haasteren-Rariteitenkabinet-puzzel-1000-stukjes-terugkerend-element-zaag


Jan van Haasteren puzzel ‘Rariteitenkabinet’ - terugkerend element 30: Zelfportret Jan van Haasteren

Je ziet Jan van Haasteren (niet de tekenaar van deze puzzel) samen met Rob Derks (wel de tekenaar van deze puzzel) samen in 1 broek lopen. Dat is zeker een rariteit!!!
Jan-van-Haasteren-Rariteitenkabinet-puzzel-1000-stukjes-terugkerend-element-zelfportret-jan-van-haasteren


Hoe groot is de puzzel Jan van Haasteren 'Rariteitenkabinet' 1000 stukjes?

Ook deze puzzel heeft afmetingen van 68 (breedte) bij 49 (hoogte). Ik heb de puzzel gemaakt op een puzzelmat van 118 centimeter (lengte) x 66 centimeter (breedte).


Rariteitenkabinet gemaakt op een nieuwe puzzelmat

Ik heb deze puzzel eens gemaakt op een geheel nieuwe puzzelmat. Dat is de puzzelmat ‘Jumbo ‘Puzzle & Roll Puzzelmat Puzzelrol 500 – 1000 – 1500 Stukjes’. De puzzelmat heeft een afmeting van 118 centimeter (lengte) x 66 centimeter (breedte). Wil je de hele review lezen, bekijk dan mijn speciale review over deze JUMBO puzzelmat van 1000 stukjes.


Hoe lang doe je er over om deze puzzel van 1000 stukjes te maken?

Ik heb de puzzel ‘Rariteitenkabinet’ in alle rust gemaakt en heb er ook meerdere dagen over gedaan. Mooi op een puzzelmat gemaakt op de grond in de woonkamer. Ik neem wel de tijd op, maar ook weer niet heel precies, blijft toch een hobby dat puzzelen! Maar om een idee te geven hoe lang ik over deze JvH puzzel heb gedaan van 1000 stukjes:

  • Uitleggen van de stukjes: 20 minuten
  • Leggen van de randen = 35 minuten
  • Leggen van de rest van de stukjes = 5 uur en 30 minuten

Waardoor ik in totaal over deze puzzel heb gedaan = 6 uur en 20 minuten. Dat is een stuk sneller dan dat ik gemiddeld over een JvH legpuzzel doe, namelijk circa 8 uur. Ik begin zelfs even te twijfelen of ik niet een keer vergeten ben 1 uur te noteren, dit is namelijk wel erg snel. Of ik ben een betere puzzelaar geworden 🙂


Deze puzzel staat in 1 of meerdere zoekboeken

Deze puzzel staat in 1 of meerdere zoekboeken van Jan van Haasteren. Dit zijn niet alleen leuke zoekboeken om terugkerende elementen in te zoeken, je kunt de afbeelding van deze puzzel ook ideaal gebruiken als ‘extra’ grote poster tijdens het puzzelen! Bekijk het overzicht met onze ‘Jan van Haasteren zoekboeken


Over Jumbo puzzels

Jumbo_Logo
Jumbo (niet te verwarren met onze supermarkt Jumbo!) maakt speelgoed, spellen en puzzels. Jumbo heeft bijvoorbeeld de hele bekende spelletjes gemaakt als “Mens erger je niet” en “Stratego” en “PimPamPet”. Spelletjes die al generaties meegaan en nog altijd erg veel worden gespeeld door zowel jong als oud. Jumbo houdt zich al ongeveer sinds 1900 bezig met het maken en ontwikkelen van speelgoed. In de begin jaren van het bedrijf werd er alleen speelgoed geimporteerd uit andere andere landen naar Nederland. Echter sinds 1930 ongeveer werd besloten om ook eigen speelgoed te gaan maken, destijds met het fabriceren van houten speelgoed, wat destijds heel populair was. Vrijwel al het speelgoed werd in die jaren van hout gemaakt. Belangrijk speerpunt was dat het gemaakte speelgoed van Jumbo van erg goede kwaliteit moest zijn; het moest zo sterk zijn als een Olifant. Er moest een olifant op kunnen staan! De rode olifant is al jaren het kenmerk van de spellen en puzzels van Jumbo. De naam Jumbo en de rode olifant vormen vanaf circa 1935 samen het logo. De olifant van Jumbo is getekend door de heer Möhr. Hij werkte bij een reclamebureau en tekende met enige regelmaat voor het bedrijf Hausemann & Hötte. De heer Möhr kreeg op een gegeven moment de opdracht om een mooi, nieuw olifantlogo voor het speelgoed van Hausemann & Hötte te ontwerpen. Het logo is sindsdien steeds een beetje veranderd. Zo is bijvoorbeeld het oogje in de loop van de jaren steeds groter geworden en iets meer naar beneden gezakt, met als resultaat een vriendelijker olifantje.

Het olifantje werd vroeger niet alleen toegepast in de kleur rood, maar in allerlei kleuren zoals blauw, geel, zwart, wit en groen. Al die kleuren stonden gezellig en speels. De ene keer stond er bijvoorbeeld een gele olifant op de doos en de andere keer een rode. Er werd meestal gekeken welke kleur het beste bij de kleur van de doos paste. Pas aan het eind van de 60’er jaren is er definitief voor de rode olifant gekozen. Rood is namelijk een kleur die opvalt en de aandacht trekt.

Vanaf 1945 is Jumbo zich ook gaan richten op spelletjes gemaakt van karton. Jumbo staat dus al jaren garant voor een ijzersterke kwaliteit! Jumbo is een unieke Nederlandse onderneming met een rijke historie, met het hoofdkantoor in Zaandam. Er werken ongeveer 130 medewerkers voor Jumbo. Met een omzet van €75 miljoen is Jumbo een middelgrote Europese speler in speelgoed. Jumbo heeft Verkoop kantoren in Nederland, Belgie, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Ze exporteren naar meer dan 25 landen over de gehele wereld.

In 1980 start Jumbo met de productie van Jan van Haasteren Puzzels.


Jan van Haasteren ‘Rariteitenkabinet’ 1000 stukjes - waar te koop?

Aanbieder Prijs Naar website
Jvh-puzzels.nl 21,50 (Sept. 2020) Nu kopen
Puzzeldiscounter.nl 28,26 (Sept. 2020) Nu kopen
Legpuzzels.nl 21,99 (Sept. 2020) Nu kopen
Intertoys.nl 27,99 (Sept. 2020) Nu kopen
Bol.com Onbekend (Sept. 2020) Nu kopen
Spellenrijk.nl 23,95 (Sept. 2020) Nu kopen
Binnenenbuiten.shop 21,99 (Sept. 2020) Nu kopen
Makro.nl Onbekend (Sept. 2020) Nu kopen
Kalenderwinkel.nl 22,99 (Sept. 2020) Nu kopen
Donner.nl 24,95 (Sept. 2020) Nu kopen
Popshopcorry.nl 22,00 (Sept. 2020) Nu kopen

Jan van Haasteren ‘Rariteitenkabinet’ 1000 stukjes - Specificaties

EAN 8710126200322
Puzzel nummer 20032
Soort Product Puzzel
Puzzel thema Cartoon
Aantal stukjes 1000
Keurmerk CE
Doelgroep Kinderen en volwassenen
Type puzzel Legpuzzel
Merk JUMBO
Kleur Divers
Materiaal Karton
Leeftijd Vanaf 10 jaar

Reviews over deze puzzel

Plaats een review
1
2
3
4
5
Versturen
     
Annuleren

Plaats een review

Puzzel 1000 stukjes
Gemiddelde beoordeling:  
 1 reviews
door Gerben van Wijngaarden op Puzzel 1000 stukjes
Erg leuk!!

Ik heb de bovenstaande review geschreven. Dit is een van de laatst verschenen puzzels (Oktober 2020), en ik moet zeggen een op en top puzzel. Getekend door Rob Derks met herkenbare Jvh elementen erin en met eigen elementen van Rob Derks. Erg veel zoeken NA het leggen van de puzzel, en diverse historische elementen kunnen ontdekken, maakt het nog leuk om uit te zoeken wie bijvoorbeeld Medusa precies ook al weer was!

Deze puzzel gemaakt? Upload je foto + eventueel tekst

Heb je deze puzzel gemaakt, upload dan je gemaakt puzzel naar ons, inclusief een tekst erbij, hoe je het vond om deze puzzel te maken.

Deel deze pagina!