Jan van Haasteren ‘Olympische Spelen’ 1000 stukjes

Jan van Haasteren


Deel deze pagina!

Jan van Haasteren Puzzel 'Olympische Spelen'

Ik heb de puzzel ‘Olympische Spelen’ (Olympics) gemaakt – dit is nummer 01666, uitgifte in 1983. Ik heb de puzzel gemaakt uit een 3-in-combidoos met nummer 81385. Deze puzzel is getekend door Jan van Haasteren van de Studio Jan van Haasteren. Het is deze puzzel:
jan_van_haasteren_olympische_spelen_600x444
en dit is de 3-in-1 combidoos:
jan_van_haasteren_81385_3-in-1_combidoos


De eerste Jan van Haasteren puzzel getekend voor Jumbo!

Dit was Jan van Haasteren zijn eerste puzzel in opdracht van JUMBO! Je kunt een periode bij Jan van Haasteren onderscheiden van ‘Voor Jumbo’ en ‘Na Jumbo’ – zeker als je het hebt over de eerste puzzel van Jan van Haasteren. ‘Voor Jumbo’ was de eerste puzzel dus de puzzel ‘Popeye Vloerpuzzel (16 Stukjes)’ en ‘Na Jumbo’ was de eerste puzzel die Jan tekende de puzzel ‘Olympische Spelen‘, uit 1983.

Een toelichting hierop in een video:


Een toelichting op de puzzeldoos 81385

Ik heb de puzzel gemaakt uit deze prachtige 3-in-1 combidoos:


De puzzel ‘Olympische Spelen’ is ook in andere varianten verkrijgbaar

Deze puzzel is ook in andere varianten verkrijgbaar:

NummerNaamAantal stukjesJaarTekenaar
09601Olympische Spelen (Uitgave Diset - Grijze doos)10001990Jan van Haasteren
NummerNaamAantal stukjesJaarTekenaar
8021Olympische Spelen (Uitgave Diset - Groene doos)10001983Jan van Haasteren
NummerNaamAantal stukjesJaarTekenaar
01666Olympische Spelen10001983Jan van Haasteren
NummerNaamAantal stukjesJaarTekenaar
01490500-750-1000 Sportdag | Tennis | Olympische Spelen10001999Jan van Haasteren
NummerNaamAantal stukjesJaarTekenaar
813853 x 1000 Olympische Spelen | NY Marathon | Verenigd Europa (uitgave Intertoys)10002015Jan van Haasteren


Deze puzzel in de uitgave van Diset - Groene doos: zeldzaam!

Dit is een zeer zeldzame puzzel – in de uitgave van Diset en in de groene doos. Ik heb hiervan een video gemaakt:


Deze puzzel in de uitgave van Diset - Groene doos: afwijkende afmetingen

De afmetingen van deze verticale puzzel zijn anders dan die van een normale Jumbo puzzel van 1000 stukjes (alle afmetingen Jan van Haasteren puzzels):
– afmetingen Diset puzzel 1000 stukjes: 72 x 50 centimeter
– afmetingen Jumbo puzzel 1000 stukjes: 68 x 49 centimeter

Ook de afmetingen van deze doos zijn anders dan die van een normale Jumbo puzzeldoos van 1000 stukjes (alle afmetingen Jan van Haasteren puzzeldozen):
– afmetingen Diset puzzeldoos 1000 stukjes: 39 x 27 centimeter
– afmetingen Jumbo puzzeldoos 1000 stukjes: 37 x 27,5 centimeter


Bestaat een puzzel van 1000 Stukjes uit 1000 Stukjes?

Nee, niet altijd! Deze puzzel is verschenen in een variant, waarbij er op de puzzeldoos staat dat er 1000 stukjes inzitten. Maar in werkelijkheid bestaat de puzzel zelf niet uit 1000 Stukjes. Wil je precies zin welke jan van Haasteren puzzels dit zijn? Bekijk dan het overzicht ‘Jan van Haasteren puzzels met afwijkend aantal puzzelstukjes in de doos‘.


Het leggen van de puzzel

Ik heb deze keer de puzzel gelegd in een vakantiehuisje, ik had geen puzzelmat bij de hand, dus maar gewoon gelegd op de mat in de woonkamer van het vakantiehuisje:
jan_van_haasteren_‘olympische_spelen’_1000_stukjes_alles_op_puzzelmat
Zoals je ziet is het een verticale puzzel en heb ik 1 stukje gemist tijdens het sorteren van de rechte randen van de puzzel. Je ziet ook goed hoe groot de puzzelposter is die in de doos erbij zit. De afmetingen van de puzzel zelf zijn 68×49 centimeter en de poster is een stuk kleiner:
Jan van Haasteren ‘Olympische Spelen’ 1000 stukjes randen af mist 1 stukje
Ok bij deze puzzel ben ik begonnen met het bij elkaar zoeken van de puzzelstukjes met dezelfde kleuren. Je ziet een paar ‘matten’ tijdens deze Olympische spelen. Daarnaast is er een innie-mini zwembadje tijdens deze Olympische spelen. Er zijn trouwens wel erg veel sporten getekend op de puzzel door Jan. Het lijkt ook wel een combi van zomer- en winterspelen. naast het schansspringen zie je ook hordenlopen bijvoorbeeld:
Jan van Haasteren ‘Olympische Spelen’ 1000 stukjes 5pct af
Het lastigst waren de groene stukken op deze puzzel, al het gras waarop werd gesport of waarop je mensen ziet:
Jan van Haasteren ‘Olympische Spelen’ 1000 stukjes 30pct af
In vergelijking met de vorige foto zie je dat ik was begonnen met de hardloop-baan, dat was ook nog een lastig onderdeel. Ik vond hem niet heel eenvoudig om te maken moet ik zeggen:
Jan van Haasteren ‘Olympische Spelen’ 1000 stukjes 95pct af


Review video van deze puzzel

Ik heb deze puzzel gemaakt en hiervan een review video gemaakt:


Hoe lang doe je er over om deze puzzel te maken?

Ik heb de puzzel ‘Olympische Spelen’ in alle rust gemaakt en heb er ook meerdere dagen over gedaan. Mooi op een puzzelmat gemaakt op de grond in de woonkamer. Ik neem wel de tijd op, maar ook weer niet heel precies, blijft toch een hobby dat puzzelen! Maar om een idee te geven hoe lang ik over deze JvH puzzel heb gedaan van 1000 stukjes:


Over Jumbo puzzels

Jumbo_Logo
Jumbo (niet te verwarren met onze supermarkt Jumbo!) maakt speelgoed, spellen en puzzels. Jumbo heeft bijvoorbeeld de hele bekende spelletjes gemaakt als “Mens erger je niet” en “Stratego” en “PimPamPet”. Spelletjes die al generaties meegaan en nog altijd erg veel worden gespeeld door zowel jong als oud. Jumbo houdt zich al ongeveer sinds 1900 bezig met het maken en ontwikkelen van speelgoed. In de begin jaren van het bedrijf werd er alleen speelgoed geimporteerd uit andere andere landen naar Nederland. Echter sinds 1930 ongeveer werd besloten om ook eigen speelgoed te gaan maken, destijds met het fabriceren van houten speelgoed, wat destijds heel populair was. Vrijwel al het speelgoed werd in die jaren van hout gemaakt. Belangrijk speerpunt was dat het gemaakte speelgoed van Jumbo van erg goede kwaliteit moest zijn; het moest zo sterk zijn als een Olifant. Er moest een olifant op kunnen staan! De rode olifant is al jaren het kenmerk van de spellen en puzzels van Jumbo. De naam Jumbo en de rode olifant vormen vanaf circa 1935 samen het logo. De olifant van Jumbo is getekend door de heer Möhr. Hij werkte bij een reclamebureau en tekende met enige regelmaat voor het bedrijf Hausemann & Hötte. De heer Möhr kreeg op een gegeven moment de opdracht om een mooi, nieuw olifantlogo voor het speelgoed van Hausemann & Hötte te ontwerpen. Het logo is sindsdien steeds een beetje veranderd. Zo is bijvoorbeeld het oogje in de loop van de jaren steeds groter geworden en iets meer naar beneden gezakt, met als resultaat een vriendelijker olifantje.

Het olifantje werd vroeger niet alleen toegepast in de kleur rood, maar in allerlei kleuren zoals blauw, geel, zwart, wit en groen. Al die kleuren stonden gezellig en speels. De ene keer stond er bijvoorbeeld een gele olifant op de doos en de andere keer een rode. Er werd meestal gekeken welke kleur het beste bij de kleur van de doos paste. Pas aan het eind van de 60’er jaren is er definitief voor de rode olifant gekozen. Rood is namelijk een kleur die opvalt en de aandacht trekt.

Vanaf 1945 is Jumbo zich ook gaan richten op spelletjes gemaakt van karton. Jumbo staat dus al jaren garant voor een ijzersterke kwaliteit! Jumbo is een unieke Nederlandse onderneming met een rijke historie, met het hoofdkantoor in Zaandam. Er werken ongeveer 130 medewerkers voor Jumbo. Met een omzet van €75 miljoen is Jumbo een middelgrote Europese speler in speelgoed. Jumbo heeft Verkoop kantoren in Nederland, Belgie, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Ze exporteren naar meer dan 25 landen over de gehele wereld.

In 1980 start Jumbo met de productie van Jan van Haasteren Puzzels.


Jan van Haasteren ‘Olympische Spelen’ 1000 stukjes - waar te koop?

Aanbieder Prijs Naar website
Bol.com Onbekend (Juli 2023) Nu kopen
Goedspeelgoed.nl 50,00 Nu kopen
Blokker.nl 7,00 Nu kopen

Jan van Haasteren ‘Olympische Spelen’ 1000 stukjes - Specificaties

EAN Onbekend
Puzzel nummer 01666
Soort Product Puzzel
Puzzel Thema Cartoon
Aantal Stukjes 1000
Keurmerk CE
Doelgroep Kinderen en Volwassenen
Type Puzzel Legpuzzel
Merk JUMBO
Kleur Divers
Materiaal Karton
Leeftijd Vanaf 10 jaar

Reviews over deze puzzel

Plaats een review
1
2
3
4
5
Versturen
     
Annuleren

Plaats een review

Puzzel 1000 stukjes
Gemiddelde beoordeling:  
 1 reviews
door Gerben van Wijngaarden op Puzzel 1000 stukjes
Bijzonder!

Ik heb de bovenstaande review geschreven in Juli 2023. Het was bijzonder, want dit was de eerste puzzel van Jan van Haasteren voor Jumbo. Zou hij er zelf tevreden over zijn geweest? Ik heb een puzzel gezien met ontzettend veel belevenis er in. Je blijft maar kijken naar wat er allemaal gebeurt. Blijft een bijzondere puzzel, ook door de zeldzame varianten die hiervan zijn uitgebracht

Deze puzzel gemaakt? Upload je foto + eventueel tekst

Heb je deze puzzel gemaakt, upload dan je gemaakt puzzel naar ons, inclusief een tekst erbij, hoe je het vond om deze puzzel te maken.

Deel deze pagina!