Jan van Haasteren Kerst puzzels

Jan van Haasteren heeft meerdere puzzels over Kerst gemaakt. Veel mensen vinden het leuk om te puzzelen met de seizoenen of de evenementen of feesten die er zijn: als het kerst is is het ook leuk om een kerstpuzzel te maken. JvH heeft meerdere puzzels met het element Kerst erin gemaakt of over Kerst. Hij heeft puzzels gemaakt over de ‘Kerstbomen markt‘, ‘Het kerstdiner‘, ‘Kerstkoopjes‘ en ‘Kerst (Kerstmis)‘, ‘Kerstavond‘ en ‘Sneeuwpret (Streetlife)‘ en ‘De Fabriek van de Kerstman‘ en ‘Het Dorp van de Kerstman‘. Dit zijn de volgende puzzels:


500 stukjes, Kerst XL, nummer 20020, jaar 2020, tekenaar Jan van Haasteren.

Dit is een puzzel met extra grote stukjes. Wat je op deze puzzel ziet is een tafereel in een stad tijdens Kerst. Je ziet een arre-slee met rendieren door de stad, en een kerstman wordt bijna van de arre-slee geslingerd. Je ziet heel veel mensen die hun kerstinkopen doen; cadeautjes kopen voor Kerst. Je ziet mensen met kerstbomen lopen, kerstbomen op een auto, kerstbomen die verkocht worden. Een prima puzzel om alvast in de kerst-sfeer te komen! NB: deze puzzel is hetzelfde als de puzzel ‘Kerstmis’, waarvan je de afbeelding hieronder ziet, alleen dan in 500 tukjes XL.

750 stukjes, Kerst XL, nummer 2986-36, tekenaar Jan van Haasteren, uitgave Ceaco, Holiday Laughs.

Dit is exact dezelfde afbeelding / puzzel als de Kerst 500 XL puzzel van hierboven, alleen andere uitgever.

1000 stukjes, Kerstmis (Christmas), nummer 13007, jaar 2009, tekenaar Jan van Haasteren.

puzzel-1000-stukjes-jan-van-haasteren-kerst-puzzel-af-foto-puzzel
En een algemene review over deze puzzel ‘Kerst’ of ‘Kerstmis’:

Meer weten? Lees mijn review over deze puzzel, alleen nu in de 1000 stukjes variant.

1000 stukjes, Kerstavond (Christmas Eve), nummer 19030, jaar 2016, tekenaar Jan van Haasteren.

jan-van-haasteren-kerstavond-puzzel-1000-stukjes-600-444
Deze puzzel geeft een tafereel weer van een kerstavond bij de mensen thuis. Je ziet veel sneeuw op de daken van de huizen liggen. Een kerstman en een rendier vallen vanaf een dak naar beneden en de kerstman hangt aan de dakgoot. Er hangt veel kerstverlichting aan de schuttingen en de huizen van de mensen. Al met al ziet het er erg gezellig uit. Je ziet in een tuintje ook dat men buiten een kerstdiner gaat houden, waarschijnlijk meet familie en vrienden. Lijkt me een beetje koud trouwens 🙂 Tevens zie je nog een ijsbaan in een tuin, een man rent met een kerstboom.
Een een algemene review over de puzzel ‘Kerstavond’:

Meer weten? Lees mijn review over deze puzzel.

2-in-1 (Kerstdiner en Kerstbomen Markt), 2×1000 stukjes, nummer 19061, jaar 2017, tekenaar Dick Heins.

puzzel-1000-stukjes-jan-van-haasteren-kerstbomen-markt-op-puzzelmat-alleen-puzzel-af-600-444
Op de ‘Kerstbomen markt’ zie je natuurlijk veel kerstbomen. Iedereen is er één aan het kopen. Je ziet ook wat tentjes waar mensen wat eten en drinken kunnen kopen, vast en zeker ook glühwein. Een sneeuwpop zit te lezen bovenop zo’n tentje! Veel sneeuw en sommige mensen zijn aan het schaatsen. Mensen zijn goed warm gekleed want het ziet er behoorlijk koud uit.
En een algemene review van de puzzel ‘Kerstbomenmarkt’:

puzzel-1000-stukjes-jan-van-haasteren-kerst-diner-puzzel-af-alleen-puzzel-800-600
De tweede puzzel in deze doos: ‘Het Kerstdiner’ – hier loopt het behoorlijk uit de hand, zoals was te verwachten bij een Jan van Haasteren puzzel!
En een algemene review van de puzzel ‘Kerstdiner’:

Meer weten? Lees mijn reviews over deze puzzels: ‘Het Kerstdiner‘ of ‘Kerstbomen markt‘.

2-in-1 (Kerstkoopjes en Black Friday) 2×1000 stukjes, Kerstkoopjes, nummer 19098, jaar 2019, tekenaar Dick Heins, met gratis stickers.

jan-van-haasteren-kerstkoopjes-puzzel-1000-stukjes-600-444
Op de puzzel kerst koopjes van Jan van Haasteren zie je heel veel mensen kerstinkopen doen in een groot winkelcentrum. In het midden van het winkelcentrum staat een hele grote en hoge kerstboom. En in die kerstboom zit een aap. En er hangt een meneer aan een touw die de piek op de kerstboom zet.Je ziet heel veel mensen met pakjes oftewel kerstcadeaus. Tevens zie je ook twee rendieren in dit winkelcentrum. Zoals het bij Kerstmis hoort zie je natuurlijk ook een kerstman in het winkelcentrum.
En een algemene review van de puzzel ‘Kerstkoopjes’:

Meer weten? Lees mijn review over deze puzzel.

Streetlife (Sneeuwpret), puzzel van 1000 stukjes, tekenaar Jan van Haasteren.

Verschenen in meerdere varianten van 1000 stukjes, namelijk met de nummers: 81247 (Jumbo Formido), 81453D (Scandinavië uitgave), 81453V (Scandinavië uitgave) en verschenen in een 3-in-1 combidoos met nummer 81002.
jan-van-haasteren-streetlife-puzzel-1000-stukjes-600-444
Dit is niet een specifieke Kerstpuzzel, maar is wel een puzzel waarin een kerst-tafereel voorkomt, namelijk veel sneeuw! En veel sneeuwpret! Dat willen we het liefst met kerst en kan soms ook voorkomen, dat er een mooi pak sneeuw ligt. Daarom heb ik hem toch vermeld bij de lijst met kerstpuzzels.
Meer weten? Lees mijn review over deze puzzel.

1000 stukjes, ‘De Fabriek van de Kerstman’, deze is niet los verkrijgbaar in een puzzel van 1000 stukjes.

Deze zit alleen in een 2-in-1 combidoos, samen met de puzzel ‘Nieuwjaarsfeestje’ (ook wel eens ‘Fijne Feestdagen’ genoemd). Deze puzzel heeft nummer 19024 (uitgave in 2015) of 19082 (uitgave in 2018). Tekenaar Rob Derks.
jan-van-haasteren-fabriek-van-de-kerstman-puzzel-1000-stukjes-600-444
Dit is een erg leuke puzzel, waarin heeeel veel kerstmannetjes voorkomen, die allemaal cadeautjes aan het maken zijn in een fabriek. Past prima bij de kerstsfeer!
En een algemene review van de puzzel ‘Fabriek van de Kerstman’:

Meer weten? Lees mijn review over deze puzzel.

1000 stukjes, ‘Het Dorp van de Kerstman’, deze is ook nog verkrijgbaar in een puzzel van 5000 stukjes.

Deze puzzel heeft nummer 20075 (uitgave in 2022). Tekenaar is Rob Derks.

Dit is een puzzel waarin het dorp van de kerstman wordt getoond. Waar hij woont en wat er gebeurt. Een typisch kerst tafereel met veel sneeuw. Blijkbaar hoort dat toch bij een Dorp van de kerstman. Wederom de gebruikelijke kerst items als rendieren, kerstbomen, kerstkransen en besneeuwde daken. Wederom een erg leuke puzzel door Rob Derks.
En een algemene review van de puzzel ‘Het Dorp van de Kerstman’:
jan_van_haasteren_dorp_van_de_kerstman_600_444
Meer weten? Lees mijn review over deze puzzel.

Overzicht van alle Jan van Haasteren kerstpuzzels

Bekijk een volledig overzicht van alle Jan van Haasteren kerstpuzzels

Andere Jan van Haasteren puzzel thema’s?

Je kunt puzzels zoeken met als thema zwembad of zwemmen, maar er zijn er meerdere. Iedereen puzzelt anders en sommige mensen puzzelen naar de tijd van het jaar, of als een evenement komt. Je kunt tijdens Oud en Nieuw bijvoorbeeld puzzelen met de puzzel over de Nieuwjaarsduik. Ik heb een overzicht gemaakt van een aantal andere JvH thema’s:
Jan van Haasteren Zwembad
Jan van Haasteren Camping of Kamperen
Jan van Haasteren Winter

Zoekboeken met het thema ‘Kerst’

Je kunt ook zoekboeken gebruiken als je de puzzels maakt met het thema ‘Kerst’. Lang niet bij alle puzzels zit een poster en een zoekboek maakt het puzzelen dan makkelijker. In een zoekboek zit namelijk een behoorlijk grote afbeelding van de kerstpuzzels. Of dat je het gewoon gebruikt als echt zoekboek. Welke zoekboeken passen bij deze kerstpuzzels? Of: welke puzzels met het thema ‘kerst’ staan in deze zoekboeken? Ik heb een overzicht gemaakt. Je kunt in ieder geval ‘gebruiken’ de volgende zoekboeken:
– Jan van Haasteren Zoekboek: December Zoekboek (8 zoekplaten / puzzels staan daar in)
– Jan van Haasteren Zoekboek: Winterpret (8 zoekplaten / puzzels staan daar in) – deze sluit wel iets minder aan bij ‘kerst’
– Jan van Haasteren Zoekboek: Kerstmis (4 zoekplaten / puzzels staan daar in)

Allerlei andere kerstpuzzels

In de onderstaande tabel links naar de diverse andere soorten kerstpuzzels die je kunt maken tijdens de kerstdagen: