Jan van Haasteren ‘Kerst’ of ‘Kerstmis’ 1000 stukjes

Jan van Haasteren


Deel deze pagina!

Jan van Haasteren 'Kerst'

Indien je op zoek bent naar de Jan van Haasteren Puzzel van 1000 stukjes die heet ‘Kerst’ of ‘Kerstmis’, dan is dat deze:
puzzel-1000-stukjes-jan-van-haasteren-kerst-alleen-doos-2
Ik heb de bovenstaande puzzel gemaakt en die heeft nummer 13007. Deze puzzel is uitgegeven in het jaar 2009 en de tekenaar is Jan van Haasteren.
Deze puzzel ‘Kerst’ is ook nog verkrijgbaar in een andere variant namelijk:

  • Kerst, 500XL stukjes, Jumbo nr. 20020, jaar 2020, tekenaar Jan van Haasteren

Deze puzzel van 1000 stukjes heeft een formaat 68 (breedte) x 49 (hoogte). Ik heb deze puzzel gemaakt op een puzzelmat die 1 meter 60 breed is en 90 CM hoog.


Wat kom je allemaal tegen als je deze Jan van Haasteren legpuzzel hebt gemaakt?

Ten eerste heb ik een algemene ‘review’ gemaakt met allerlei leuke dingen die mij opvielen, bekijk ze in de volgende video:

De puzzel ‘Kerst’ is ontzettend leuk om te maken. Met veel typische items die je tijdens Kerst mag verwachten. De setting is een drukke kerstavond waarschijnlijk in een redelijk grote stad. Ik vermoed dat nog heel wat mensen de kerstinkopen moeten doen. Want het is chaos tijdens Kerst in deze puzzel. Een typische Jan van Haasteren legpuzzel dus. Ook in deze puzzel is er weer heel veel te zien en te ontdekken. Hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet. Mij zijn de onderstaande leuke dingen opgevallen. Ik begin met de leukste 🙂

1. Hoeveel muisjes tel jij op deze ‘Kerst’ puzzel?
Dat is een hele zoektocht! Ik had er eerst 3 gevonden, tot mijn kinderen er nog 2 zagen. In totaal zijn er dus 5! Je ziet ze in de volgende video, waar ze zijn verstopt:

Echter, na enig speurwerk op de puzzel, vond ik later toch nog een muisje nummer 6!! Waar die zich bevindt zie je in de volgende video:

Op de foto muisje 6:
Puzzel-1000-stukjes-Jan-van-Haasteren-Kerst-muisje-6

2. De handtekening + jaartal van Jan van Haasteren
Geheel rechts onderin zie je de handtekening van Jan van Haasteren op een soort meterkastje, en het jaartal waarin de puzzels is gemaakt, namelijk 2009. Het papier is vast geprikt middels een pijl op dat meterkastje.

Puzzel-1000-stukjes-Jan-van-Haasteren-Kerst-handtekening-tekenaar

3. Een kadootje voor ‘Ms. Snow’
Er ligt een kadootje in de sneeuw voor ‘Ms Snow’, geheel rechts onderin op de puzzel. Lastig te lezen op de doos, maar op de puzzel kon ik het wel goed lezen.

Puzzel-1000-stukjes-Jan-van-Haasteren-Kerst-kado-Ms-snow

4. De menu kaart op het oliebollen kraampje.
Leuk element is de menu kaart op het oliebollen kraampje. Vraag is waarom die daar hangt en wat het nut er van is. Ik kan niet lezen wat er op de menu kaart staat, dat is jammer. Lijkt me niet dat je in het kraampje allerlei menu’s met oliebollen kunt bestellen en afhalen 🙂 ?

Puzzel-1000-stukjes-Jan-van-Haasteren-Kerst-menu-kaart-oliebollenkraam

5. Een mes dwars door het huis heen!
Prachtig element op de puzzel is het mes dat dwars door het huis heen gaat, kan natuurlijk niet, maar toch zie je hem.

Puzzel-1000-stukjes-Jan-van-Haasteren-Kerst-mes-door-huis

6. Mevrouw die een boek leest wordt bedreigd met een mes
Een wat oudere mevrouw die het boek ‘Horror’ leest, wordt door een opkomend handje naast haar stoel bedreigd met een mes. Tja, dat kan natuurlijk gebeuren als je een horror boek leest.

Puzzel-1000-stukjes-Jan-van-Haasteren-Kerst-mevrouw-horror-boek


Verder nog over de Jan van Haasteren 'Kerst' puzzel 1000 stukjes

Ik heb deze puzzel geheel alleen gelegd. Heb hem gemaakt op een puzzelmat, zodat ik hem tussen door nog eens makkelijk kon verplaatsen. In dit geval heb ik hem inderdaad meerdere keren moeten verschuiven in plaats van oprollen. Altijd handig zo’n puzzelmat! Ik heb hem gemaakt over meerdere dagen, kom er vrijwel nooit aan toe om een puzzel in 1 keer in zijn geheel te leggen, zeker niet als ik naar de tijd kijk die ik er mee bezig ben. Ik puzzel ook altijd op mijn gemak; het is geen race tegen de klok.
Ik heb er in totaal over gedaan: 8 uur en 30 minuten. Ik was relatief lang bezig met het uitleggen van de puzzel en het leggen van de randen. Dit duurde deze keer 1 uur en 10 minuten. De overige tijd voor het leggen van de hele puzzel duurde nog eens 7 uur en 20 minuten. Waarbij is dus uiteindelijk kom op 8,5 uur.

Ik had deze puzzel tweedehands gekocht en de verkoper garandeerde mij dat de puzzel compleet was. Daar moeten we dan maar van uitgaan (trouwens gekocht voor 10 euro – gangbare prijs voor een tweedehands puzzel). Ik ben begonnen met het uitleggen van alle stukjes uit de doos. Meteen sorteer ik dan de rechte stukjes eruit voor de randen. Dit is dan het resultaat:
puzzel-1000-stukjes-jan-van-haasteren-kerst-alles-stukjes-uitgelegd-randen-gesorteerd
Vervolgens ben ik de randen gaan legge, en wat was het resultaat? Ik miste 1 stukje bij de randen (linksonder), grrrr.
puzzel-1000-stukjes-jan-van-haasteren-kerst-randen-gelegd-1-stukje-mist
Vraag is dan: mist er een stukje, of heb ik niet goed uitgesorteerd? En: ga ik het stukje nu eerst zoeken (maar wellicht mist hij), of kom ik dat stukje vanzelf wel tegen als ik verder puzzel. Ik heb er voor gekozen om toch maar op zoek te gaan naar het puzzelstukje, en uiteindelijk had ik hem toch gevonden, zodat de randen wel compleet waren. Puzzelt wel zo lekker verder met een complete rand 🙂 . Vervolgens ben ik de stukjes met kleuren bij elkaar gaan zoeken. De helikopter, de politie-auto’s, de huizen bovenaan de puzzel en de ramen van de overige huizen. Dat werkte goed, eerste de makkelijke stukken leggen. Ik moet trouwens zeggen dat de gebouwen bovenaan de puzzel met alle grijze ramen het moeilijkst waren. Maar: leuke uitdaging! Het begin van het sorteren op kleur:
puzzel-1000-stukjes-jan-van-haasteren-kerst-stukjes-met-kleur-bij-elkaar-zoeken
Uiteindelijk het resultaat na 1 uur puzzelen – het lijkt niet heel ver, maar de oliebollen kraam is deels gedaan, en wat gebouwen, de helikopter en nog meer stukjes bij elkaar gezocht:
puzzel-1000-stukjes-jan-van-haasteren-kerst-na-1-uur-stand-van-zaken
Vervolgens ook de arreslee gelegd, de rode auto, en wat mensen die kerstinkopen doen onderaan de puzzel, en de helikopter verder af:
puzzel-1000-stukjes-jan-van-haasteren-kerst-30-pct-af
Ongeveer 70% van de puzzel af, de politie-auto’s, de huizen links en rechts vrij ver en veel van de mensen die in de sneeuw lopen:
puzzel-1000-stukjes-jan-van-haasteren-kerst-70-pct-af
En vrijwel af, zoals je ziet had ik erg veel moeite met de huizen en de ramen bovenaan de puzzel. En nog een aantal vrij witte stukjes, die lastig te leggen waren:
puzzel-1000-stukjes-jan-van-haasteren-kerst-97pct-af
En het eindresultaat, was een erg leuke puzzel om te leggen. Bekijk vooral nog even wat ik allemaal heb kunnen ontdekken in de puzzel:
puzzel-1000-stukjes-jan-van-haasteren-kerst-puzzel-af-puzzel---doos
en
puzzel-1000-stukjes-jan-van-haasteren-kerst-puzzel-af-foto-puzzel-def


Jan van Haasteren 'Kerst' 1000 stukjes - Terugkerende elementen

In deze puzzel staan erg veel terugkerende elementen van Jan van Haasteren. Ik heb eens een poging gedaan ze allemaal op video en foto te zetten, en de lijst vind je dan hieronder terug. Zoals je ziet, zijn het er erg veel. Ik heb daarom (naast de andere leuke elementen), deze puzzel ook een ruime 5 sterren score gegeven.


Jan van Haasteren puzzel ‘Kerst’ - terugkerend element 1: 'Het Gebit’

Het gebit is vaak heel lastig te vinden, omdat hij heel klein is. Altijd vind je vlakbij het gebit ook een tandenborstel en tandpasta. Ik heb hem kunnen vinden:

jan_van_haasteren_puzzel_‘kerst’_-_terugkerend_element_het_gebit’


Jan van Haasteren puzzel ‘Kerst’ - terugkerend element 2: 'De Sigaar’

De sigaar kon ik eerst helemaal niet vinden en dacht dat hij ook niet op deze puzzel aanwezig zou zijn, maar uiteindelijk was hij er wel, nou ja, half, deels verstopt in de sneeuw, helemaal onderaan de puzzelrand:

Jan van Haasteren puzzel ‘Kerst’ - terugkerend element 'De Sigaar’


Jan van Haasteren puzzel ‘Kerst’ - terugkerend element 3: 'De Bril’

De bril is ook vaak lastig te vinden (nemen we hierbij de brillen die ‘los’ zijn, niet de brillen die mensen op hun hoofd dragen), omdat hij ook klein is. Ik dacht dat er eerst 1 bril zou zijn, maar er zijn twee brillen te zien op de puzzel. Waarvan er 1 heel lastig te vinden is. Je ziet ze op de video en de lastigste ook op de foto:

Jan van Haasteren puzzel ‘Kerst’ - terugkerend element 'De Bril (2x)’
EDIT: tijdens het vastleggen van Sinterklaas ben ik nog een bril 3 tegengekomen, die valt namelijk van de kerstman af, als we die meetellen (?) zijn er dus drie:
Jan van Haasteren puzzel ‘Kerst’ - terugkerend element 'Sinterklaas’
EDIT-2: Zo zie je maar weer, nog een bril gevonden, toen ik met mijn dochter van 9 jaar naar de puzzel keek. Als we deze mogen meetellen, die ‘vliegt’ van iemands hoofd af, namelijk van de Kerstman. Dan hebben we dus 4 brillen (!):
Bril-4


Jan van Haasteren puzzel ‘Kerst’ - terugkerend element 4: 'De Periscoop’

De persicoop komt ook vrijwel altijd terug op de JvH puzzels, ook nu weer, zie:

Jan van Haasteren puzzel ‘Kerst’ - terugkerend element 'De Periscoop’


Jan van Haasteren puzzel ‘Kerst’ - terugkerend element 5: 'De Haaienvin’

Natuurlijk, de Haaienvin, die is altijd aanwezig en het kenmerk van de JvH puzzels. Hij zoeft nog even mooi onder de rendieren door:

Jan van Haasteren puzzel ‘Kerst’ - terugkerend element 'De Haaienvin’


Jan van Haasteren puzzel ‘Kerst’ - terugkerend element 6: 'De Indiaan’

De indiaan komt ook vrij vaak terug, hij is een beetje verstopt tussen de andere kerst-inkopers:

Jan van Haasteren puzzel ‘Kerst’ - terugkerend element 'De Indiaan’


Jan van Haasteren puzzel ‘Kerst’ - terugkerend element 7: 'Sinterklaas’

Tuurlijk, Sinterklaas is onmisbaar, maar gaat hij in deze puzzel de strijd aan met de Kerstman? Wie is nu de kerstman en wie Sinterklaas? Sinterklaas is niet echt te zien, maar hij moet – gezien zijn staf – toch de Kerstman redden van het dak:
Jan van Haasteren puzzel ‘Kerst’ - terugkerend element 'Sinterklaas’


Jan van Haasteren puzzel ‘Kerst’ - terugkerend element 8: 'De Handjes’

De handjes zijn er in deze puzzel heeel veel, die heb ik niet allemaal opgezocht, een paar leuke in de video, en een leuke op de foto (ik vond het handje bij het dak van de oliebollen kraam wel erg leuk):

Jan van Haasteren puzzel ‘Kerst’ - terugkerend element 'De Handjes’


Jan van Haasteren puzzel ‘Kerst’ - terugkerend element 9: 'De Pijlen’

De pijlen zijn ook een vaak terugkerend element in de JvH legpuzzels. In deze puzzel heb ik er 2 kunnen binnen. Waar ze zijn, zie je hieronder:

Op de foto, pijl 1:

Op de foto, pijl 2:
De-pijl-2


Jan van Haasteren puzzel ‘Kerst’ - terugkerend element 10: 'Super Slak’

Super Slak heeft ook bijna altijd een vaste plek binnen een puzzel. Meestal lijkt Super Slak echt haast te hebben of toch op de vlucht te zijn of ergens achteraan te zitten. In deze puzzel jaagt Super Slak op de donkere jongen? Of is er iets anders?

Terugkerend-element-super-slak-jan-van-haasteren


Jan van Haasteren puzzel ‘Kerst’ - terugkerend element 11: 'De Pleisters’

Pleister zijn zeker een vast terugkerend element. Echter, ook vaak lastig te vinden, omdat ze heel klein zijn. Vraag is ook: hoeveel pleisters vind je in een puzzel? In deze puzzel heb ik er maar 1 gevonden:

Terugkerend-element-pleisters-van-haasteren


Jan van Haasteren puzzel ‘Kerst’ - terugkerend element 12: 'De Oogjes’

De oogjes die komen heel veel voor in elke puzzel. In deze puzzel zijn er heel veel, ik heb ze niet allemaal geteld of opgezocht. Zoek ze zelf allemaal! Ik vond deze voor je, bij de arreslee van de Kerstman:

Terugkerend-element-oogjes-van-haasteren


Jan van Haasteren puzzel ‘Kerst’ - terugkerend element 13: 'De Zaag’

De Zaag die altijd iets doormidden zaagt, komt ook heel vaak terug, best goed te vinden. Maar waarom is de zaag er?

Jan van Haasteren puzzel ‘Kerst’ - terugkerend element 'De Zaag’


Jan van Haasteren puzzel ‘Kerst’ - terugkerend element 14: 'De Slang’

De slang zie je ook in deze puzzel, beetje ondergedompeld in de sneeuw, maar hij is er!

Jan van Haasteren puzzel ‘Kerst’ - Slang


Jan van Haasteren puzzel ‘Kerst’ - terugkerend element 15: 'De Krab’

De krab, geen puzzel van Jan van Haasteren zonder de krab! De krab die kruipt lekker rond in de sneeuw, en heeft een paar oliebollen bemachtigd. Dat zal hem lekker smaken!

Jan van Haasteren puzzel ‘Kerst’ - De Krab


Jan van Haasteren puzzel ‘Kerst’ - terugkerend element 16: 'De Spoken’

Spoken of Spookjes komen ook vaak voor op de puzzels van Jan van Haasteren. Op deze puzzel heb ik er 2 gevonden. Ze kijken beide een beetje angstig. 1 zit er in de helikopter, en de andere kijkt uit het raam naar buiten, naar alle kerst drukte.

Jan van Haasteren puzzel ‘Kerst’ - terugkerend element 'De Spoken’


Jan van Haasteren puzzel ‘Kerst’ - terugkerend element 17: 'De Katten’

Vaak zie je wel 1 of meerdere katten of poezen op de puzzels terug. Deze keer maar 1, die probeert een vogel te pakken op het dak van de oliebollen kraam.

Jan van Haasteren puzzel ‘Kerst’ - terugkerend element 'De Katten’


Jan van Haasteren puzzel ‘Kerst’ - terugkerend element 18: 'Jan van Haasteren zelf!’

Niet altijd, maar regelmatig tekent Jan van Haasteren zichzelf ook op een puzzel, niet altijd makkelijk te vinden. Ik denk hem op deze puzzel te hebben gevonden, met een pet op, tijdens Kerst. Je ziet de afbeelding van Jan altijd op de doos van de puzzel, dus dan weet je hoe hij eruit ziet.

Jan van Haasteren puzzel ‘Kerst’ - terugkerend element 'Jan van Haasteren zelf’


Hoe lang doe je er over om de puzzel Jan van Haasteren 'Kerst' 1000 stukjes te leggen?

Ik heb deze puzzel alleen gemaakt, en verdeeld over meerdere dage. Ik heb hem ook gemaakt op een puzzelmat. Altijd handig als hij nog eens verplaatst moet worden. Ik begin altijd met alle stukjes om te draaien en vervolgens de rand te leggen. Ik moet zeggen, de stukjes uitleggen (omdraaien) doe ik vrijwel altijd 30 minuten over. Echter ik ben ongeveer 45 minuten bezig geweest met het leggen van de rand. Dat was wel wat langer dan gemiddeld, zaten lastige elementen in, die niet niet zo snel legt. Vervolgens na de rand ga ik deels op kleur sorteren en dan leggen. Ik heb over de rest van het leggen van de puzzel nog eens 7 uur en 15 minuten gedaan. Wat in totaal dus oplevert een tijd van 8,5 uur. Poef, dat was een hele klus. Ik weet dat sommige mensen erg snel kunnen leggen, geen idee hoe ze dat doen en of je het kunt leren. Ik vind snelheid minder van belang, gaat mij vooral ook om het leggen van een leuke puzzel. Maar dan weet je hoe lang ik erover heb gedaan!


Deze puzzel staat in 1 of meerdere zoekboeken

Deze puzzel staat in 1 of meerdere zoekboeken van Jan van Haasteren. Dit zijn niet alleen leuke zoekboeken om terugkerende elementen in te zoeken, je kunt de afbeelding van deze puzzel ook ideaal gebruiken als ‘extra’ grote poster tijdens het puzzelen! Bekijk het overzicht met onze ‘Jan van Haasteren zoekboeken


Over Jumbo puzzels

Jumbo_Logo
Jumbo (niet te verwarren met onze supermarkt Jumbo!) maakt speelgoed, spellen en puzzels. Jumbo heeft bijvoorbeeld de hele bekende spelletjes gemaakt als “Mens erger je niet” en “Stratego” en “PimPamPet”. Spelletjes die al generaties meegaan en nog altijd erg veel worden gespeeld door zowel jong als oud. Jumbo houdt zich al ongeveer sinds 1900 bezig met het maken en ontwikkelen van speelgoed. In de begin jaren van het bedrijf werd er alleen speelgoed geimporteerd uit andere andere landen naar Nederland. Echter sinds 1930 ongeveer werd besloten om ook eigen speelgoed te gaan maken, destijds met het fabriceren van houten speelgoed, wat destijds heel populair was. Vrijwel al het speelgoed werd in die jaren van hout gemaakt. Belangrijk speerpunt was dat het gemaakte speelgoed van Jumbo van erg goede kwaliteit moest zijn; het moest zo sterk zijn als een Olifant. Er moest een olifant op kunnen staan! De rode olifant is al jaren het kenmerk van de spellen en puzzels van Jumbo. De naam Jumbo en de rode olifant vormen vanaf circa 1935 samen het logo. De olifant van Jumbo is getekend door de heer Möhr. Hij werkte bij een reclamebureau en tekende met enige regelmaat voor het bedrijf Hausemann & Hötte. De heer Möhr kreeg op een gegeven moment de opdracht om een mooi, nieuw olifantlogo voor het speelgoed van Hausemann & Hötte te ontwerpen. Het logo is sindsdien steeds een beetje veranderd. Zo is bijvoorbeeld het oogje in de loop van de jaren steeds groter geworden en iets meer naar beneden gezakt, met als resultaat een vriendelijker olifantje.

Het olifantje werd vroeger niet alleen toegepast in de kleur rood, maar in allerlei kleuren zoals blauw, geel, zwart, wit en groen. Al die kleuren stonden gezellig en speels. De ene keer stond er bijvoorbeeld een gele olifant op de doos en de andere keer een rode. Er werd meestal gekeken welke kleur het beste bij de kleur van de doos paste. Pas aan het eind van de 60’er jaren is er definitief voor de rode olifant gekozen. Rood is namelijk een kleur die opvalt en de aandacht trekt.

Vanaf 1945 is Jumbo zich ook gaan richten op spelletjes gemaakt van karton. Jumbo staat dus al jaren garant voor een ijzersterke kwaliteit! Jumbo is een unieke Nederlandse onderneming met een rijke historie, met het hoofdkantoor in Zaandam. Er werken ongeveer 130 medewerkers voor Jumbo. Met een omzet van €75 miljoen is Jumbo een middelgrote Europese speler in speelgoed. Jumbo heeft Verkoop kantoren in Nederland, Belgie, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Ze exporteren naar meer dan 25 landen over de gehele wereld.

In 1980 start Jumbo met de productie van Jan van Haasteren Puzzels.


Jan van Haasteren ‘Kerst’ of ‘Kerstmis’ 1000 stukjes - waar te koop?

Aanbieder Prijs Naar website
Legpuzzels.nl 16,99 (Mei 2020) Nu kopen
Bol.com 14,99 (Mei 2020) Nu kopen
Spellenrijk.nl 17,95 (Mei 2020) Nu kopen
Opkoopjes.nl 14,50 (Mei 2020) Nu kopen
Blokker.nl 25,52 (Mei 2020) Nu kopen
Internet-toys.com 13,55 (Mei 2020) Nu kopen
JVH-puzzels.nl 16,00 (Mei 2020) Nu kopen

Jan van Haasteren ‘Kerst’ of ‘Kerstmis’ 1000 stukjes - Specificaties

EAN 8710126130070
Puzzel nummer 13007
Soort Product Puzzel
Puzzel thema Cartoon
Aantal stukjes 1000
Keurmerk CE
Doelgroep Kinderen en volwassenen
Type puzzel Legpuzzel
Merk Jumbo
Kleur Diverse
Materiaal Karton
Leeftijd Vanaf 10 jaar
Gewicht 600 gram

Reviews over deze puzzel

Plaats een review
1
2
3
4
5
Versturen
     
Annuleren

Plaats een review

Puzzel 1000 stukjes
Gemiddelde beoordeling:  
 1 reviews
door Gerben van Wijngaarden op Puzzel 1000 stukjes
Super goed!

Ik heb de bovenstaande review geschreven. Ik vond deze puzzel echt een topper, omdat je niet alleen tijdens het puzzelen wordt verrast (wat zie ik daar nou?), maar ook na het puzzelen vind je nog heel veel items die je niet hebt gezien. Het is een echte zoek-puzzel. En soms moet je lachen om wat Jan van Haasteren heeft getekend. Een 5+ zou ik zeggen

Deze puzzel gemaakt? Upload je foto + eventueel tekst

Heb je deze puzzel gemaakt, upload dan je gemaakt puzzel naar ons, inclusief een tekst erbij, hoe je het vond om deze puzzel te maken.

Deel deze pagina!