Hoe oud is Jan van Haasteren

Jan van Haasteren is 88 jaar (24 Februari 1936).

Jan van Haasteren 88 jaar!

Jan van Haasteren 87 jaar!
Toen Jan 87 jaar werd, zijn er meerdere dingen georganiseerd:
– Jan kreeg een fotoboek

Op 24 februari 2023 is er een prachtig fotoboek aan hem overhandigd. Deze actie werd georganiseerd door jvh-puzzels.nl. Via de socials en de email abonnees kon iedereen zijn of haar leukste ‘Jan van Haasteren’ foto opsturen, met een persoonlijke tekst erbij voor Jan. Het fotoboek is ook aan Jan overhandigd.
Er werd een XXXL puzzel onthuld
Het 10-jarig bestaan van de Jan van Haasteren Studio werd gevierd

Jan van Haasteren 85 jaar!
Toen Jan 85 jaar werd, waren er voor hem felicitatie-kaarten verzameld van over de hele wereld. En hier is een leuke video van gemaakt (video dd 24 februari 2021):

Op 85-jarige leeftijd verscheen Jan van Haasteren nog eens in het jeugdjournaal en wel op 8 Augustus 2021, waarin hij ook vragen van kinderen beantwoordde. Zelf vond ik wel één van zijn mooiste uitspraken “Ik puzzel zelf niet, dat is niet mijn ding”:

Op 26 Oktober 2021 werden de tekenaars van de Jan van Haasteren Studio (Jan van Haasteren, Rob Derks en Dick Heins) geïnterviewd door een paar kinderen. De puzzel ‘Efteling Sprookjesbos‘ werd namelijk verkozen in de categorie ‘Puzzels’ tot Speelgoed van het Jaar 2021:

Vervolgens ben ik nog allerlei handige weetjes gaan verzamelen over Jan van Haasteren, heb je er nog 1 die ontbreekt in dit overzicht, mail me dan!


1. Wanneer is Jan van Haasteren geboren of Wat is zijn geboortedatum?

Jan van Haasteren is geboren op 24 februari 1936.

2. Waar is Jan van Haasteren geboren?

Jan is geboren te Schiedam, vlakbij Rotterdam in de provincie Zuid-Holland.

3. Waar woont Jan van Haasteren of Wat is de woonplaats van Jan van Haasteren?

Jan van Haasteren woont in de woonplaats Bergen, in de provincie Noord-Holland. Hij werd in zijn eigen woonplaats Bergen geridderd in de Orde van Oranje Nassau. Hiervoor is ook een speciale puzzel uitgebracht, namelijk ‘De Inhuldiging‘ – deze puzzel kreeg de naam ‘Lintjesregen’. In zijn woonplaats Bergen werd een lintje uitgereikt en hiervan is een mooie video gemaakt:

Alles lezen over het ‘ridderen’ van Jan van Haasteren? Lees ‘Jan van Haasteren Jubileum puzzels‘.

4. Met wie is Jan van Haasteren getrouwd (geweest)?

Jan van Haasteren was getrouwd met Romi, en zij is overleden in 2015. Toen Romi 48 jaar was, werd er bij haar de ziekte Parkinson vastgesteld. Alle jaren dat Romi ziek was heeft Jan voor haar gezorgd.

5. Welke sport doet Jan van Haasteren nog steeds?

Ook op zijn 85-ste leeftijd tennist Jan nog altijd 1 a 2 keer per week.

6. Heeft Jan van Haasteren kinderen?

Jan van Haasteren heeft met zijn vrouw Romi twee kinderen gekregen, namelijk Saskia de Rijk-Van Haasteren (1968) en Petra van Haasteren. Dochter Saskia ‘beheert en bewaakt’ het merk Jan van Haasteren. Jan staat ook wel eens met zijn dochter Saskia van Haasteren op een puzzel, zoals bij de puzzel ‘Kerstkoopjes’. Erg leuk!

7. Wat is Jan van Haasteren zijn favoriete karakter of terugkerende element in zijn puzzels?

Dat is Sinterklaas!

8. Wat is de favoriete puzzel van Jan van Haasteren?

Dat is de puzzel ‘Het Ziekenhuis’ of ‘Van Harte Beterschap

9. Is Jan van Haasteren Nederlands?

Ja! Jan van Haasteren is een nederlandse striptekenaar, geboren in Schiedam en tegenwoordig wonende te Bergen (Noord-Holland) en in het begin van zijn carrière tekende hij strips, waarvan de bekendste zijn: Tinus Trotyl, Sjaak en oom George en Erik en Opa. Later tekende hij de bekende Jan van Haasteren puzzels.

10. Wat was de eerste Jan van Haasteren puzzel?

De allereerste puzzel getekend door Jan van Haasteren was een Popeye puzzel van 16 stukjes, getekend in 1975. In 1977 tekende Jan een poster voor Bokma Citroen Jenever en daar is een puzzel van uitgebracht door Ravensburger in 1985 (Biljarten), echter deze puzzel is in 1993 uitgebracht door Jumbo (ook ‘Biljarten‘) in 3000 stukjes. Tevens tekende Jan van Haasteren in 1977 een poster voor Hoppe / Bokma waar later (in 2016 pas!) een puzzel van is gemaakt: Jan van Haasteren ‘Fijne verjaardag Jan – 80 jaar’ 1000 stukjes. Daarna is Jan ‘officieel’ puzzels gaan tekenen voor Jumbo. Voor Jumbo was de eerste puzzel die Jan tekende de puzzel ‘Olympische Spelen‘, uit 1983.
Ik heb een aparte pagina gemaakt over de hele bijzondere Popeye Vloerpuzzel ‘Eerste Jan van Haasteren puzzel

11. Hoe groot is een Jan van Haasteren puzzel?

In de onderstaande tabel vind je alle afmetingen van een Jan van Haasteren puzzel:

Aantal stukjes Afmeting puzzel
150 stukjes 35 x 25 cm
252 XXL 68 x 49 cm
500 stukjes 49 x 35 cm
500XL 68 x 49 cm
615 Familie Puzzel 90 x 60 cm
950 stukjes 65 x 49 cm
1000 stukjes 68 x 49 cm
1250 stukjes 85 x 49 cm
1500 stukjes 90 x 60 cm
2000 stukjes 98 x 68 cm
3000 stukjes 122 x 85 cm
5000 stukjes 157 x 107 cm

Wil je alle afmetingen weten, ook van andere puzzel merken? Bekijk dan de pagina ‘Afmetingen puzzels‘.

12. Welke puzzels van Jan van Haasteren zijn er?

Er zijn heel veel verschillende puzzels gemaakt door Jan van Haasteren, variërend van 10 stukjes tot 5000 stukjes. Je vindt het hele overzicht van alle puzzels die zijn gemaakt door Jan van Haasteren op de pagina ‘Jan van Haasteren puzzels overzicht‘.

13. Hoeveel puzzels heeft Jan van Haasteren gemaakt?

Dat lijkt een makkelijke vraag, maar is toch niet zo eenvoudig te beantwoorden. Je moet weten dat een ‘Jan van Haasteren’ puzzel getekend kan zijn door 1 van de 3 tekenaars van de Jan van Haasteren Studio (dat zijn: Jan van Haasteren, Rob Derks, Dick Heins). Hoeveel puzzels Jan van Haasteren heeft getekend of gemaakt: op de pagina ‘Hoeveel Jan van Haasteren puzzels zijn er‘ vind je het antwoord!

14. Waar koop je van Haasteren puzzels?

Waar je de Jan van Haasteren puzzels koopt, dan kan via de volgende kanalen:

  • Je gaat gewoon naar een winkel, en dan bijvoorbeeld: Tuinland, Top1toys, Intertoys, Blokker, Bruna, vrijwel elke speelgoedwinkel heeft ze, Kruidvat. En vast nog een aantal winkels die ik vergeten ben!
  • Je kunt ze online kopen in vele webshops, zoals: Bol.com, Amazon.nl, Bijenkorf.nl, Jvh-puzzels.nl, Blokker.nl, Kalenderwinkel.nl, Intertoys.nl, Spellenrijk.nl. En vast nog een aantal webshops die ik vergeten ben!
  • Je kunt ze tweedehands kopen op bijvoorbeeld Facebook Marketplace, Marktplaats.nl
  • Wat niet echt kopen is, maar je kunt eventueel ook puzzels onderling ruilen

15. Wat zijn de nieuwste puzzels van Jan van Haasteren?

De lijst met nieuwste puzzels van Jan van Haasteren wordt continu vernieuwd en moet worden bijgewerkt. Om een idee te hebben, in 2020 verschenen er 35 ‘nieuwe’ puzzels van Jan van Haasteren. Soms wel dezelfde tekening in een andere doos.
Bekijk het overzicht van de Jan van Haasteren puzzels die in 2020 uitkwamen.
Op deze website houd ik een lijst bij met het ‘puzzel overzicht Jan van Haasteren‘, inclusief het vermelden van het jaar van uitgifte. Eventueel kun je je abonneren op de nieuwsbrief van de website Jvh-puzzels.nl

16. Wat komt altijd terug in een Jan van Haasteren puzzel?

Wat altijd terugkomt in een Jan van Haasteren puzzel zijn: de Haaienvin, Sinterklaas, de Krab, De Handjes, De Oogjes, Het kunstgebit en Jan van Haasteren zelfportret. Maar: dit komt zeker niet ALTIJD in elke puzzel terug! EN: er zijn nog veel meer terugkerende elementen te vinden, wat juist de puzzels van JvH zo superleuk maakt. Wil je de hele lijst zien met voorbeelden?
Bekijk dan ‘Jan van Haasteren terugkerende elementen

17. Hoeveel puzzels tekent Jan van Haasteren per jaar?

Jan van Haasteren (en zijn collega’s van de Jan van Haasteren Studio: Dick Heins en Rob Derks) tekenen per jaar ongeveer 3 a 4 puzzels per persoon.

18. Hoe lang doet Jan van Haasteren over het tekenen van een puzzel?

Het tekenen van 1 tekening voor een puzzel duurt ongeveer 3 a 4 maanden. Vandaar ook dat ze per tekenaar ‘maar’ 3 a 4 puzzels per jaar kunnen maken.

19. Welke opleiding heeft Jan van Haasteren gedaan?

Jan van Haasteren heeft op diverse scholen gezeten. Het zijn de volgende:

  • De ambachtsschool in Schiedam – waar hij leerde voor huisschilder
  • Vervolgens ging hij naar de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam – hij volgde hier de opleiding Publiciteit & Reclame

Na deze bovenstaande gevolgde opleidingen werkte hij als assistent van Loek van Delden aan de strip Smidje Verholen.

20. Waar worden de Jan van Haasteren puzzels gemaakt?

Alle Jan van Haasteren puzzels worden gemaakt en op de markt gebracht door de spellenfabrikant Jumbo. Jumbo is een Nederlands merk en de fabriek staat in Zaandam. Wil je het exacte adres weten? Dat is:
Westzijde 184
1506 EK Zaandam
By the way, het is niet Jumbo, maar: Koninklijke Jumbo!!
Hoe je aan het predikaat ‘Koninklijke’ komt? Hiervoor zijn de volgende eisen (en Jumbo voldoet daaraan!):
“Een onderneming moet honderd jaar bestaan en het Predicaat wordt slechts ter gelegenheid van een bijzonder jubileum (100- of 125-jarig bestaan en verder bij een veelvoud van 25 jaar) verleend. Een aanvraag zal voorzien moeten zijn van een degelijk bewijs van de oprichtingsdatum”

21. Hoeveel weegt een puzzel van Jan van Haasteren of Wat is het gewicht van een Jan van Haasteren puzzel?

Hoeveel een Jan van Haasteren puzzel weegt (inclusief de doos!), is afhankelijk van het aantal stukjes. In de onderstaande tabel zie je een overzicht van het gewicht per puzzel. Handig om te weten hoe zwaar een puzzel is, mede als je de verzendkosten op basis van het gewicht wilt weten:

Aantal stukjes Gewicht in Gram Gewicht in kilo's
150 stukjes 200 gram 0,2 kilo
500 stukjes 400 gram 0,4 kilo
950 stukjes 600 gram 0,6 kilo
1000 stukjes 800 gram 0,8 kilo
1500 stukjes 1100 gram 1,1 kilo
2000 stukjes 1300 gram 1,3 kilo
3000 stukjes 2000 gram 2,0 kilo
5000 stukjes 3000 gram 3,0 kilo
2-in-1 combidoos (2x1000 stukjes) 1600 gram 1,6 kilo
3-in-1 combidoos (3x1000 stukjes) 2400 gram 2,4 kilo

22. Wat zijn de verzendkosten als je tweedehands een Jan van Haasteren puzzel wilt kopen of versturen?

Mocht je Jan van Haasteren puzzels willen ruilen, dan moet je verzendkosten door berekenen (handig om vanuit de bovenstaande tabel het gewicht per puzzel te weten!). Ik heb hiervan een overzicht gemaakt, omdat ik dit zelf ook regelmatig nodig heb. je kunt het overzicht van de verzendkosten per Jan van Haasteren puzzel vinden op deze pagina:
Verzendkosten per jan van Haasteren puzzel op basis van gewicht

23. Onderstaand een samenvatting van alle Biografische gegevens van Jan van Haasteren

Item Wat
Naam Jan van Haasteren
Beroep Striptekenaar
Huidige woonplaats Bergen
Woont in de provincie Noord-Holland
Woont in land Nederland
Geboortedatum 24 februari 1936
Geboren in Schiedam
Heeft als Kind - 1 (dochter) Saskia van Haasteren
Heeft als Kind - 2 (dochter) Petra van Haasteren
Geslacht Man
Onderscheiding Ridder in Orde van Oranje Nassau
Collega bij Studio van Haasteren Rob Derks
Collega bij Studio van Haasteren Dick Heins
Familie naam van Haasteren
Maakt onderdeel uit van Jan van Haasteren Studio
Maakt puzzels voor JUMBO

24. Boek over Jan van Haasteren ‘Van Striptekenaar tot Puzzelfenomeen’

Er is een prachtig dik boek uitgegeven waarin je heel veel over Jan van Haasteren zelf en zijn werk te weten komt. Dit boek heet “Van Striptekenaar tot Puzzelfenomeen”.
Het is een dik boek van maar liefst 290 pagina’s aan achtergrondinformatie, foto’s en heel veel van Jan’s prachtige tekeningen, van kindertekeningen tot strips, van reclame-illustraties tot puzzelplaten. De buitenzijde van het boek is een prachtige harde kaft. Afmetingen: 23,5 x 32,5 x 2,7 cm. Gewicht: 2 kg. Prijs: 34,95 euro (Juni 2021)
Wil je nog wat enthousiaster worden en alvast een review zien over dit boek, bekijk dan deze video:

Voorkant Boek Achterkant Boek

Aanbieder Website adres
Bol.com Koop nu bij Bol.com

Leuk om te melden: dit hele bijzondere boek is door Marco Eisinga getekend in de puzzel ‘Kerstkoopjes’. Erg leuk!

25. Wie tekent de Jan van Haasteren puzzels?

De puzzels van Jan van Haasteren worden getekend door de tekenaars van de Jan van Haasteren studio, te weten:

Daarnaast worden sommige puzzels ook nog getekend door Marco Eisinga, maar die maakt geen deel uit van de Jan van Haasteren Studio. Op de nieuwe puzzeldozen zie je op de zijkant staan wie de tekenaar van de puzzel is – dit is door Jumbo zo gedaan per 26 februari 2021. Dat is erg handig!

26. Wat is de grootste puzzel van Jan van Haasteren?

Dick Heins van de Jan van Haasteren Studio heeft een hele lange puzzel getekend en gemaakt in 2000 met nummer 00040. Deze puzzel is maar liefst 3,75 meter lang. Je kunt hem leggen in 1 stuk, en dan beslaat de lengte van deze puzzel je hele woonkamer (beetje afhankelijk hoe je woont). Je kunt hem ook in delen splitsen, dat wil zeggen dat je hem legt in 4 a 5 gelijke delen. Meer weten? Lees ‘Jan van Haasteren langste puzzel

27. Wat zijn zeldzame puzzels van Jan van Haasteren?

Ik heb een overzicht gemaakt van zeldzame puzzels van Jan van Haasteren ‘Jan van Haasteren zeldzaam‘. Ook nog een overzicht met de oude puzzels van Jan van Haasteren.

Bijnamen of Pseudoniemen voor Jan van Haasteren

Bijnamen of Pseudoniemen die Jan van Haasteren gebruikte in zijn puzzels of strips waren:
– Jean Pion (alle uitleg over Jean Pion)
– Harold Hurry. Heel waarschijnlijk is dit bedacht door Jan vanwege ‘Haasteren’ en ‘Hurry’ = ‘Haast’. Deze naam kom je nergens tegen in de puzzels van Jan van Haasteren. Hij gebruikte deze naam wel eens als pseudoniem in de tijd dat hij striptekenaar was. Dat was ongeveer in de jaren 1975. Ook gebruikte hij dus wel het pseudoniem Jean Pion. Deze naam kom je echter nog wel eens tegen in zijn legpuzzels