Jan van Haasteren ‘Het Sprookjesbos’ (De Efteling) 1000 stukjes

Jan van Haasteren


Deel deze pagina!

Jan van Haasteren Puzzel 'Het Sprookjesbos'

Ik heb deze puzzel gemaakt en het is de puzzel ‘Het Sprookjesbos’ – dit is nummer 20045, uitgifte in 2021 op zaterdag 5 juni. Deze puzzel is getekend door Rob Derks van de Studio Jan van Haasteren. Het is deze puzzel:
jan-van-haasteren-efteling-sprookjesbos-puzzel-1000-stukjes-600-444
Er zijn twee verschillende dozen in omloop, 1 doos met daarop het embleem van ‘Speelgoed van het Jaar 2021’ en een doos zonder dat embleem op de voorkant.
– Dit is de doos met ‘Speelgoed van het Jaar’:
Jan van Haasteren Efteling Sprookjesbos 20045 Speelgoed vh Jaar Doos
– Dit is de gewone doos:
Jan van Haasteren Efteling Sprookjesbos 20045 Gewone Doos

JUMBO/Jan van Haasteren en De Efteling

Twee traditionele familiemerken bundelen hun krachten. Wij zijn dan ook trots op de mooie samenwerking met de Efteling! Dit jaar zullen er meerdere Jumbo producten in Efteling thema gelanceerd worden. Eén daarvan is de Jan van Haasteren puzzel Sprookjesbos, het eerste product.
Op de 1000 stukjes tellende puzzel is het wereldberoemde Sprookjesbos van de Efteling te zien. De Jan van Haasteren familie is een dagje uit en dompelt zich onder in deze sprookjesachtige wereld tussen bekende Efteling-bewoners, zoals Langnek en Holle Bolle Gijs.

De Efteling wil het attractiepark dichter bij de mensen thuis brengen, en gaat dat dus onder andere doen door puzzels en spelletjes uit te brengen, waarin de diverse attracties van de Efteling te herkennen zijn. De samenwerking met de spellenfabrikant JUMBO is daarbij uitermate geschikt. Voorbeelden van dit soort spellen die dan worden uitgebracht zijn: Mens Erger je Niet! verschijnt in een Sprookjesboom variant, Ganzenborden in Piraña stijl en je kunt Stratego Junior spelen in de vorm van Joris en de Draak.

Waar wordt deze ‘Sprookjesbos’ puzzel verkocht?

Deze puzzel is verkrijgbaar in de Efteling en via de bekende speelgoed verkooppunten.

Is het toevallig deze puzzel – Sprookjesbos?

Ik ben het internet eens gaan afstruinen en vond via Facebook ‘I’m a fan of Jan van Haasteren’ het volgende item terug:
Op reeds 4 December 2016, kwam dit bericht voorbij met daarbij een reactie van de huidige tekenaar van de puzzel (Rob Derks!!):
Jan-van-haasteren-sprookjesbos

Wat is Het Sprookjesbos in de Efteling ook alweer?

Het Sprookjesbos is één van de grootste attracties in attractiepark de Efteling. Het Sprookjesbos was ook de eerste attractie in het park en bestaat al sinds 31 mei 1952. Van de 10 sprookjes in het begin zijn er tegenwoordig 29 sprookjes te vinden. Dat zijn de volgende sprookjes:
Kasteel Doornroosje, Langnek, Het Stoute Prinsesje, De Chinese, Nachtegaal, Vrouw Holle, Kleine Boodschap, Grot Sneeuwwitje, Kikkerkoning, De Magische Klok, Kabouterdorp, Rode Schoentjes, Roodkapje, Hans en Grietje, Ezeltje Strekje, Bruidskleed van Genoveva, De Tuinman en de Fakir, De Dansende Dolfijn, De Kleine Zeemeermin, De Wolf en de Zeven geitjes, Draak Lichtgeraakt, Trollenkoning, Klein Duimpje, Repelsteeltje, De Chinese Nachtegaal (nieuw), Raponsje, Meisje met de Zwavelstokjes, Assepoester, Nieuwe Kleren van de Keizer, Pinokkio, De Zes Zwanen.

Maak zelf een digitale wandeling door Het Sprookjesbos van De Efteling


Verkozen tot Speelgoed van het Jaar 2021

Leuk om te noemen, deze puzzel is in de categorie ‘Puzzels’ verkozen tot speelgoed van het jaar 2021! Mocht je een leuk interview naar aanleiding van deze prijs willen zien kijk dan eens op de pagina ‘Hoe oud is Jan van Haasteren‘ – daar staan allerlei leuke weetjes over Jan


Terugkerende elementen in de puzzel Efteling (Sprookjesbos)

In de onderstaande video zie je alle terugkerende elementen getekend door Rob Derks – en dat zijn er altijd erg veel! Leuke puzzel:


Deze puzzel is eens gemaakt tijdens het NK Puzzelen

Leuk om te weten, deze puzzel is gebruikt tijdens het NK Puzzelen. Tijdens de voorronde in Benschop op 23-04-2022, en een team bestaat dan uit 4 personen. Met 4 personen hebben ze deze puzzel gelegd in een tijd van 1:07:07. Dus mocht jij denken mee te kunnen doen aan het NK? Vermenigvuldig dan deze tijd x4 en dan heb je een indicatie of je een snelle puzzelaar bent. By the way: het NK puzzelen is vooral heel gezellig en leuk om aan mee te doen!


Welke Sprookjes vanuit het Sprookjesbos zie je terug in deze puzzel?

Ik heb een overzicht gemaakt van de sprookjes die je in deze puzzel ziet en die je ook vindt in de Efteling in de attractie ‘Het Sprookjesbos’:


Sprookje 1 - Sneeuwwitje - De Boze heks

Sneeuwwitje is een sprookje over een boze koningin die zo jaloers is op de schoonheid van haar stiefdochter, dat de prinses moet vluchten en uiteindelijk terecht komt bij zeven dwergen waar ze onderduikt, tot de stiefmoeder haar met behulp van een toverspiegel weet te vinden en haar alsnog probeert te vermoorden. (bron: Eftepedia). De boze heks is de boze koningin in dit geval en is bevangen door macht en schoonheid. De boze heks wordt ze vaak genoemd, maar in werkelijkheid is ze geen heks, maar is ze de boze Koningin in een vermomming. De koningin wilde altijd veel macht hebben EN de mooiste zijn, totdat ze dat aan de spiegel vroeg die altijd de waarheid sprak “”Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, Wie is de mooiste van ‘t hele land?” toen antwoordde de spiegel: “O koningin, heel mooi bent u, Maar Sneeuwwitje is duizendmaal mooier nu!”.
Hier de boze heks:
Jan van Haasteren De Efteling Sprookjesbos 20045 Boze Heks
En hier ‘Spiegeltje, spiegeltje aan de wand’:
Jan van Haasteren De Efteling Sprookjesbos 20045 Sneeuwwitje Spiegeltje Spiegeltje aan de Wand


Sprookje 2 - Doornroosje

Doornroosje is een verhaal over een mooie prinses die op haar zestiende verjaardag zichzelf prikt aan een spinnenwiel waardoor zij en het hele koninkrijk in slaap valt. Ondanks de waakzaamheid van de koning prikt de prinses zich toch op haar zestiende waardoor ze in slaap valt. Na door een dwerg met zevenmijlslaarzen gewaarschuwd te zijn tovert de goede fee de hele hofhouding mee in slaap, zodat de prinses nog iets vertrouwds zal hebben als ze ontwaakt.(bron: wikipedia)
Hier zie je dat iedereen en het hele koninkrijk in slaap valt:
Jan van Haasteren De Efteling Sprookjesbos 20045 Doornroosje
En Doornroosje in de Efteling:


Sprookje 3 - Bruidskleed van Genoveva

Het is het enige sprookje dat niet bestaat uit een uitgebeeld tafereel of een indoor show, maar uit levende dieren. De duiven op het Herautenplein vormen de uitbeelding. Zestig jaar lang, van 1952 tot 2000 en 2005 tot 2018, werden de duiven in bonte kleuren geverfd, waarmee het sprookje veel opvallender was uitgebeeld. De Efteling koppelde aan de kleurige vogels een zelfgeschreven sprookje over een oude weefster die een bruidskleed moest weven, maar door haar blindheid geholpen moest worden door de duiven.(bron: Eftepedia)
Ik heb hier wel mijn twijfels of dit sprookje in de puzzel is afgebeeld, maar er staan zoveel duiven op de puzzel, dat ik dacht dat dat het wel moest zijn. De duiven zijn echter wel allemaal wit en niet gekleurd op de puzzel, buiten 1 duif, die in de oranje verf valt. Dus toch…..?
Jan van Haasteren De Efteling Sprookjesbos 20045 Bruidskleed van Genoveva de Duiven
En het Bruidskleed van Genoveva met de duiven in de Efteling:


Sprookje 4 - Draak Lichtgeraakt

Het verhaal over de Draak Lichtgeraakt vanaf de site van Eftepedia:
“Draak Lichtgeraakt (ook wel de Draak, de Chinese Draak of de Vliegende Draak) is het elfde sprookje op de route in het Sprookjesbos, tussen de Zeemeermin en de Wolf en de Zeven Geitjes. De draak beeldt geen vertelling van een specifiek sprookje uit (hoewel de Efteling later wel sprookjes schreef bij de uitbeelding), maar het archetype van een draak die een schat bewaakt. Kinderen die dichtbij durven te komen kunnen proberen de kroon uit de schatkist te pakken, waarna de door Ton van de Ven ontworpen draak zich brullend en beweeglijk naar hen toe buigt. Tijdens zijn tirade komt er rook uit zijn neusgaten. De attractie werd in 1979 in gebruik genomen op de plek waar eerder de Chinese Nachtegaal was te vinden, één van de oorspronkelijke sprookjes uit 1952. Het muurtje en de tak zijn hier nog overblijfsels van.”
Jan van Haasteren De Efteling Sprookjesbos 20045 De Draak Lichtgeraakt
En Draak Lichtgeraakt in de Efteling:


Sprookje 5 - De Kikker Koning

Het verhaal over de Kikker Koning vanaf de site van Eftepedia:
De Kikkerkoning is een sprookje over een prins die betoverd is in een kikker en om terug te veranderen het hart moet winnen van een prinses. Het werd onder de titel “Der Froschkönig oder der eiserne Heinrich” (De kikkerkoning of de IJzeren Hendrik) opgetekend door de gebroeders Grimm. Het sprookje is een mengeling van verschillende oude volksverhalen uit de Duitse regio Hessen en verscheen voor het eerst in Kinder- und Hausmärchen in 1812. Het sprookje werd destijds door de broers als nummer één in de verzameling gezet en nog steeds openen veel nieuwe bundels met Grimm-sprookjes met deze vertelling. In de Efteling is het de eenentwintigste uitbeelding op de route in het Sprookjesbos. Het sprookje opende in 1952 en was daarmee één van eerste tien sprookjes naar ontwerp van Anton Pieck. Het bestaat uit een fontein met vier kikkers die een gouden bal omhoog spuiten, centraal gelegen op het Herautenplein.
Jan van Haasteren De Efteling Sprookjesbos 20045 De Kikker Koning
En de Kikker Koning in de Efteling:


Sprookje 6 - Magische Klok

Het verhaal over de Magische Klok vanaf de site van Eftepedia:
“De Magische Klok is het tweeëntwintigste sprookje op de route in het Sprookjesbos en één van de tien oorspronkelijke sprookjes die aanwezig waren bij de opening van het Sprookjesbos in 1952. Het speelt zich af rond de klokkentoren in de hoek van het Herautenplein en is volledig gebouwd naar ontwerp van Anton Pieck, waarbij de herauten door de jaren wel enkele metamorfoses hebben gehad. Bij de uitbeelding wordt het zelfbedachte sprookje voorgelezen door Peter Reijnders, dat verhaalt over een tovenaar die een magisch uurwerk wil verkopen aan zes prinsen die één in plaats van drie zakken goud willen betalen. De verkoop gaat daarop niet door, waarna de prinsen met de hulp van de oneerlijke klecht Slimme Toon de klok stelen. De tovenaar ontdekt dit en betovert daarop de prinsen en zijn knecht.”
Jan van Haasteren De Efteling Sprookjesbos 20045 De Magische Klok
En de Magische Klok in de Efteling:


Sprookje 7 - De Nieuwe Kleren van de Keizer

Vanaf de website van Eftepedia:
“De Nieuwe Kleren van de Keizer is een sprookje over een keizer die te ijdel is om toe te geven dat hij door twee kleermakers op z’n nummer wordt gezet, en daardoor in de veronderstelling prachtige kleren te dragen naakt een parade loopt. Het is geschreven door de beroemde Deense sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. Met de oorspronkelijke titel “Kejserens nye klæder” werd het voor het eerst gepubliceerd in 1837 als onderdeel van Andersens derde bundel met sprookjes.”
Jan van Haasteren De Efteling Sprookjesbos 20045 De Nieuwe Kleren van de Keizer

En de De Nieuwe Kleren van de Keizer in de Efteling:


Sprookje 8 - De Reus en klein Duimpje

Vanaf de website van Eftepedia:
“Klein Duimpje is de hoofdrolspeler in een aantal sprookjes. Het meest bekend is de versie van Charles Perrault, die het onder de titel “Le Petit Poucet” voor het eerst publiceerde in zijn Contes de ma Mère l’Oye (Sprookjes van Moeder de Gans), in 1697. Daarin worden Klein Duimpje en zijn broers achtergelaten in het bos, waarna ze ontsnappen van een reus door zijn zevenmijlslaarzen te stelen.”
Jan van Haasteren De Efteling Sprookjesbos 20045 De Reus en Kleinduimpje

En De Reus en klein Duimpje in de Efteling:


Sprookje 9 - De Rode Schoentjes

Vanaf de website van Eftepedia:
“De Rode Schoentjes (ook wel De Dansende Schoentjes) is een sprookje over een arm meisje dat wordt opgevangen door een rijke oude dame, maar door ongehoorzaamheid voor straf moet blijven dansen op rode lakschoentjes. Het werd in 1845 geschreven door de Deense schrijver Hans Christian Andersen en gepubliceerd in zijn zevende bundel, onder de titel “De røde sko”. In de Efteling is het de zesde uitbeelding op de route in het Sprookjesbos, tussen Pinokkio en de Trollenkoning. Het werd in 1953 geopend, een jaar na de opening van het Sprookjesbos, naar ontwerp van Anton Pieck. Het is een van de eenvoudigere uitbeeldingen van een sprookje in het bos: op een glazen plaat, onder een afdakje tegen een afgebrokkelde muur, danst een paar rode schoentjes in het rond, onder begeleiding van klompendansmuziek op piano. Het verhaal erbij wordt verteld door Wieteke van Dort.”
Jan van Haasteren De Efteling Sprookjesbos 20045 De Rode schoentjes

En De Rode Schoentjes in de Efteling:


Sprookje 10 - De Sprekende Papegaai

Vanaf de website van Eftepedia:
“De Sprekende Papegaai, ook wel Het Stoute Prinsesje, is het achtste sprookje op de route in het Sprookjesbos. Het was één van de eerste tien sprookjes die bij de opening in 1952 aanwezig waren. Het hele concept is gebaseerd op de toen relatief nieuwe techniek van bandrecorders. Er kan geroepen worden naar een papegaai op een stok, waarna enkele tellen later het geroepene op hogere snelheid weer wordt afgespeeld. De benaming “Het stoute prinsesje” komt van het verhaal dat later bij het tafereel werd geschreven, dat gaat over een prinsesje dat zo’n plezier heeft in mensen nadoen, dat ze voor straf wordt veranderd in een papegaai.”
Jan van Haasteren De Efteling Sprookjesbos 20045 De Sprekende papegaai of Stoute Prinsesje

En De Sprekende Papegaai in de Efteling:


Sprookje 11 - De Sprookjesboom

Vanaf de website van Eftepedia:
“De Sprookjesboom is het achtentwintigste sprookje op de route in het Sprookjesbos. De boom maakt sinds begin 2010 babbeltjes met kinderen, net voorbij de bocht in het pad na De Nieuwe Kleren van de Keizer. De Sprookjesboom in het Sprookjesbos is gebaseerd op de naamgevende boom in de televisieserie Sprookjesboom.”
Jan van Haasteren De Efteling Sprookjesbos 20045 De Sprookjesboom

En De Sprookjesboom in de Efteling:


Sprookje 12 -De Trollenkoning

Van de website Eftepedia:
“De Trollenkoning is het zevende sprookje op de route in het Sprookjesbos. Het werd in 1988 toegevoegd tussen de Rode Schoentjes en de Papegaai. De Trollenkoning werd ontworpen door Ton van de Ven en ontwikkeld in samenwerking met TNO Delft en de makers van het Britse programma Spitting Image. De uitbeelding bestaat uit een trol (een geavanceerde animatronic) op een troon in een holle boom. De boom staat op een eilandje in een vijver met een pleintje ervoor, waar een wijzerplaat met sterrenbeelden en vlak daarvoor een trillende steen in de bestrating te vinden zijn. De Trollenkoning is niet gebaseerd op een bestaand sprookje, maar de Efteling heeft later verschillende verhalen geschreven bij het tafereel.”
Jan van Haasteren De Efteling Sprookjesbos 20045 De Trollenkoning

En de Trollenkoning in de Efteling:


Sprookje 13 - De twee wachter bij de Indische Waterlelies

Deze twee wachters zijn niet een sprookje an sich, maar horen bij het sprookje van de Indische Waterlelies. Van de website van Eftepedia:
“Twee reuzen staan bij de ingang van de Indische Waterlelies die als wachters, hun ogen heen en weer spiedend en bewapend met een grote knots, een toegangsweg flankeren. Diep uit hun binnenste klinkt met een zware stem”
Jan van Haasteren De Efteling Sprookjesbos 20045 De twee wachters bij de Indische Waterlelies

En de twee wachter bij de Indische Waterlelies in de Efteling:


Sprookje 14 - De Indische Waterlelies

Van de website Eftepedia:
“De Indische Waterlelies is een sprookje over een heks in een oerwoud, die zo jaloers is op de schoonheid van de sterrenkinderen die dansen op een meer in het maanlicht, dat ze hen betovert in waterlelies. Het werd geschreven door Koningin Fabiola en uitgegeven als één van de twaalf sprookjes in haar bundel Los doce Cuentos maravillosos in 1955. In 1961 werd de sprookjesverzameling door Lia Timmermans naar het Nederlands vertaald en uitgebracht als De Twaalf Wonderlijke Sprookjes van Koningin Fabiola. In de Efteling is het de drieëntwintigste uitbeelding op de route in het Sprookjesbos, tussen de Prinsenpoort en het openluchttheater. Het toont middels een volledig geconditioneerd binnentafereel, waar door middel van animatronics van de zeven elfjes in waterlelies, de heks en een bandje bestaande uit vier kikkers en drie ganzen in een decor van een oerwoud een korte voorstelling wordt gegeven op de muziek van Bert Kaempferts Afrikaan Beat. Het sprookje werd ontworpen door Anton Pieck en technisch uitgewerkt door Peter Reijnders. Het werd geopend in 1966 en was de grootste attractie die de Efteling tot dan toe had gebouwd.”
Jan van Haasteren De Efteling Sprookjesbos 20045 Indische Waterlelies

En de Indische Waterlelies in de Efteling:


Sprookje 15 - De Vliegende Fakir

Van de website van Eftepedia:
“De Vliegende Fakir (ook wel De Tuinman en de Fakir of kortweg Fakir) is het negenentwintigste sprookje op de route in het Sprookjesbos, tussen de Sprookjesboom en De Chinese Nachtegaal. Het tafereel bestaat uit twee Perzische paleistorens met daartussen een muur met kantelen. Tussen de torens vliegt een fakir op een vliegend tapijt heen en weer. Vanuit de torens bezweert hij rode en gele tulpen in de tuin voor het paleis met de muziek Sanai Gath die hij speelt op zijn fluit. Het opende in 1958, naar een idee van Peter Reijnders en ontwerp van Anton Pieck. In de loop der jaren werden er verschillende verhalen voor het tafereel geschreven. Sinds de jaren zeventig is dat het sprookje “De tuinman en de fakir” geschreven door Martine Bijl. Dat verhaalt over een zieke sultan die alleen beter kan worden als zijn tuinman, met de hulp van een fakir, hem een tulp weet te schenken.”
Jan van Haasteren De Efteling Sprookjesbos 20045 De Vliegende Fakir

En de Vliegende Fakir in de Efteling:


Sprookje 16 - De Wolf en de 7 Geitjes

Van de website Eftepedia:
“De Wolf en de Zeven Geitjes is een sprookje over een moedergeit die haar zeven kinderen waarschuwt niet open te doen voor de wolf, waarna de wolf dat door list en bedrog toch voor elkaar krijgt. Het werd als “Der Wolf und die sieben jungen Geisslein” opgetekend door de gebroeders Grimm en verscheen voor het eerst in de bundel Kinder- und Hausmärchen in 1812. In de Efteling is het de twaalfde uitbeelding op de route in het Sprookjesbos, tussen Draak Lichtgeraakt en Hans en Grietje. Het is uitgebeeld als een huisje, waar men door de ramen naar binnen kan loeren, waar de geitjes in de woonkamer een spelletje ganzenbord doen. Buiten aan de deur staat de wolf, verderop is moeder geit onderweg naar de markt en ook de put uit het sprookje is aanwezig. Het werd in 1973 geopend en is één van de laatste uitbreidingen van het Sprookjesbos door Anton Pieck.”
Jan van Haasteren De Efteling Sprookjesbos 20045 De Wolf en de 7 Geitjes

En de Wolf en de 7 Geitjes in de Efteling:


Sprookje 17 - Ezeltje Strekje

Van de website Eftepedia:
“Tafeltje Dek Je, Ezeltje Strek Je, Knuppel uit de Zak is een sprookje over drie zonen die ieder een magisch cadeau ontvangen, waarna van twee zonen de gift gestolen wordt door de waard van een herberg, maar de derde zoon deze met zijn knuppel weet terug te krijgen. Het sprookje is al heel oud en werd door de gebroeders Grimm in hun verzameling Kinder- und Hausmärchen gepubliceerd onder de titel “Tischlein deck dich, Ezel streck dich, Knüppel aus dem Sack”. In de Efteling is het de zestiende uitbeelding op de route in het Sprookjesbos, tussen Kleine Boodschap en Sneeuwwitje, aan het Herautenplein. De uitbeelding heeft een lange geschiedenis, waarbij de ezel en de knuppel elk als losse attracties, elk op een andere locatie dan de huidige hun oorsprong vonden; beide ontworpen door Anton Pieck. De herberg, die geopend werd in 1999 naar ontwerp van Henny Knoet, bracht ook de tafel uit het verhaal naar de Efteling.”
Jan van Haasteren De Efteling Sprookjesbos 20045 Ezeltje Strekje

En de Ezeltje Strekje in de Efteling:


Sprookje 18 - Hans en Grietje

Van de website van Eftepedia:
“Hans en Grietje is een sprookje over twee kinderen die in een bos een huisje gemaakt van snoepgoed vinden, maar daarbij dreigen opgegeten te worden door een heks. Het werd voor het eerst opgetekend als “Hänsel und Gretel” door de gebroeders Grimm in hun Kinder- und Hausmärchen uit 1812. In de Efteling is het de dertiende uitbeelding op de route in het Sprookjesbos, tussen de Wolf en de Zeven Geitjes en Vrouw Holle. Het door Anton Pieck ontworpen snoephuisje uit het sprookje is er sinds 1955 te vinden, met de heks achter de deur, Hans in het hok en Grietje ervoor.”
Jan van Haasteren De Efteling Sprookjesbos 20045 Hans en Grietje

En de Hans en Grietje in de Efteling:


Sprookje 19 - Indische Waterlelies

Van de website van Eftepedia:
“De Indische Waterlelies is een sprookje over een heks in een oerwoud, die zo jaloers is op de schoonheid van de sterrenkinderen die dansen op een meer in het maanlicht, dat ze hen betovert in waterlelies. Het werd geschreven door Koningin Fabiola en uitgegeven als één van de twaalf sprookjes in haar bundel Los doce Cuentos maravillosos in 1955. In 1961 werd de sprookjesverzameling door Lia Timmermans naar het Nederlands vertaald en uitgebracht als De Twaalf Wonderlijke Sprookjes van Koningin Fabiola. In de Efteling is het de drieëntwintigste uitbeelding op de route in het Sprookjesbos, tussen de Prinsenpoort en het openluchttheater. Het toont middels een volledig geconditioneerd binnentafereel, waar door middel van animatronics van de zeven elfjes in waterlelies, de heks en een bandje bestaande uit vier kikkers en drie ganzen in een decor van een oerwoud een korte voorstelling wordt gegeven op de muziek van Bert Kaempferts Afrikaan Beat. Het sprookje werd ontworpen door Anton Pieck en technisch uitgewerkt door Peter Reijnders. Het werd geopend in 1966 en was de grootste attractie die de Efteling tot dan toe had gebouwd.”
Jan van Haasteren De Efteling Sprookjesbos 20045 Indische Waterlelies

En de Indische Waterlelies in de Efteling:


Sprookje 20 - De Kleine Boodschap

Van de website van Eftepedia:
“Kleine Boodschap is het toiletgebouw direct achter de Kleine Boodschap Kabouter in het Sprookjesbos. Deze kabouter verwijst mensen in kleine nood door naar dit gebouw waar ruimschoots mogelijkheden zijn om de nood te lenigen.

De voorzijde wordt gevormd door een bakstenen muur, met naast de deur een waterplaats in de vorm van een leeuwenkop. In de beginjaren vond je nadat je door het poortje in de muur liep weer buitenlucht: hier stonden de wc’s met hun rug tegen de muur, maar was er verder geen sprake van een gebouwtje. In later jaren is om de bestaande wc’s een gebouwtje gemaakt met onder andere urinoirs en hokje voor de toiletjuffrouw. Voor de Sprookjesbosbezoeker veranderde dit niets in het aanzicht, omdat vanuit het Sprookjesbos nog altijd alleen de muur zichtbaar is. De achterzijde van het gebouwtje is wel goed zichtbaar, maar alleen vanuit de stoomtrein.

Eenmaal binnen zijn links de herenwc’s, rechtdoor de ruimte voor de toiletjuffrouw en aan rechterzijde het damesgedeelte. De individuele wc’s zijn gescheiden door bakstenen muren en voorzien van grote massief houten boogdeuren met meegevormde scharnieren. De meest rechter wc heeft een open raampje naar buiten met zicht op de spoorlijn.

De heren wc’s bestaan uit 4 hokjes en 7 urinoirs. De dames hebben 8 hokjes. Hiermee is de capaciteit ruimschoots voldoende voor het doorgaans niet al te drukke Sprookjesbos.”

Al aanwezig bij de opening van het Sprookjesbos in 1952 mag Kleine Boodschap zich met recht de oudste toiletgroep van het park noemen.

Jan van Haasteren De Efteling Sprookjesbos 20045 Kleine Boodschap

En De Kleine Boodschap in de Efteling:


Sprookje 21 - De Kleine Zeemeermin

Van de website van Eftepedia:
“De Kleine Zeemeermin is een sprookje over een zeemeermin die verliefd wordt op een knappe mensenprins en zo naar hem verlangt, dat ze een deal sluit met een kwade zeeheks. Het sprookje is een beroemd cultuursprookje van de hand van Hans Christian Andersen die het schreef onder de titel “Den lille Havfrue”. Het werd voor het eerst uitgegeven in 1837.”
Jan van Haasteren De Efteling Sprookjesbos 20045 Kleine Zeemeermin

En De Kleine Zeemeermin in de Efteling:


Sprookje 22 - Langnek of Lange Jan

Van de website van Eftepedia:
“De Zes Dienaren is een sprookje over een prins die met de hulp van zes dienaren met ieder een bijzondere gave de hand weet te winnen van een prinses. Het verhaal werd opgetekend door de gebroeders Grimm in 1815 voor hun Kinder- und Hausmärchen onder de titel “Die sechs Diener”. In Nederland is het sprookje vooral bekend door de prominente aanwezigheid van Langnek in de Efteling. In de Efteling is het de derde uitbeelding op de route in het Sprookjesbos, tussen het Kabouterdorp en Roodkapje. De dienaar Langnek zit sinds de opening van het Sprookjesbos in 1952 op een rots, strekt zijn nek en kijkt rustig om zich heen. Het oorspronkelijke ontwerp is van Anton Pieck, maar de reus heeft in de loop der jaren transformaties gehad, voornamelijk onder leiding van Ton van de Ven. De uitbeelding van het sprookje bestond naast de iconische figuur vanaf 1954 gedurende enkele jaren ook uit de buste van de dienaar Kogeloog. Sinds 1967 is het nog uitvoeriger: toen opende de galerij met daarop ook een buste van Kogeloog. Onder het afdak hangen de portretten van alle zes de dienaren uit de titel. Het verhaal wordt er verteld door Peter Reijnders.”
Jan van Haasteren De Efteling Sprookjesbos 20045 Langnek of Lange Jan

En de Langnek of Lange Jan in de Efteling:


Sprookje 23 - Rapunzel

Volgens de website Eftepedia:
“Raponsje is een sprookje over een meisje dat door een toverkol opgesloten wordt in een toren, maar door haar haren uit het raam te laten vallen de toverkol en later een prins naar boven weet te laten klimmen, waarna ze verliefd wordt. Het sprookje met de oorspronkelijke titel “Rapunzel” werd opgetekend door de gebroeders Grimm. Het verscheen voor het eerst in de bundel Kinder- und Hausmärchen in de editie uit 1812. In de Efteling is het de negende uitbeelding op de route in het Sprookjesbos, tussen de Papegaai en de Zeemeermin. Het werd in 2001 toegevoegd, naar een ontwerp van Ton van de Ven, zijn laatste toevoeging aan het Sprookjesbos. De uitbeelding van Raponsje bestaat uit een tien meter hoge, robuuste toren met een raampje bovenin. Hieruit kijkt Raponsje omlaag en hangt haar vlecht tot aan de grond. Om de paar minuten klimt de toverkol aan die vlecht naar boven, terwijl Wieteke van Dort het verhaal vertelt.”
Jan van Haasteren De Efteling Sprookjesbos 20045 Rapunzel
En Rapunzel in de Efteling:


Sprookje 24 - Roodkapje

Volgens de website Eftepedia:
“Roodkapje is een sprookje over een meisje dat haar zieke grootmoeder opzoekt en daarbij wordt opgegeten door een wolf, om later gered te worden door een jager. Het werd met de titel “Le petit Chaperon Rouge” (Het kleine rode kapje) voor het eerst opgetekend in de Sprookjes van Moeder de Gans door Charles Perrault en is waarschijnlijk zijn bekendste sprookje. Ook de Gebroeders Grimm namen het op in hun bundel Kinder- und Hausmärchen. In de Efteling is het de vierde uitbeelding op de route in het Sprookjesbos, tussen de Zes Dienaren en Pinokkio. Het sprookje is vanaf 1953 in het park te vinden, destijds in de vorm van een beeldje van een bloemenplukkende Roodkapje. Het beeld werd in 1960 vervangen door het huisje van grootmoeder. Sinds 1961 kun je Roodkapje zien aanbellen bij grootmoeder, die zojuist is opgegeten door de wolf die nu likkebaardend in bed ligt te wachten op Roodkapje. Het hele tafereel werd in 2016 afgebroken en nieuw opgebouwd, naar de oorspronkelijke ontwerpen van Anton Pieck.”
Jan van Haasteren De Efteling Sprookjesbos 20045 Roodkapje
En Roodkapje in de Efteling:


Overige items in de puzzel vanuit het Sprookjesbos - maar geen sprookjes

1. De Muzikale paddestoelen

Vanaf de website van Eftepedia:
“Een muzikale paddenstoel is een als vliegenzwam (rood met witte stippen) gevormd zitbankje waar clavecimbelmuziek uit klinkt. De paddenstoelen zijn uitsluitend in het Sprookjesbos te vinden en zijn waarschijnlijk de objecten in de Efteling die – danwel met iemand er op gezeten, danwel met iemand die zijn oor te luisteren legt op de hoed – het meest gefotografeerd worden. De paddenstoelen bestaan uit een witte pvc-buis waar een polyester paddenstoelenhoed op gemonteerd is. De tegenwoordige hoed komt uit een mal en is dus bij iedere paddenstoel gelijk.”
Jan van Haasteren De Efteling Sprookjesbos 20045 De Muzikale paddestoel
En dit is de muziek die uit een muzikale paddestoel komt vanuit de Efteling:

2. Kniezende Kniesoor

Vanaf de website Eftepedia:
“Kniesoor is een kleine interactieve attractie in de vorm van een ‘babbelboom’ in het Sprookjesbos, tussen Het Meisje met de Zwavelstokjes en De Nieuwe Kleren van de Keizer. De boom zelf is echt, maar het gezicht is een daarop aangebrachte animatronic met bewegende mond, oogbollen en -leden. De pratende boom wordt niet gezien als de uitbeelding van een sprookje en wordt dan ook niet meegenomen in de telling van het aantal sprookjes in het bos, waar de Sprookjesboom wel meegerekend wordt. Op 24 september 2018 kondigde de Efteling via haar blog aan dat de boom er zou komen en hij werd twee weken later, op 8 oktober, al in gebruik genomen. De plannen voorzagen in meerdere bomen zoals deze in het bos, maar voorlopig is Kniesoor de enige.”
Jan van Haasteren De Efteling Sprookjesbos 20045 Babbelboom Kniezende Kniesoor Sprookjesboom

En de Kniezende Kniesoor in de Efteling:

3. Holle Bolle Gijs

Wie is Holle Bolle Gijs? Via de website Eftepedia:
“Holle Bolle Gijs is een afvalbak in de vorm van de figuur uit een kindervers, die ontzettend veel kan eten maar ondanks dat altijd honger heeft. In de Efteling staan momenteel een elftal van deze afvalbakken, waaronder ook enkele in de vorm van andere figuren. De meeste Holle Bolle Gijzen roepen om afval met de leus “Papier hier!”. Het afval kan gedeponeerd worden in een gat, meestal in de vorm van een ronde opengesperde mond, waar een luchtzuigsysteem het vuil via een buis in een afvalcontainer op een voor de bezoeker onzichtbare plek brengt. De Gijs bedankt hierna, in de meeste gevallen met een “Dank u wel!”. Er zijn ook uitbeeldingen van de figuur die geen afval slikken.”

Jan van Haasteren De Efteling Sprookjesbos 20045 Holle Bolle Gijs

En een overzicht van alle Holle Bolle Gijzen in de Efteling (Papier hier!):


Wat is er verder nog opvallend?

Leuk item is de ontmoeting tussen Jan van Haasteren en Anton Pieck, je ziet ze hier, beiden met een boek onder hun arm:
Jan van Haasteren en Anton Pieck
Wie was Anton Pieck? Volgens de website Eftepedia:
“Anton Franciscus Pieck (Den Helder, 19 april 1895 – Overveen, 24 november 1987) was een Nederlands illustrator, prentkunstenaar en graficus. Anton Pieck is eind 1951 door cineast Peter Reijnders betrokken bij het tot stand komen van het Sprookjesbos. Hij heeft een tiental sprookjes ontworpen voor de opening in 1952 en maakte daarna nog minstens 1500 ontwerpen voor onder andere sprookjes, attracties, horeca, pleinen, attributen en boekillustraties. Pieck heeft nog tot midden jaren 70 het ontwerpwerk in de Efteling op zich genomen. Vanaf 1975 werd zijn werk overgenomen door Ton van de Ven. Pieck bleef toen aan als adviseur en bezocht het park nog regelmatig tot zijn overlijden in 1987.”
Een interessante video waarin een oud Efteling medewerker vertelt over Anton Pieck en Het Sprookjesbos:


Hoe groot is de puzzel Jan van Haasteren 'Sprookjesbos' 1000 stukjes?

Ook deze puzzel heeft afmetingen van 68 (breedte) bij 49 (hoogte).


Nog een Efteling puzzel!

Het leuke is, er is op 23 Juli 2023 nog een tweede Efteling puzzel verschenen van Jan van Haasteren en dat is namelijk de puzzel:
Fata Morgana


Wachters bij de Waterlelie en Suske en Wiske

Het leuke is dat de wachters bij de Waterlelies ook nog eens terugkomen in een Suske en Wiske ‘De Efteling – Elfjes‘. Je ziet hier de voorkant van deze Suske en Wiske:
rsz_1jan_van_haasteren_de_efteling_sprookjesbos_suske_en_wiske


Het leggen van de puzzel

Ik leg de puzzels altijd op een puzzelmat en begin altijd met het sorteren van de puzzelstukjes, waarbij ik meteen alle rechte stukjes eruit haal. En dan maar hopen dat ik alle rechte stukjes heb kunnen vinden:
jan van haasteren de efteling sprookjesbos stukjes gesorteerd op puzzelmat
zoals je ziet was het lastig om de randen te leggen, aangezien de stukjes kwa kleuren erg op elkaar leken. En ik kwam er maar niet uit. Eerst maar de rest van de puzzel gaan maken en die randen volgen dan later wel dacht ik – maar het blijft wel irriteren:
jan van haasteren de efteling sprookjesbos na 1 uur
zoals je ziet ben ik begonnen met de paddestoel en sorteer ik stukjes met kleuren en vormen die bij elkaar passen. Dat puzzelt het snelst:
jan van haasteren de efteling sprookjesbos 20pct af
het was echt een lastige puzzel en dat maakt het een mooie uitdaging, een te makkelijke puzzel is ook niet fijn. Met name de groene stukjes met het bos waren lastig:
jan van haasteren de efteling sprookjesbos 50pct af
je ziet dat ik de lastigste stukken, namelijk alle oranje daken van de huisjes in de Efteling tot het laatst heb bewaard. Dat werd op een gegeven moment echt trial-and-error, stukje voor stukje passen en proberen:
jan van haasteren de efteling sprookjesbos 95pct af
en uiteindelijk deze fantastische puzzel af:
jan-van-haasteren-efteling-sprookjesbos-puzzel-1000-stukjes-600-444


Hoe lang doe je er over om deze puzzel van 1000 stukjes te maken?

Ik heb de puzzel ‘Het Sprookjesbos’ in alle rust gemaakt en heb er ook meerdere dagen over gedaan. Mooi op een puzzelmat gemaakt op de grond in de woonkamer. Ik neem wel de tijd op, maar ook weer niet heel precies, blijft toch een hobby dat puzzelen! Maar om een idee te geven hoe lang ik over deze JvH puzzel heb gedaan van 1000 stukjes:

 • Uitleggen van de stukjes: 20 minuten
 • Leggen van de randen = 30 minuten
 • Leggen van de rest van de stukjes = 6 uur en 25 minuten
 • Waardoor ik in totaal over deze puzzel heb gedaan = 7 uur en 15 minuten. Dat is sneller dan dat ik gemiddeld over een JvH legpuzzel doe, namelijk circa 8 uur

Over Jumbo puzzels

Jumbo_Logo
Jumbo (niet te verwarren met onze supermarkt Jumbo!) maakt speelgoed, spellen en puzzels. Jumbo heeft bijvoorbeeld de hele bekende spelletjes gemaakt als “Mens erger je niet” en “Stratego” en “PimPamPet”. Spelletjes die al generaties meegaan en nog altijd erg veel worden gespeeld door zowel jong als oud. Jumbo houdt zich al ongeveer sinds 1900 bezig met het maken en ontwikkelen van speelgoed. In de begin jaren van het bedrijf werd er alleen speelgoed geimporteerd uit andere andere landen naar Nederland. Echter sinds 1930 ongeveer werd besloten om ook eigen speelgoed te gaan maken, destijds met het fabriceren van houten speelgoed, wat destijds heel populair was. Vrijwel al het speelgoed werd in die jaren van hout gemaakt. Belangrijk speerpunt was dat het gemaakte speelgoed van Jumbo van erg goede kwaliteit moest zijn; het moest zo sterk zijn als een Olifant. Er moest een olifant op kunnen staan! De rode olifant is al jaren het kenmerk van de spellen en puzzels van Jumbo. De naam Jumbo en de rode olifant vormen vanaf circa 1935 samen het logo. De olifant van Jumbo is getekend door de heer Möhr. Hij werkte bij een reclamebureau en tekende met enige regelmaat voor het bedrijf Hausemann & Hötte. De heer Möhr kreeg op een gegeven moment de opdracht om een mooi, nieuw olifantlogo voor het speelgoed van Hausemann & Hötte te ontwerpen. Het logo is sindsdien steeds een beetje veranderd. Zo is bijvoorbeeld het oogje in de loop van de jaren steeds groter geworden en iets meer naar beneden gezakt, met als resultaat een vriendelijker olifantje.

Het olifantje werd vroeger niet alleen toegepast in de kleur rood, maar in allerlei kleuren zoals blauw, geel, zwart, wit en groen. Al die kleuren stonden gezellig en speels. De ene keer stond er bijvoorbeeld een gele olifant op de doos en de andere keer een rode. Er werd meestal gekeken welke kleur het beste bij de kleur van de doos paste. Pas aan het eind van de 60’er jaren is er definitief voor de rode olifant gekozen. Rood is namelijk een kleur die opvalt en de aandacht trekt.

Vanaf 1945 is Jumbo zich ook gaan richten op spelletjes gemaakt van karton. Jumbo staat dus al jaren garant voor een ijzersterke kwaliteit! Jumbo is een unieke Nederlandse onderneming met een rijke historie, met het hoofdkantoor in Zaandam. Er werken ongeveer 130 medewerkers voor Jumbo. Met een omzet van €75 miljoen is Jumbo een middelgrote Europese speler in speelgoed. Jumbo heeft Verkoop kantoren in Nederland, Belgie, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Ze exporteren naar meer dan 25 landen over de gehele wereld.

In 1980 start Jumbo met de productie van Jan van Haasteren Puzzels.


Jan van Haasteren ‘Het Sprookjesbos’ (De Efteling) 1000 stukjes - waar te koop?

Aanbieder Prijs Naar website
Spelenpuzzel.nl 14,95 (Mei 2021) Nu kopen
Amazon.nl 14,95 (Mei 2021) Nu kopen
Puzzeldiscounter.nl 20,70 (Mei 2021) Nu kopen
Clauscreations.nl 15,00 (Mei 2021) Nu kopen
Gezelspel.nl 16,49 (Mei 2021) Nu kopen
Puzzels123.com 15,95 (Mei 2021) Nu kopen
Goedkopelegpuzzels.nl Onbekend (Mei 2021) Nu kopen
Bol.com 21,35 (Mei 2021) Nu kopen

Jan van Haasteren ‘Het Sprookjesbos’ (De Efteling) 1000 stukjes - Specificaties

EAN Onbekend
Puzzel nummer 20045
Soort Product Legpuzzel
Puzzel thema Cartoon
Aantal Stukjes 1000
Keurmerk CE
Doelgroep Kinderen en volwassenen
Type puzzel Legpuzzel
Merk Jumbo
Kleur Divers
Materiaal Karton
Leeftijd Vanaf 10 jaar

Reviews over deze puzzel

Plaats een review
1
2
3
4
5
Versturen
     
Annuleren

Plaats een review

Puzzel 1000 stukjes
Gemiddelde beoordeling:  
 1 reviews
door Gerben van Wijngaarden op Puzzel 1000 stukjes
De Leukste!

Ik heb de bovenstaande review geschreven in Mei 2022. EN: het is echt de leukste Jan van Haasteren die ik tot nu toe heb gemaakt - dan wel getekend door Rob Derks en niet Jan van Haasteren; dat voelt een beetje raar......Maar: het leuke is, is dat er ook nog sprookjes in verwerkt zijn EN elementen vanuit de Efteling EN de bekende terugkerende elementen. Wat een topper zeg, well done Rob!

Deze puzzel gemaakt? Upload je foto + eventueel tekst

Heb je deze puzzel gemaakt, upload dan je gemaakt puzzel naar ons, inclusief een tekst erbij, hoe je het vond om deze puzzel te maken.

Deze puzzelaars hebben deze puzzel al gemaakt

 • 13 maart 2022
  -
  Joke de Bruijn - Was een hele leuke puzzel om te maken. Echt weer even terug naar de bezoekjes aan de Efteling in mijn kinderjaren. Straks met de kleinkinderen bezoeken we zeker het sprookjesbos.
 • 7 januari 2022
  -
  Hans - Tja, ook wij zijn op zoek geweest naar die kerstman maar ook wij hebben 'm nog niet gevonden. Wellicht staat hij achter een gebouw en zie je alleen een hand met de bel, of ern puntje van z'n muts ???
 • 13 november 2021
  -
  Lynn - Leuke puzzel! Helemaal als je een fan van de Efteling bent! Maar de kerstman die erin zou zitten hebben wij nog niet gevonden hoor... iemand die hem wel heeft gevonden? Let me know waar, wij hebben het opgegeven.
 • 28 oktober 2021
  -
  Nelly heyden - Mooie puzzel, maar moeilijk

Deel deze pagina!