Jan van Haasteren ‘Fijne verjaardag Jan – 80 jaar’ 1000 stukjes

Jan van Haasteren


Deel deze pagina!

Jan van Haasteren Puzzel 'Fijne verjaardag Jan - 80 jaar'

De puzzel die ik heb gemaakt is de puzzel ‘Fijne verjaardag Jan – 80 jaar’ en heeft het nummer 19029, gemaakt in 2016 door tekenaar Jan van Haasteren:
rsz_puzzel-1000-stukjes-jan-van-haasteren-fijne-verjaardag-jan-80-jaar-alleen-doos

‘Fijne verjaardag Jan – 80 jaar’ of ‘Happy birthday Jan’, 1000 stukjes is getekend door Jan van Haasteren maar door iemand anders bewerkt. Deze puzzel is uitgebracht ter ere van de 80ste verjaardag van Jan. De puzzel is uitgebracht ter eer van Jans verjaardag, en toen heeft men de eerst gemaakte poster opgezocht die Jan had gemaakt en dat was een poster uit 1977, destijds gemaakt voor het dranken merk Hoppe. Hoppe is een bekend merk van bijvoorbeeld de Jenevers en de Vieux.

Aangezien het een speciale puzzel is voor Jan’s verjaardag, zit de puzzel ook in een speciale doos, namelijk een mooie zilverkleurige doos. Dat ziet er ook heel feestelijk en bijzonder uit.

Verwar deze puzzel niet met die andere ‘verjaardags-puzzel’

De naam van een andere puzzel lijkt heel erg op deze puzzel. Er is namelijk nog een puzzel uitgebracht met de titel ‘Happy Birthday (Vrolijke verjaardag)’. Echter deze puzzel heeft en volgende kenmerken in combinatie met het aantal puzzelstukjes:

  • 1000 stukjes Jumbo – nummer 01489
  • 1000 stukjes Jumbo – nummer 81259
  • 1000 stukjes Jumbo Kruidvat uitgave – nummer 81306
  • 950 stukjes Jumbo – nummer 81721
  • 1000 stukjes Ceaco (Crowd Pleasers) – nummer 3337-2
  • 1000 stukjes Jumbo Scandinavie – nummer 81453VV
  • 1000 stukjes Funny World (Holdson) – nummer 09091

Waar kennen we Hoppe ook al weer van?

In Café ’t Smalle in de Jordaan in Amsterdam is vroeger de brouwerij Hoppe begonnen, namelijk in 1780 reeds. Op de plek van het huidige café begon Pieter Hoppe een likeur- en jeneverstokerij. Hoppe’s stokerij werd heel erg bekend en vestigde zich jaren later in Schiedam, omdat de locatie in Amsterdam te klein was geworden. Hoppe Jenever groeide uit tot één van Nederlands bekendste jenevers en is tot ver buiten onze landsgrenzen populair. Hoppe Vieux is met afstand de meest populaire vieux van Nederland.

Trouwens, Cafe ‘t Smalle bestaat nog steeds in Amsterdam (hoewel er wel allerlei andere winkels daarvoor in hebben gezeten, maar ook een ijzerhandel). Hoppe werd in de loop der tijd overgenomen door de firma Coebergh, wat op haar beurt weer werd overgenomen door Heineken. Het pand aan de Egelantiersgracht 12 werd in 1978 tot het huidige café ‘t Smalle verbouwd. In het huidige Cafe zie je nog diverse elementen terug van deze vroegere Hoppe Distilleerder: de authentieke fusten staan nog boven de bar opgestapeld, de wenteltrap brengt je naar een mooie zitruimte en de originele glas-in-loodramen tonen nog het logo van de stokerij Hoppe. Het allermooiste wat wellicht nog bewaard is gebleven is de jeneverpomp die nog op de bar staat.
Mocht je deze willen bezoeken, dit is het adres:
Café ‘t Smalle,
Egelantiersgracht 12,
1015 RL AMSTERDAM
Mocht je in Amsterdam zijn, dan kun je Cafe ‘t Smalle bezoeken:

De 80-jarige verjaardag van Jan van Haasteren

Jan van Haasteren is geboren op 24 februari 1936, dus op 24 februari 2016 werd hij 80 jaar. Jan van Haasteren is geboren te Schiedam.


Wat kom je allemaal tegen als je deze Jan van Haasteren legpuzzel hebt gemaakt?

Vooraf moet ik zeggen dat dit een verticale puzzel is, zoals er nog een paar verticale puzzels van 1000 stukjes zijn van Jan van Haasteren, namelijk deze:

Verticale puzzels leggen minder fijn, en ik heb dat zelf ook ervaren op mijn puzzelmat, je ben vaak relatief ver van de puzzel af, als je aan een verticale puzzel puzzelt. Deze worden vrijwel niet meer gemaakt, zoals Jan van Haasteren zelf ook antwoord in een van zijn Facebook-posts:
“Een aantal van mijn eerste puzzel waren verticaal, omdat ze oorspronkelijk als poster gemaakt zijn. Op verzoek van de fans maken we nu alleen nog maar liggende puzzels!”

Herkenbaar dit bovenstaande. Ander nadeel van deze puzzel vond ik de kwaliteit van de puzzelstukjes. Vaak leg je een paar stukjes even ergens buiten de puzzel en sleep je die later naar de plek waar dat blok in de puzzel hoort. Echter, telkens weer lukte het niet om zo’n setje van 4-6 puzzelstukjes aan elkaar te verplaatsen….het hele blokje van 4-6 stukjes valt dan uit elkaar. Erg vervelend moet ik zeggen. Telkens weer. Heb dit nog niet bij andere puzzels van Jan van Haasteren ervaren, dus wat mij
betreft een uitzondering, gelukkig!

Ik begin altijd met het uitleggen van de puzzel op mijn puzzelmat.
puzzel-1000-stukjes-jan-van-haasteren-fijne-verjaardag-jan-80-jaar-stukjes-uitgelegd-en-doos-erbij

Vervolgens ga ik de randen leggen, en zoals je ziet, deze puzzel van 1000 stukjes kun je net nog leggen op een puzzelmat van 1 meter en 60 centimeter breed en 90 centimeter hoog:
puzzel-1000-stukjes-jan-van-haasteren-fijne-verjaardag-jan-80-jaar-randen-gelegd-en-doos-erbij

Ik ben ook begonnen met het zoeken van de puzzelstukjes op kleur, en dan met name de slingers en de puzzelstukjes met letters erop. De roze harmonika die is ook makkelijk te maken door de fel-roze kleuren en de ‘strepen’ erop:
puzzel-1000-stukjes-jan-van-haasteren-fijne-verjaardag-jan-80-jaar-na-50-minuten

Toen dacht ik ook even snel de letters ‘Happy Birthday Jan!’ en de 80 te leggen, echter dat viel me vies tegen, erg onduidelijk die letters, kostte me relatief veel tijd:
puzzel-1000-stukjes-jan-van-haasteren-fijne-verjaardag-jan-80-jaar-verder-1

Zoals je ziet heb ik de onderkant toch bijna af en ben toen voor de kleur-zoek gegaan en de kleuren van de kleding bij elkaar te zoeken, zoals het gele T-shirt op deze afbeelding, maar lastig hoor:
puzzel-1000-stukjes-jan-van-haasteren-fijne-verjaardag-jan-80-jaar-verder-2

En alweer wat verder, werkend vanuit de onderkant van de puzzel:
puzzel-1000-stukjes-jan-van-haasteren-fijne-verjaardag-jan-80-jaar-verder-4

Echt lastig was het dat er meerdere keren dezelfde kleuren broken voorkomen, zoals bijvoorbeeld die lichte groene broek van de band die aan het spelen is, maar ook voor de mensen die de polonaise lopen:
puzzel-1000-stukjes-jan-van-haasteren-fijne-verjaardag-jan-80-jaar-verder-5

En maar verder door gelegd met de mensen die polonaise lopen, steeds verder naar boven:
puzzel-1000-stukjes-jan-van-haasteren-fijne-verjaardag-jan-80-jaar-verder-6

En uiteindelijk toch de puzzel af gekregen, niet heel spannend, maar toch wel lastig, en enigszins geirriteerd door de loslatende stukjes als je iets wilt verplaatsen:
puzzel-1000-stukjes-jan-van-haasteren-fijne-verjaardag-jan-80-jaar-600-444

En nog de afbeelding van de puzzel die af is met de prachtige zilveren verjaardags-doos, op de puzzelmat:
puzzel-1000-stukjes-jan-van-haasteren-fijne-verjaardag-jan-80-jaar-puzzel-af-en-doos


Verder nog over de legpuzzel van JvH 'Fijne Verjaardag Jan - 80 jaar'

Ik heb nog een algehele review over deze puzzel gemaakt:

Deze legpuzzel heb ik in meerdere dagen gemaakt en ik heb hem helemaal alleen gelegd. Ik heb de puzzel op een puzzelmat gemaakt omdat ik het altijd handig vind om de puzzel eventueel te verplaatsen indien dat nodig is. Vervolgens begin ik altijd met alle stukjes uit te leggen op de puzzelmat. Ik heb dit allemaal op mijn gemak gedaan, maar heb wel de tijd opgenomen.

Ik begin altijd met het uitleggen van alle stukjes op de puzzelmat (formaat is 1 meter en 60 centimeter breed en 90 centimeter hoog).


Jan van Haasteren 'Fijne Verjaardag Jan - 80 jaar' 1000 stukjes - Terugkerende elementen

Helaas, helaas, hier geen enkel terugkerend element bij de zo kenmerkende Jan van Haasteren puzzels. Geen haaienvin, geen gebit, geen Superslak, geen Pijlen etc etc. Dat maakt deze puzzel – vind ik – saaier, het gaat nu echt om het puzzelen, maar nadat je de puzzel gelegd hebt ga je dus niet meer op zoek naar verrassende en leuke terugkerende elementen.


Hoe lang doe je er over om deze puzzel van 1000 stukjes te maken?

Ik leg de puzzels altijd op mijn gemak, het blijft tenslotte erg leuk om te doen. Ik begin met het sorteren van de stukjes – de rand stukjes leg ik apart, en daarna ga ik de randen leggen. Ik heb dus wel voor elke activiteit een beetje grof de tijd bijgehouden. Je krijgt dan het volgende:

  • Totaal uitleggen van de puzzelstukjes en het leggen van de randen = 45 min
  • Totaal tijd gedaan over de rest, het echt leggen van de gehele puzzel = 8 uur en 15 min
  • Totaal tijd gedaan over de gehele puzzel = 9 uur

Dat is nog behoorlijk lang moet ik zeggen. De puzzel zag er namelijk vrij makkelijk uit, maar het tegendel is juist zo. Ik heb er namelijk zeker beduidend langer over gedaan dan een ‘normale’ Jan van Haasteren puzzel.


Over Jumbo puzzels

Jumbo_Logo
Jumbo (niet te verwarren met onze supermarkt Jumbo!) maakt speelgoed, spellen en puzzels. Jumbo heeft bijvoorbeeld de hele bekende spelletjes gemaakt als “Mens erger je niet” en “Stratego” en “PimPamPet”. Spelletjes die al generaties meegaan en nog altijd erg veel worden gespeeld door zowel jong als oud. Jumbo houdt zich al ongeveer sinds 1900 bezig met het maken en ontwikkelen van speelgoed. In de begin jaren van het bedrijf werd er alleen speelgoed geimporteerd uit andere andere landen naar Nederland. Echter sinds 1930 ongeveer werd besloten om ook eigen speelgoed te gaan maken, destijds met het fabriceren van houten speelgoed, wat destijds heel populair was. Vrijwel al het speelgoed werd in die jaren van hout gemaakt. Belangrijk speerpunt was dat het gemaakte speelgoed van Jumbo van erg goede kwaliteit moest zijn; het moest zo sterk zijn als een Olifant. Er moest een olifant op kunnen staan! De rode olifant is al jaren het kenmerk van de spellen en puzzels van Jumbo. De naam Jumbo en de rode olifant vormen vanaf circa 1935 samen het logo. De olifant van Jumbo is getekend door de heer Möhr. Hij werkte bij een reclamebureau en tekende met enige regelmaat voor het bedrijf Hausemann & Hötte. De heer Möhr kreeg op een gegeven moment de opdracht om een mooi, nieuw olifantlogo voor het speelgoed van Hausemann & Hötte te ontwerpen. Het logo is sindsdien steeds een beetje veranderd. Zo is bijvoorbeeld het oogje in de loop van de jaren steeds groter geworden en iets meer naar beneden gezakt, met als resultaat een vriendelijker olifantje.

Het olifantje werd vroeger niet alleen toegepast in de kleur rood, maar in allerlei kleuren zoals blauw, geel, zwart, wit en groen. Al die kleuren stonden gezellig en speels. De ene keer stond er bijvoorbeeld een gele olifant op de doos en de andere keer een rode. Er werd meestal gekeken welke kleur het beste bij de kleur van de doos paste. Pas aan het eind van de 60’er jaren is er definitief voor de rode olifant gekozen. Rood is namelijk een kleur die opvalt en de aandacht trekt.

Vanaf 1945 is Jumbo zich ook gaan richten op spelletjes gemaakt van karton. Jumbo staat dus al jaren garant voor een ijzersterke kwaliteit! Jumbo is een unieke Nederlandse onderneming met een rijke historie, met het hoofdkantoor in Zaandam. Er werken ongeveer 130 medewerkers voor Jumbo. Met een omzet van €75 miljoen is Jumbo een middelgrote Europese speler in speelgoed. Jumbo heeft Verkoop kantoren in Nederland, Belgie, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Ze exporteren naar meer dan 25 landen over de gehele wereld.

In 1980 start Jumbo met de productie van Jan van Haasteren Puzzels.


Jan van Haasteren ‘Fijne verjaardag Jan – 80 jaar’ 1000 stukjes - waar te koop?

Aanbieder Prijs Naar website
Bol.com Onbekend (Juni 2020) Nu kopen
Toychamp.nl 16,99 (Juni 2020) Nu kopen
Blokker.nl Onbekend (Juni 2020) Nu kopen
Speelgoedfamilie.nl 16,99 (Juni 2020) Nu kopen

Jan van Haasteren ‘Fijne verjaardag Jan – 80 jaar’ 1000 stukjes - Specificaties

EAN 8718807911819
Puzzel nummer 19029
Soort Product Puzzel

Reviews over deze puzzel

Plaats een review
1
2
3
4
5
Versturen
     
Annuleren

Plaats een review

Puzzel 1000 stukjes
Gemiddelde beoordeling:  
 1 reviews
door Gerben van Wijngaarden op Puzzel 1000 stukjes
Geen leuke, maar wel een lastige puzzel

Ik heb de bovenstaande review geschreven. Ik ben een fan van de Jan van Haasteren puzzels, met alle leuke grapjes en verstopte elementen in zijn puzzels. Dat je na het puzzelen nog een tijd gaat zoeken in zijn puzzels en ook steeds weer nieuwe dingen ontdekt. Dat mist in deze puzzel volledig. En dat vind ik echt een groot minpunt. Als je sec van puzzelen houdt: ja, dan is dit echt wel een uitdaging. Hij lijkt heel makkelijk, maar ik heb er toch nog ruim 8 uur over gedaan. Van een poster (Jan's eerste) gemaakt door Jan van Haasteren hebben ze een puzzel gemaakt. Jammer, maar niet echt mijn ding, beetje saai. Dus 2 van de 5 sterren.

Deze puzzel gemaakt? Upload je foto + eventueel tekst

Heb je deze puzzel gemaakt, upload dan je gemaakt puzzel naar ons, inclusief een tekst erbij, hoe je het vond om deze puzzel te maken.

Deel deze pagina!