Jan van Haasteren ‘Beurs van de Toekomst’ 1000 stukjes

Jan van Haasteren


Deel deze pagina!

Jan van Haasteren Puzzel 'Beurs van de Toekomst'

Ik heb de puzzel ‘Beurs van de Toekomst’ gemaakt – dit is nummer 20067-1, uitgifte in 2022 op 11 juni. Deze puzzel is getekend door Jan van Haasteren van de Studio Jan van Haasteren. Het is deze puzzel:
jan_van_haasteren_beurs_van_de_toekomst_600_444
En dit is de doos:
jan_van_haasteren_beurs_van_de_toekomst_doos


Het uitpakken van deze doos - een aantal interessante elementen

Dit is een hele nieuwe doos, en is op een aantal items gewijzigd ten opzichte van de oude dozen. Ik laat je in een video zien wat er allemaal veranderd is:


Overzicht van de vaste terugkerende elementen

Ik heb een video gemaakt van alle vaste terugkerende elementen in deze puzzel:


NOOT: Dick Heins geeft aan dat iets niet klopt aan tekenaar Jan!

In een interview dat is gehouden met Dick Heins in 9 November 2022 in het Brabants Dagblad, daar geeft Dick Heins aan dat Jan zijn lichaam niet in de goede verhoudingen heeft getekend! Wow, dat is nogal wat zeg! En Jan die geeft dat vervolgens ook toe. Hoe ziet dat eruit dan? Ik heb even een screenshot gemaakt vanuit een video en dan zie je het hier:
rsz_2schermafbeelding_2022-11-16_om_181956
Tja, als je er echt naar gaat kijken heeft Dick wel een punt denk ik, maar ik had het niet gezien tijdens het puzzelen. Maar wat een ‘leuk’ detail!


Het leggen van de puzzel

Ik merk dat ik niet zoveel foto’s heb gemaakt; het leggen van de puzzel ging behoorlijk snel, evenals de vorige puzzel die Jan van Haasteren had gemaakt (Zeepkistenrace). Het is op een bepaalde manier jammer als je een puzzel snel afhebt. Ik begin altijd met het leggen van de randen, en gelukkig had ik alle rechte stukjes kunnen vinden; regelmatig gebeurt het dat ik er 1 mis:
Jan van Haasteren Beurs van de Toekomst Randen gelegd met doos

En ja, meteen een hele sprong in het proces. Het leggen ging heel snel, best een makkelijke puzzel. Aardig om te leggen, maar ik vond het onderwerp wat minder aansprekend. Ik weet wel dat de vader van jan vroeger altijd machines of apparaten aan het maken was in de kelder of schuur van hun huis. dus wellicht is het onderwerp een item uit zijn jeugd – maar dan doorgetrokken naar de toekomst. Onderwerp van de Zeepkisten race kwam ook vanuit zijn jeugd namelijk. Hier zie je dat ik al vrij ver ben. Je ziet wel de terugkerende elementen ook in een moderne vorm gegoten – het papieren vliegtuigje met motor, een haaienvin op wieletje’s. Maar de allerleukste is het zelfportret van Jan van Haasteren. Jan’s hoofd is aangesloten op een soort gedachten-lezer en op basis van de gelezen gedachten wordt er automatisch een puzzel getekend. Mede collega’s Dick Heins en Rob Derks staan met verbazing te kijken:
Jan van Haasteren Beurs van de Toekomst met andere tekenaars
Hier heb ik de puzzel al heel ver af, en heb er best snel over gedaan:
Jan van Haasteren Beurs van de Toekomst 85pct af
En hier heb ik de puzzel al af:
jan_van_haasteren_beurs_van_de_toekomst_600_444
Een ander leuk item die ik er nog even uitligt is de ‘Fin Mill’ (zie voor alle items mijn video hierboven bij de Algemene Review!), dit is een soort windmolen die energie opwekt met molenwieken van de haaienvin:
Jan van Haasteren Beurs van de Toekomst Fin Mill


Hoe lang doe je er over om deze puzzel van 1000 stukjes te maken?

Ik heb de puzzel ‘Beurs van de Toekomst’ in alle rust gemaakt en heb er ook meerdere dagen over gedaan. Mooi op een puzzelmat gemaakt op de grond in de woonkamer. Ik neem wel de tijd op, maar ook weer niet heel precies, blijft toch een hobby dat puzzelen! Maar om een idee te geven hoe lang ik over deze JvH puzzel heb gedaan van 1000 stukjes:

  • Uitleggen van de stukjes: 20 minuten
  • Leggen van de randen = 15 minuten
  • Leggen van de rest van de stukjes = 4 uur en 30 minuten
  • Waardoor ik in totaal over deze puzzel heb gedaan = 5 uur en 5 minuten. Dat is sneller dan dat ik gemiddeld over een JvH legpuzzel doe, namelijk circa 8 uur

Over Jumbo puzzels

Jumbo_Logo
Jumbo (niet te verwarren met onze supermarkt Jumbo!) maakt speelgoed, spellen en puzzels. Jumbo heeft bijvoorbeeld de hele bekende spelletjes gemaakt als “Mens erger je niet” en “Stratego” en “PimPamPet”. Spelletjes die al generaties meegaan en nog altijd erg veel worden gespeeld door zowel jong als oud. Jumbo houdt zich al ongeveer sinds 1900 bezig met het maken en ontwikkelen van speelgoed. In de begin jaren van het bedrijf werd er alleen speelgoed geimporteerd uit andere andere landen naar Nederland. Echter sinds 1930 ongeveer werd besloten om ook eigen speelgoed te gaan maken, destijds met het fabriceren van houten speelgoed, wat destijds heel populair was. Vrijwel al het speelgoed werd in die jaren van hout gemaakt. Belangrijk speerpunt was dat het gemaakte speelgoed van Jumbo van erg goede kwaliteit moest zijn; het moest zo sterk zijn als een Olifant. Er moest een olifant op kunnen staan! De rode olifant is al jaren het kenmerk van de spellen en puzzels van Jumbo. De naam Jumbo en de rode olifant vormen vanaf circa 1935 samen het logo. De olifant van Jumbo is getekend door de heer Möhr. Hij werkte bij een reclamebureau en tekende met enige regelmaat voor het bedrijf Hausemann & Hötte. De heer Möhr kreeg op een gegeven moment de opdracht om een mooi, nieuw olifantlogo voor het speelgoed van Hausemann & Hötte te ontwerpen. Het logo is sindsdien steeds een beetje veranderd. Zo is bijvoorbeeld het oogje in de loop van de jaren steeds groter geworden en iets meer naar beneden gezakt, met als resultaat een vriendelijker olifantje.

Het olifantje werd vroeger niet alleen toegepast in de kleur rood, maar in allerlei kleuren zoals blauw, geel, zwart, wit en groen. Al die kleuren stonden gezellig en speels. De ene keer stond er bijvoorbeeld een gele olifant op de doos en de andere keer een rode. Er werd meestal gekeken welke kleur het beste bij de kleur van de doos paste. Pas aan het eind van de 60’er jaren is er definitief voor de rode olifant gekozen. Rood is namelijk een kleur die opvalt en de aandacht trekt.

Vanaf 1945 is Jumbo zich ook gaan richten op spelletjes gemaakt van karton. Jumbo staat dus al jaren garant voor een ijzersterke kwaliteit! Jumbo is een unieke Nederlandse onderneming met een rijke historie, met het hoofdkantoor in Zaandam. Er werken ongeveer 130 medewerkers voor Jumbo. Met een omzet van €75 miljoen is Jumbo een middelgrote Europese speler in speelgoed. Jumbo heeft Verkoop kantoren in Nederland, Belgie, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Ze exporteren naar meer dan 25 landen over de gehele wereld.

In 1980 start Jumbo met de productie van Jan van Haasteren Puzzels.


Jan van Haasteren ‘Beurs van de Toekomst’ 1000 stukjes - waar te koop?

Aanbieder Prijs Naar website
Goedkopelegpuzzels.nl 16,95 (Juni 2022) Nu kopen
Jvh-puzzels.nl 16,50 (Juni 2022) Nu kopen
Spelenpuzzel.nl 14,95 (Juni 2022) Nu kopen
Spellenrijk.nl 17,95 (Juni 2022) Nu kopen
Intertoys.nl 17,99 (Juni 2022) Nu kopen
Legpuzzels.nl 16,50 (Juni 2022) Nu kopen
Puzzelwereld.eu 13,99 (Juni 2022) Nu kopen
Popshopcorry.nl 17,95 (Juni 2022) Nu kopen

Jan van Haasteren ‘Beurs van de Toekomst’ 1000 stukjes - Specificaties

EAN Onbekend
Puzzel nummer 20067-1
Soort Product Legpuzzel
Puzzel thema Cartoon
Aantal Stukjes 1000
Keurmerk CE
Doelgroep Kinderen en volwassenen
Type puzzel Legpuzzel
Merk Jumbo
Kleur Divers
Materiaal Karton
Leeftijd Vanaf 10 jaar

Reviews over deze puzzel

Plaats een review
1
2
3
4
5
Versturen
     
Annuleren

Plaats een review

Puzzel 1000 stukjes
Gemiddelde beoordeling:  
 1 reviews
door Gerben van Wijngaarden op Puzzel 1000 stukjes
Oke, maar......

Ik heb de bovenstaande review geschreven in Juni 2022, en deze puzzel gemaakt vlak nadat hij was uitgekomen. Tekenaar de - op dit moment - 86 jarige Jan van Haasteren. Wat een prestatie! En wat fijn dat hij nog steeds doorgaat. Leuke puzzel om te maken, niet echt moeilijk, ik was sneller klaar dan anders. Enige minpuntje: het onderwerp van de puzzel vond ik wat saaier; de beurs van de toekomst.

Deze puzzel gemaakt? Upload je foto + eventueel tekst

Heb je deze puzzel gemaakt, upload dan je gemaakt puzzel naar ons, inclusief een tekst erbij, hoe je het vond om deze puzzel te maken.

Deel deze pagina!