Hoe lang doe je over een puzzel van 1000 stukjes?

Het Nederlands record voor het snelst maken van een puzzel van 1000 stukjes staat voor 4 personen op 58 minuten en 41 seconden, omgerekend naar één persoon is dat 14,5 minuten en 10 seconden als recordtijd voor Nederland. Echter: je moet wel weten dat het relatief veel sneller gaat als je met 4 personen puzzelt. Als je de 1000 stukjes door 4 deelt, maakt ieder dus een puzzel van 250 stukjes.
Het wereldrecord puzzelen (voor het snelst maken van een puzzel van 1000 stukjes) staat voor 2 personen op 1 uur, 1 minuut en 29 seconden, omgerekend naar één persoon is dat 31 minuten als recordtijd voor de hele wereld. Als je de 1000 stukjes door 2 deelt, maakt ieder dus een puzzel van 500 stukjes.
Ik doe ongeveer 8 uur over een puzzel van 1000 stukjes van Jan van Haasteren. Dat is grof gezegd het gemiddelde. Ik houd van alle puzzels die ik leg de tijd bij.

Waar hangt het van af hoe lang je over een puzzel van 1000 stukjes doet?

Hoe lang je over een puzzel doet hangt van vele factoren af. Ik kan de volgende noemen:

 • Is de puzzel makkelijk of moeilijk?
  Dat wil zeggen: als je een puzzel hebt met veel vlakken van exact dezelfde kleur, dan wordt het heel lastig om deze te maken en doe je er zeker veel langer over. Ter voorbeeld, ik heb deze HEMA fotopuzzel van mezelf gemaakt:
  HEMA-fotopuzzel-1000-stukjes-alleen-puzzel-af
  Zoals je ziet, zit er een groot geheel wit vlak rechts bovenaan de puzzel, en tevens zie je een geheel kleiner wit vlakje aan de rechterkant van de puzzel. Uiteindelijk heb ik 13 uur over deze puzzel gedaan. Het leggen van die witte vlakken was echt elk puzzelstukje 1 voor 1 passen. Daar werd ik niet vrolijk van en duurde erg lang! En puzzel met veel vlakken van dezelfde kleur is dus veel moeilijker en daar doe je dan sowieso veel langer over
 • Hoe goed ben je zelf in puzzelen?
  Sommige mensen zijn erg goed in puzzelen en kunnen heel goed visueel dingen onthouden. dat scheelt zeker met puzzelen, je ziet sommige mensen 1 stukje pakken en direct ergens leggen op de goede plek in de puzzel. Ze hebben het beeld en de kleuren tezamen onthouden en weten direct dat dat puzzelstukje daar hoort.
 • Ben je fanatiek of niet?
  Sommige mensen willen echt op hun gemak puzzelen en doen het heel rustig aan. Maar je hebt ook mensen die voelen een soort drive om zo snel mogelijk de puzzel af te ronden. Wat jou houding voor het puzzelen is, bepaalt ook hoe snel je een puzzel kunt leggen
 • De kwaliteit van de puzzel zelf
  Dat klinkt misschien raar, maar ik heb het zelf ervaren, echt hele goedkope puzzels, daarvan lijkt het wel of elke stukje in een ander stukje past. Dat werk heel demotiverend, want dan ga je toch twijfelen, zeker als je het ook nog niet goed kunt zien aan de kleuren. Van de echte goede puzzels voel je direct of een stukje in een ander stukje past of niet
 • Hoe lang puzzel je al – heb je een strategie?
  Als je wat langer puzzelt kun je er zeker beter in worden en je leert dan soms zelfs een bepaalde strategie voor je legpuzzel. Als je dat überhaupt allemaal wilt natuurlijk. Naar het schijnt sorteren de mensen bij het NK puzzelen de stukjes namelijk eert op kleur, en beginnen ze NIET met de randen (!). Ik begin zelf altijd wel met de randen, en vind dat ook het fijnste puzzelen. Ik ga dat niet anders doen omwille van de tijd bijvoorbeeld.

 

Wat is de snelste tijd voor het maken van een puzzel van 1000 stukjes in Nederland?

Sinds een aantal jaren wordt het NK puzzelen georganiseerd. Tijdens het NK puzzelen wordt in een zo snel mogelijke tijd een Jan van Haasteren puzzel van 1000 stukjes gelegd door 4 personen. Deze Jan van Haasteren puzzel wordt speciaal voor dit NK puzzelen gemaakt; alle deelnemers zien deze puzzel dus voor het eerst. Niemand kan op die manier een voorsprong hebben. Wat was het winnende team uit 2019, met vier personen?
Het team ‘Puzzelgekte 1’ deed 58 minuten en 41 seconden over de JvH puzzel van 1000 stukjes, deze puzzel was genaamd ‘NK puzzelen’. De nummer 2, ‘Puzzelpoezen’ deed er 1 uur, 8 minuten en 4 seconden over. De nummer 3 ‘The Puzzling Sister’ deed er 1 uur, 10 minuten en 7 seconden over. Wil je alle uitslagen en tijden weten in 2019, bekijk die dan op de website NK puzzelen.
Ter info: het winnende team uit 2018 ‘Team Sondervan der Ham uit Den Haag’ deed over een puzzel van 1000 stukjes 1 uur, 8 minuten en 35 seconden. Meer weten? Bekijk dan ‘Alles over het NK puzzelen
Bekijk een reportage van het NK puzzelen in 2019, de finale:

Wat is de snelste tijd voor het maken van een puzzel van 1000 stukjes in de wereld – wereldrecord puzzelen 1000 stukjes?

Ik heb even opgezocht wat de snelste tijd ter wereld is geweest voor het maken van een puzzel van 1000, stukjes, en kwam uit bij het boek van alternatieve wereldrecords (er vanuit gaande dat het klopt wat deze website vermeld). Daar staat vermeld dat de tijd die 2 personen hebben gedaan over een puzzel van 1000 stukjes was: 1 uur, 1 minuut en 29 seconden, deze puzzel werd gemaakt door Joellen Beifuss and Pam Kerstetter (USA) tijdens het ‘US National Jigsaw Puzzle Championships 1986 in Ohio, Amerika’. Maar dat is ongelooflijk snel, door 2 personen!!

Tips om snel te puzzelen

Wil je een aantal tips ontvangen om snel of sneller te kunnen puzzelen? Ik heb hiervoor een speciale pagina gemaakt, wellicht helpt die jou om de puzzel nog sneller te maken. En wellicht doe je dan in de toekomst een keer mee aan het NK puzzelen, of krijg je een vermelding als wereldrecord houder 🙂
Lees meer over ‘Tips om snel te puzzelen

Hoe lang doe je over een puzzel van 1500 stukjes?

Een uur of 5 is zo ongeveer het gemiddelde. Maar dan heb je wel de goede en snelle puzzelaars. Ter vergelijk: iemand die aan het NK meedeed, doet ongeveer 3,5 uur over een puzzel van 1000 stukjes, en die kwam met haar team erg dicht bij de winnende tijd (2019). Als ik het met min eigen puzzel prestaties vergelijk, dan doe ik over een puzzel van 1000 stukjes (Jan van Haasteren) ongeveer 7-8 uur en dan zou ik over een puzzel van 1500 stukjes ongeveer 10-12 uur doen. Ik kon verder geen tijd vinden over het wereldrecord puzzelen voor een puzzel van 1500 stukjes, of de snelste tijd over een puzzel gedaan van 1500 stukjes in Nederland.