Grootste puzzel ter wereld – Albert Heijn ‘Eredivisie’ puzzel (voetbal) – 1.209.466 Stukjes

Deze grootste puzzel ter wereld is niet te koop. Het is een record poging geweest van supermarkt keten Albert Heijn. Eerst even alle gegevens:

Aantal Stukjes Afmetingen Puzzel Waar was dit? Wanneer was dit? Door wie gemaakt?
1.209.466 25 meter x 33 meter Nederland - Amsterdam - Olympisch Stadion 7 Oktober 2009 Supermarktketen Albert Heijn

Vooraf – Grootste puzzel ter wereld: is die wel of niet te koop?

Er is een onderscheid tussen de grootste puzzel ter wereld. Namelijk:
– Er is een grootste puzzel ter wereld die ooit is gemaakt – en deze is niet te koop. Niet commercieel dus.
– Er is een grootste puzzel ter wereld – en deze is wel te koop. Wel commercieel dus. Deze kun je ‘gewoon’ thuis gaan leggen
Dat is de puzzel van 54.000 Stukjes: Reis door Kunst van Grafika – kosten ongeveer 500 euro

Hoe is deze grootste puzzel ter wereld gemaakt?

Dit is één van de vele acties die door Albert Heijn zijn bedacht. Naast voetbalplaatjes verzamelen en inplakken of moestuintjes verzamelen, werd er nu de actie bedacht om de grootste puzzel ter wereld met elkaar te maken. Hoe verliep deze actie en hoe is deze grootste puzzel ooit gemaakt? Met deze actie konden de klanten van Albert Heijn niet alleen thuis puzzelen, ze konden in AH-winkels ook meehelpen om de grootste puzzel ter wereld te maken. Dit was de exacte tekst van de actie destijds:
“Iedereen die bij Ah vanaf maandag 21 september tot en met zondag 11 oktober 2009 voor €10,00 aan boodschappen doet krijgt één van de 24 gratis kaartjes met 6 puzzelstukjes mee naar huis. Klanten sparen zo voor de complete Eredivisiepuzzel, die uit 144 stukjes bestaat. Zodra alle puzzelstukjes zijn gelegd, zijn de afbeeldingen te zien van spelers van alle 18 clubs uit de huidige eredivisie- één speler per club – gehuld in voetbalkleding uit de jaren vijftig. De verzamelaars kunnen de puzzelstukjes bewaren in een speciale puzzelkoffer deze kost €1,49 inclusief 6 gratis puzzelstukjes. Tijdens de Aktie kunnen klanten niet alleen gezellig thuis puzzelen, zij kunnen ook in de winkel meehelpen aan het leggen van de grootste puzzel ter wereld. Op woensdag 30 september organiseren 600 AH winkels een puzzelmiddag. De duizenden stukjes die daar aan elkaar worden gelegd zijn onderdeel van de levensgrote puzzel die op woensdag 7 oktober wordt gelegd in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Opgeven voor de puzzelmiddag kan in de winkel zelf. De puzzelactie bij AH duurt 3 weken.”

Puzzelmiddag op 30 september 2009 in AH winkels

Dus deels puzzelen de mensen zelf thuis, maar er wordt op woensdag 30 september in zo’n 600 AH-winkels een puzzel middag georganiseerd (tussen 13.30 en 17.00 uur). De puzzels die op deze middag worden gemaakt worden gebruikt voor het leggen van de grootste puzzel ooit in het Olympisch stadion in Amsterdam op woensdag 7 oktober 2009. Alle puzzels die dan gemaakt zijn in de AH winkels op 30 september worden naar het Olympisch stadion vervoerd en daar aan elkaar gelegd om zo de grootste puzzel ooit te realiseren. Mocht je nog wat foto’s willen zien over die ‘puzzel-middag’ bij AH, kijk dan even hier. Een voorbeeld van zo’n puzzelmiddag door de kinderen bij een AH-vestiging:

Grootste puzzel ooit op 7 oktober 2009 in Olympisch Stadion te Amsterdam

Het totale aantal puzzels die in de AH winkels zijn gemaakt zijn er in totaal 4800, en elke puzzel bestaat uit 252 stukjes. Dus in totaal 4800 puzzels * 252 stukjes = 1.209.600 stukjes. Gezien het aantal stukjes wat wordt gemeld voor de recordpoging, namelijk 1.209.466, is er wellicht 1 puzzel niet meegerekend. Ik kan die twee aantallen niet met elkaar rijmen – maar wat er onder het betreffende Youtube filmpje staat ‘De notaris constateerde dat er een paar stukjes ontbraken‘; blijkbaar alles nageteld en kloppen de aantallen. De laatste stukken zijn op 7 oktober 2009 gelegd door leerlingen van de vlakbij het stadion gelegen Olympiaschool, samen met Ajacied Urby Emanuelson. Door de notaris is officieel het record van Ravensburger uit 2008 verslagen met ‘de grootste puzzel ter wereld of de grootste puzzel ooit’.
Er zijn 2 filmpjes te zien op Youtube van deze grootse happening:

en als het record is behaald en er een feestje wordt gebouwd, in aanwezigheid van de pers en nogal slecht weer 🙁 :